Restoran Tabor ulaz
26.09.2023 Restoran

Restoran Tabor, novi život srpskih klasika

Restoran Tabor jedan je od retkih beogradskih restorana koji uskoro slavi uspešnih 40. godina. Od osnivanja ugostio je mnoge divne ljude različitih profila, ali ono što ih sve povezuje je to što su svi bili i ostali prijatelji kuće.

Restoran Tabor Potaž od gorgonzole

Potaž od gorgonzole

Restoran Tabor: „Srpska kuhinja može biti svetski prepoznatljiva i priznata“

Sin osnivača i naslednik posla, Dušan Mrđenović, nadovezuje se na priču:
“Interesantan podatak je taj što je Tabor jedini restoran u Beogradu koji je, u svoje vreme, posetio Muhamed Ali. Tom prilikom, iako pogođen bolešću, zaigrao je uz zvuke srpske muzike i oduševio sve svojom neposrednošću. Fudbaler Švajnštajger bio je gost sa suprugom Anom Ivanović i tom prilikom bili su senzacija domaćim medijima preko kojih smo saznali da im je omiljena pesma ‘Diamonds’. Budući da bend koji je svirao nije poznavalac tog žanra, zamolili smo našu prijateljicu Martinu Vrbos da dođe i otpeva pesmu za njih. Bili su oduševljeni toliko da smo mogli videti proslavljenog fudbalera kako je zaigrao na stolici. Čuveni Momo Kapor bio je najčešći gost Tabora u kom je napisao mnoge tekstove i posvetio restoranu mnoge crteže koji i dalje krase zidove. Podugačak je spisak darovitih ljudi koji su bili gosti, od glumaca, pevača, književnika, voditelja, sportista do političara, ambasadora i predsednika, starijih i novih generacija. Čast nam je bila takođe da ugostimo Novaka i Jelenu Đoković. Dirljivi i lepi trenuci ostali su zabeleženi u istoriji Tabora i svaki od njih učinio je Tabor onim što je danas“.

Restoran Tabor Teleće bajaderice

Teleće bajaderice

Restoran Tabor: Bogatstvo balkanske kuhinje

Nakon 39 godina gosti Tabora moći će da uživaju u novom meniju koji potpisuje kuvar chef Miloš Lelić koji ističe:
“Rad u svetskim kuhinjama otvorio mi je oči koliko je bogatstvo balkanske kuhinje. Probajući ukuse sa raznih strana sveta, shvatio sam da imamo nepravedno zapostavljeno blago. Sada se trudim da spojim svetske tehnike s našim korenima i da pokažem da srpska kuhinja može biti svetski prepoznatljiva i cenjena. U Restoran Tabor došao sam s jednom snažnom vizijom – da dokažem da nacionalna kuhinja može i tek će proći kroz značajan napredak. Ovaj izazov postavio sam pred sebe s puno entuzijazma, znajući da će biti teško, ali nikad nisam sumnjao u svoju strast prema kulinarstvu. Ono što me posebno inspirisalo jeste izvanredna komunikacija s vlasnicima restorana. Imamo istu viziju – podići nacionalnu kuhinju na novi nivo. Njihova podrška i strast prema kulinarstvu dodatno su me motivisali. Ali tu nije kraj, jer i moje kolege iz kuhinje koje su već dugi niz godina u ovom poslu dele istu strast, a njihova iskustva i trud su neprocenjivi. Raditi zajedno sa ljudima koji dele istu viziju je prava privilegija, a isti cilj – doneti srpskoj kuhinji zasluženo priznanje“.

Restoran tabor Pasteta od pilece dzigerice sa koricom od pistaća, ragu od divljih pecuraka i ukiseljen karfiol

Pašteta od džigerice sa koricom od pistaća, ragu od divljih pečuraka i ukiseljeni karfiol

 

Restoran tabor grilovani miročki sir

Grilovani miročki sir na krem rižotu od ječma i karamelizovanog luka

Restoran Tabor: Novi put nacionalne kuhinje

U modernoj kulinarskoj eri, klasična srpska jela poput teletine i prasetine dobijaju potpuno novi život bez gubljenja autentičnih ukusa. Sastojci se pažljivo biraju, tehnike se usavršavaju, a rezultat je čarobna kombinacija tradicije i inovacije.
Zamislite savršeno pripremljen teleći vrat – nežno pečen do savršenstva na niskoj temperaturi, obmotan bogatim sosom od putera koji se topi u ustima. Ovaj spoj tradicije i modernog pristupa kuvanja stvara neponovljivu harmoniju ukusa.
Uz to, ne možemo zaboraviti hrskave sporo pečene praseće bajadere, dragulje savremenog srpskog stola. Sveža odkoštena prasetina se pažljivo obrađuje kako bi se sačuvala mekoća i sočnost mesa, a zatim se peče na niskoj temperaturi, postižući hrskavu koricu koja očarava svaki zalogaj. Dodatak puterastog sosa od moče uz ove bajadere na tanjiru ne samo da upotpunjuje obrok već dodaje sloj bogatstva i raznovrsnosti ukusa.

Restoran Tabor Rizoto od bukovace

Rižoto od bukovače sa kajmakom i pačijom pršutom

Srpska kuhinja se ponosi bogatom tradicijom i raznovrsnim sastojcima, što otvara veliki potencijal za kreativne i ukusne inovacije. Ovaj rižoto savršen je primer nacionalne verzije ovog jela. Slani kajmak i domaća pačija pršuta čine osnovu ovog bogatog ukusa, dok bukovača i čips od bukovače dodaju teksturu i dubinu ukusa. Prah od vrganja i ulje od vlašca doprinose aromatičnom sloju koji oplemenjuje svaki zalogaj. Ovaj rižoto predstavlja harmoniju ukusa, čineći srpsku kuhinju još privlačnijom za istraživanje i uživanje.

Restoran Tabor

Bul. Kralja Aleksandra 348, Beograd
Tel. +381 60 750 0075
IG @restorantabor

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: RESTORAN TABOR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije