Novi meni restorana Thyme je nadmašio sva očekivanja
03.09.2023 Street Food

Novi meni restorana Thyme je nadmašio sva očekivanja

Predstavljamo vam novi meni Thyme Street Food & Breakfast projekta trojice talentovanih chefova koji donosi fresh & vibrant note u jelima

Novi meni restorana Thyme

U septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Koncept street food ukusa, serviran u bistro formatu je bio iznenađenje, pogotovo što su okolni lokali servirali uglavnom klasičan jelovnik sastavljen od domaćeg roštilja. Prolaznici i komšiluk je sumnjičavo vrteo glavom nad idejom Nikole Rosića, Nenada Atanaskovića i Krste Simovića. Tri chefa, tri musketara, su pod sloganom svi za jednog – hrana za sve, razuverili i najortodoksnije neverne Tome. Kvalitet namirnica, na prvi pogled jednostavna jela i savršena izvedba su doveli do toga da Thyme Street Food bude mesto o kojem se priča u superlativima.
U aprilu mesecu, kao što su i obećali, startovao je novi meni za proleće i leto.
“Ideja je bila praćenje sezone, korišćenje dostupnih namirnica, te laganiji fresh & vibrant momenat u jelima”, kaže chef Nikola Rosić, te započinje šetnju kroz jelovnik.

Novi meni restorana Thyme je nadmašio sva očekivanja

Novi meni je delom senzacija inspirisana Azijom

Burger pod nazivom Asian sensation je, kako mu i ime kaže inspirisan Azijom.
“Mekanu, puterastu zemičku premazujemo tahini sosom, zatim svežom koricom limuna i pečenim belim lukom. Burgere glaziramo hoisin sosom, te čedar sirom, preko kojih polažemo domaći ukiseljeni crveni luk, svež korijander, svežu azijsku salatu u marinadi, tostirani crni i beli susam i karamelizovani kikiriki”, kaže moj sagovornik dok me mirisi omamljuju.

Zemičke za burger Asian sensation premazuju tahini sosom, svežom koricom limuna i pečenim belim lukom

Sledeće jelo će garantovano biti hit. Bao chimichuri duck su penaste bao lepinjice kuvane na pari, a punjene su mekanom i sočnom glaziranom pačetinom u sopstvenom soku. Svežinu i letnji šmek jelu daje salata začinjena chimichuri sosom, susamovim uljem i hrskavim lukovičastim krančom.
“Bao togarashi shrimp je bao lepinjica punjena čatnijem od paradajza i manga, sa momentom blago pikantnog togarašija. Prate ih panko gambori, te kremasti sos od pečenog belog luka i limuna, kao i sveža salsa od manga, paradajza i ukiseljenog crvenog luka”, nastavlja prezentaciju chef Rosić.

Bao togarashi shrimp sa panko gamborima, je sa sosom od belog luka i limuna, čatnijem od manga i paradajza i svežom salsom

Trio iz Zemuna posebnu pažnju posvećuje jagnjetini, te se to i vidi u karakačanskoj varijanti. Meso je sporo kuvano 12 sati, glazirano mesnim sosom, a zatim se zapeče.
“Serviramo je sa romana salatom koju palimo na otvorenoj vatri, sa našom tajnom marinadom. Jagnjetina je, po nama, najbolji momenat na celom meniju i verujte mi da smo svi oduševljeni svežinom koju mesu daje krem od maskarponea, sremuša i ulja od sremuša”, kaže mladi i talentovani chef.

Novi meni donosi porketu u novom ruhu

Najomiljenije jelo gostiju Thyme Street Fooda, porchetta, je dobilo novu odoru. Osveženo puttanesca puterom koji daje mediteranske note i pritom ima neverovatan karakter. Uz nju služe svežu toplu salatu od boranije, sa limunskim dresingom uz pekorino, konfitirani čeri sa majčinom dušicom i tostiranim hrskavim bademom.
“Umami duck burger je street klasik inspirisan savršeno mekanom pačetinom koja daje umami momente, koje pojačavamo tajnim miksom 10 začina koji oplemenjuju snagu jela”, priča chef Rosić, na šta bi dodao da je jelo bogatom različitim teksturama i servira se sa dobro poznatom kombinacijom za pačetinu, celer coleslaw sa dresingom na bazi majoneza i espresso kafe.
Trio iz Zemuna je promenio ceo segment deserta sa svežim i letnjim notama, poput limun tarta i cheesecake, a za ljubitelje čokolade tu je lagani parfe.

Novi meni restorana Thyme je nadmašio sva očekivanja

Tart od limuna, zove i maline

Sve u svemu Nikola, Nenad i Krsta nastavljaju u pravcu koji će zadovoljiti sve ljubitelje njihovog kuvanja, a verujem da bi i im i chef David Chang aplaudirao.

 

 

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: THYME STREET FOOD

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.