
Chef sa 32 Michelinove zvezdice ovako pravi krompir pire: Definitivno, najbolji!
Za mnoge najbolji kuvar 20. veka, Žoel Robišon je u jednom trenutku uspeo sa svojim restoranima da prikupi čak 32 Michelinove zvezdice, a o njegovo...
pročitaj jošPotraga za najboljim šefom na svetu je naravno – neverending story. No, ako je parametar Mišlenova zvezdica onda je jasno da je trenutno najbolji šef na svetu Alan Dukas (na slici desno sa šefom Denom Barberom). Prozvan od kolega “ocem moderne gastronomije”, ovaj najveći živi kuvar trenutno poseduje 24 restorana u osam različitih država, na tri kontinenta, koji su ovenčani sa ukupno 19 Mišlenovih zvezdica.
1. Alan Dukas 19
2. Gordon Remzi 16
3. Pjer Ganjar 14
4. Janik Aleno 10
5. Martin Berasategi 12
6. En-Sofi Pik 8
7. Tomas Keler 7
8. Joširo Murata 7
9. Seiđi Jamamoto 7
10. Andreas Kaminada 7
Žoel Robišon / FOTO: SAMIR HUSSEIN © GETTY IMAGES via GULIVER
Posebnu počast, ovom prilikom, moramo odati Žoelu Robišonu, poznatijem kao “Šef veka”. Ovu titulu mu je dodelio svetski poznati restoranski vodič „Go i Milo“ 1989. godine. Ime je izgradio osamdesetih i devedesetih godina kada je gastronomija postala globalni fenomen. Ovaj Francuz je bio pionir post-nouvelle cuisine ere, a za života, njegovih 12 restorana dobilo je neprevaziđenih 31 zvezdicu. Važio je za perfekcionistu koji je usavršavao sasvim obična jela, poput pirea od krompira, koji je bio njegov zaštitni znak. Time je postavio temelje nove svetske kuhinje, a pred kraj života je izjavio sledeće:
“Što sam stariji, to sam svesniji proste istine – što je jelo jednostavnije, toliko izuzetnije može biti”, rekao je Robišon i otkrio da nikada ne spaja više od tri ukusa u jelu.
Svaki novi projekat koji izađe iz kuhinje chefa Vanje Puškara i tima koji je okupljen pod kapom projekta New Balkan Cuisine izaziva pažnju profesio...
pročitaj jošRodonačelnici fine dining street fooda u našoj zemlji, Stefan i Sara Živković, nakon što su osvojili Beograd ukusima na Zemunskoj pijaci, početkom ...
pročitaj jošAna Roš, čiji restoran Hiša Franko nosi tri Michelinove zvezdice, uskoro otvara nov restoran. Naime, krajem 2025. godine, u partnerstvu s Valamar h...
pročitaj još