Srebro za burek chefa Pavla Gordića: Kajmak & Brie je revolucija ukusa
Na Langfang World Food festivalu u Kini održano svetsko prvenstvo kuvara, na kojem je briljirao naš predstavnik – chef kuhinje bistroa Kajmak & Brie, Pavle Gordić.
Od 15. do 20. juna u Langfangu koji je udaljen sedamdesetak kilometara od kineske prestonice održan je World Food Festival, u okviru kojeg je, između ostalog organizovano Svetsko prvenstvo kuvara.
Na tom događaju, chef kuhinje bistroa Kajmak & Brie, Pavle Gordić, je sa svojim burekom osvojio srebrnu medalju u kategoriji modernog street food jela. U razgovoru sa mladim chefom saznali smo detalje sa takmičenja, a za početak smo ga zamolili da podeli svoje utiske i otkrije da li se potajno nadao ovom uspehu.
Srebrni burek chefa Pavla Gordića u bistrou Kajmak & Brie
– Utisci su zaista pozitivni, jedno preplepo iskustvo u veoma lepoj zemlji. Iskreno, jesam se nadao i očekivao da ću biti u prvih deset, ali nisam očekivao drugo mesto – kaže uz osmeh Pavle.
Na takmičenju su se pojavili predstavnici iz 33 zemlje, a organizator se pobrinuo da svi budu maksimalno ispoštovani i svi su imali dovoljno vremena za pripremanje jela. Otežavajući faktor je bio što gotovo niko od takmičara nije upoznat sa ukusom Kineza, a to je bilo izuzetno važno jer su upravo posetioci takmičenja uticali na generalni plasman. Sistem takmičenja je bio takav da je pobednik bio onaj ko ‘proda’ najviše hrane posetiocima, kojih je bilo preko 20.000, otkriva naš sagovornik dodajući da su se pored kuvanja takmičari potrudili da naprave što bolju prezentaciju i svojevrsni šou kako bi privukli što više gostiju na svoj štand.
Razvlačenje bureka izazvalo ovacije
Chef Gordić se takmičio sa svojim autorskim burekom, pa nas je zanimalo da li je promenio recepturu u odnosu na onaj koji priprema u lokalu na Palilulskoj pijaci.
– Recept je bio modifikovan za ljude iz Kine, dodao sam neke njima poznatije elemente u nadev, poput miso paste, tostiranog susama, pirinčanog vina… Određenu količinu kora sam razvlačio na licu mesta što je oduševilo publiku i prilično uticalo da ispred mog štanda bude ogromna gužva. A na pitanje da nam otkrije je li bilo nekih zanimljivih reakcija na burek, rekao je:
– S obzirom na to da je konkretno grad Langfang poznat veoma po raznim varijacijama pita sa mesom, reakcije na burek su bile veoma pozitivne. Pogotovo što je to bilo nešto poputno drugačije i novo za njih. Mnogi takmičari su išli tragom azijskih jela koja su poznata ljudima iz Kine misleći da im je to sigurnija varijanta. Ja sam rizikovao i ispostavilo se da se rizik isplatio – zadovoljan je Pavle.
Chef Mandarić u Kajmak & Brie
Prvo mesto na takmičenju je osvojio chef Mario Mandarić iz Hrvatske. Morao sam, šale radi, „pecnuti“ sagovornika i upitati ga da li je crrni rižoto bio bolji od njegovog bureka.
– Pa, i jedno i drugo jelo je bilo odlično na svoj način. Teško je uporediti, nijanse su odlučivale, ali zasluženo je pobedilo jelo chefa Mandarića. Meni je najvažnije da sam dao svoj maksimum i što sam se takmičio sa brojnim sjajnim kolegama i ljudima. U saradnji sa njima će se izroditi nove gastronomske priče, a prva u nizu je da će Mario po prvi put gostovati u Beogradu i to upravo u bistrou Kajmak & Brie gde će se predstaviti jednim izuzetnim jelovnikom – zadovoljno je završio razgovor chef Pavle Gordić.