Michelinove zvezdice stigle u Srbiju! Dobitnici su Langouste i Fleur de Sel
Srbija je čekala, čekala i dočekala. Michelinove zvezdice su stigle u Srbiju, a za to su zaslužni restorani Langouste i Fleur de Sel. Michelinove ...
pročitaj jošPred vama je decembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosimo najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, gastronomije, profesionalnog kulinarstva i barske scene.
Ako se osvrnete oko sebe deluje da su izreke strpljen spasen, požuri polako ili ko čeka – taj dočeka izgubile na vrednosti i da su deo vokabulara samo sedih glava. Ipak, u slučaju Michelinovih zvezdica ispostavile su se kao ispravne. U četvrtoj godini otkako je svetski vodič stigao u Srbiju, naša zemlja je nagrađena sa prvom zvezdicom.
Dobili su je restorani Fleur de Sel čiju kuhinju vodi chef Nikola Stojaković i Langouste chefa Marka Đerića i oni imaju najviše razloga za slavlje, ali ovo je ujedno priznanje za celu našu restoransku scenu. Srbija je prepoznata na gastronomskoj sceni sveta i zahvalnost ide svim vrednim ljudima koji čine HoReCa sektor i koji, bez obzira na sve poteškoće, pronalaze snage i umeća da održe vrhunski kvalitet. Kao i svaki broj koji je pred vama i ovaj je rađen za sve vas, vredne ljude koji živite ugostiteljstvo i koji činite sve da, njegovo veličanstvo gost, u vašem restoranu, baru, kafeteriji ili hamburgeriji doživi nezaboravno iskustvo.
U ovom broju chef Nikola Stojaković nam otkriva koja je njegova gastronomska filozofija koja je i dovela da Fleur de Sel dobije zvezdicu. Pastry chef Sofija Vujasinović priča kako je raditi u restoranu sa 3 Michelinove zvezdice, a chef Nikola Vučković nam je otkrio kako je voditi kuhinju restorana Jamie’s Italian u Beogradu.
Chef Nikola Šorak je osvojio specijalnu nagradu na takmičenju San Pellegrino koje je održano na Malti, a drugoplasirana takmičarka prošlogodišnjeg MasterChefa Srbija, Anamarija Babičković je otvorila restoran u Subotici. Chefovi Stevan Pejdanovski i Nedeljko Jerković su pripremili zimske menije, prvi u restoranu La Pista, drugi u restoranu Enso. Anastasija Đukić nas je ugostila u novosadskom restoranu Bata Pežo, a chef Miloš Ristić nas je upoznao sa novinama u jelovniku splava Corso.
Staša Tončev nam je ispričala kako je bilo na Nedelji restorana u Dubaiju, donosimo vam reportažu sa ovogodišnjeg Wine Visiona i sa takmičenja za najboljeg sommeliera Evrope koje je održano u Beogradu. S posebnim ponosom vam predstavljamo dva velikana gastronomije, Franka Pepea koji godinama pravi najbolje pizze na svetu i Ksavijera Tureta koji važi za najpriznatijeg stručnjaka za sireve.
Kao i obično predstavljamo vam nove restorane, barove, kafeterije i street food objekte koji se i dalje, nesmanjenom brzinom, otvaraju širom Srbije. Takođe, eminenti stručnjaci iz HoReCa sektora govore za naš magazin, pa smo tako u ovom broju intervjuisali Pavela Erankevicha, generalnog direktora Carlsberg Srbija Grupe, Nadira Kađija CEO-a METRO Srbija, Zdravka Vukovića iz Fistija, Lazara Cvjetkovića iz Office Directa, Igora Mišića iz Torka, Koceta Ivanovskog iz Vinarije Tikveš, Petar Mirović iz Dositeya, a u tradicionalnoj decembarskoj anketi govore brojni stručnjaci na temu budućnosti HoReCa sektora.
Da su ugostitelji stvarno posebna sorta ljudi uverio se svako ko je upoznao Hadži Jovana Mrđenovića, a njegova kolumna u ovom broju ima posebno značenje za sve nas u redakciji. Za one koji ne znaju, naš dragi Joca Tabor je operisan pre izvesnog vremena i kada smo mu rekli da ćemo razumeti ako kolumna izostane, “uvređeno” nas je obavestio da je tekst već gotov. Posebna sorta, poseban kov.
Za kraj uvodnika i za kraj godine, preostaje nam jedino da svima čestitamo na uspešnoj 2024. i da vam poželimo zdravlja, pameti, upornosti i sreće u narednoj godini! Da će biti izazovna i teška to znamo i ponavljamo svakog decembra. Ali, znamo i da teška vremena stvaraju jake ljude!
Kao što ste već navikli, ceo magazin možete skinuti u PDF formatu na našoj web stranici
Ne smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj jošTradicionala 2025, Izbor za najbolje restorane koji služe tradicionalna i autentična jela Srbije, organizuje Cafe Bar & Restoran kako bi potpom...
pročitaj jošŽivot čine lepi momenti, koje treba ceniti i čuvati u mislima. U izazovima koji su neminovni treba biti jak, a nakon dobijene borbe život ceniti jo...
pročitaj još