Le Klok Kuća, francuski bistro u Sremu
Kad krenete iz Novog Sada u Srem, preko mosta Slobode, između Sremske Kamenice i Bocki, u ovom restoranu možete otkriti sve čari klasičnih jela ti...
pročitaj jošLe Klok je francuski bistro u kojem Danica Bebić, Marko Novaković i Miloš Petković nude iskrenu hranu, odlična vina i ambijent u kojem se gosti osećaju kao da su na Monmartru.
Stari grad u podnožju Petrovaradinske tvrđave ima neverovatan turistički potencijal i to ne samo za Novi Sad. U neformalnom razgovoru sam svojevremeno rekao kako bi čitav prostor od Dunava do Beogradske kapije trebalo restaurirati i pretvoriti u kombinaciju Monmartra i Monparnasa. Bio bi to centar boemštine, obojen fenomenalnom gastronomijom. Mirisao bi na grašac i prokupac, dok bi zanosna ženska nepca golicala francuski penušavci. I ja, poput Tuluz Lotreka, za stolom u uglu, sve to crtam na parčetu hartije.
View this post on Instagram
Da su snovi mogući i ostvarivi, pokazuje tim koji stoji iza restorana Le Klok. Danica Bebić, Marko Novaković i Miloš Petković su se upoznali i godinu i po dana radili u jednom velikom restoranu. Brzo su shvatili da su odličan tim, da dele iste vrednosti kada je ugostiteljstvo u pitanju i da im je na prvom mestu da ponude iskustvo koje se pamti – kako gostima, tako i članovima tima.
* Francuski bistro kao forma pruža opušteniji pristup uživanju u hrani i vinima.
Hrana francuskog bistroa podrazumeva osnovne namirnice koje se mogu lokalno proizvesti, a tehnike njihove pripreme teže da prikažu svu njihovu lepotu. Tako jedan skromni celer, ako ga ispečemo u testu sa začinskim biljem i završavamo na puteru, zadržava ukus celera, ali dobija potpuno novu dimenziju i punoću ukusa. Tako je i sa pečenom cveklom u našoj salati, lokalnim kozjim sirom u sufleu, mariniranim svinjskim vratom, francuskom supom od luka koji se satima dinsta i karamelizuje, da ne nabrajam dalje. Francuski bistro takođe otvara vrata lepoti i užitku uparivanja vina sa hranom na jednom mnogo neformalnijem nivou od fine dining scene.
„Jedan skromni celer, ako ga ispečemo u testu sa začinskim biljem i završavamo na puteru, zadržava ukus celera, ali dobija potpuno novu dimenziju i punoću ukusa. Tako je i sa pečenom cveklom u našoj salati, lokalnim kozjim sirom u sufleu, mariniranim svinjskim vratom i francuskom supom od luka koji se satima dinsta i karamelizuje“
* Uradili ste nešto neuobičajeno za naše prostore, a što je uobičajeno za svetsku restoransku scenu. Pre godinu dana ste otvorili pop-up restoran gde ste pola godine isprobavali razna jela i menije i tek onda ste se odlučili da otvorite ovaj bistro u Petrovaradinu.
Tim u kuhinji je bio oformljen i željan da pokaže šta zna, a nas troje smo bili nestrpljivi da otvorimo vrata i dočekamo goste. Zato smo se odlučili za pop-up sa nešto drugačijim konceptom – set meni koji se svake nedelje menjao. Radili smo od četvrtka do nedelje isključivo putem rezervacija. Tokom tih pet meseci predstavili smo preko 150 tanjira – od predjela do deserta, što je bilo neverovatno kreativno putovanje za naše goste, a još više za nas. Iz tog iskustva i iz tih utisaka sada crpimo recepte koji se nalaze i koji će se nalaziti na našem meniju.
* Francuske klasike poput supe od luka, suflea, pačetinu ili krem brule pripremate uz maksimalno poštovanje recepture. Kao borac za originalnu, moram izraziti svako poštovanje prema vašoj Cezar salati.
Sasvim smo svesni da je to teži put – dinstati luk satima, takođe zasebno satima kuvati supu sa kojom ćemo taj luk sjediniti, ali zato je nemoguće dočarati naš osećaj kada takvu supu stavimo pred gosta – e to vredi iskusiti, za taj momenat vredi naporno raditi. Upravo su to vrednosti koje sam spomenula na početku, oko kojih smo se Miloš, Marko i ja okupili, a koje smo, čini mi se, uspešno preneli i ostalim članovima Le Klok tima. Tako je i sa ostalim našim jelima i sirovinama od kojih ih pripremamo. Želimo da naši gosti saznaju šta je prava stvar – kao što je slučaj sa Cezar salatom koju pripremamo po originalnoj recepturi, da ponudimo iskrenu hranu kao suprotnost „prečici“.
* Da sve bude french, tu je koktel dobrodošlice French 75, a što se tiče ambijenta, bar u mojim očima sam se na momenat osetio kao u bistrou Allard, velikog Allaina Ducassea.
Restoran vidimo kao pozorište: enterijerom smo postavili scenu, birali smo muziku koja će dati dobru podlogu, osvetljenje takođe puno doprinosi utisku kao i u svakoj predstavi, mi smo tu, na neki način kostimirani, željni da naši gosti kod nas provedu ugodnih nekoliko sati, da im ispričamo našu priču, da nešto novo nauče i da odu sa osmehom, bogatiji za jedno lepo iskustvo. Razlika između restorana i pozorišta je u tome što mi imamo jedan adut više: ukusnu hranu i dobra vina.
Tradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj jošNe smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj jošSvako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji....
pročitaj još