Marco's jelo
23.10.2023 Restoran

Marco’s je nova gastro stanica na mapi istočne Srbije

U spisima s početka XX veka navodi se da je Požarevac grad sa 80 kafana i sa samo jednim lekarom. Restoran Marco’s je nova stanica na gastro mapi Istočne Srbije, a Tijana Milovanović nas je upoznala sa kulinarskom filozofijom chefa kuhinje Marka Mihajlovića.

Marco’s: „Želeli smo da iskočimo iz kalupa“

Duboko cenim one koji se poslu predaju svim bićem. Takav rad je ispunjen neobičnim životnim događajima, susretima, emocijama, lutanjima i odrastanjima koji nakon izvesnog vremena bivaju krunisani onim što nazivamo – izuzetnost. Teško da će iko znati kako izgleda put kojim trebate ići kako bi stigli do te tačke. No, ako ste istrajni i jasni u nameri – put će vam se sam ukazati. Restoran Marco’s, nova stanica na gastro-mapi istočne Srbije, uređen je u modernom stilu, toplih boja i sa detaljima od prirodnih materijala. Posebna pažnja je usmerena na osvetljenje enterijera i bašte, čime je gostima omogućen prijatniji i intimniji ugođaj kroz kontrolisano osvetljenje. U požarevački Marco’s dolazi široka lepeza gostiju; tokom radnih dana, u vreme ručka i rano popodne, preovlađuju poslovni ručkovi, dok je tokom večeri ovo mesto omiljena stanica svima koji su u potrazi za intimnijom atmosferom. Vikend je, uglavnom, rezervisan za porodične ručkove.
Divni domaćini ovog restorana čine sve kako bi ponudu prineli što bliže budućim posetiocima. U prijatnom razgovoru sa Tijanom Milovanović, menadžerkom restorana, prepoznala sam zajedničku nit koja spaja nju, Marka Mihajlovića – chefa i Miloša Božilovića – sommeliera restorana Marco’s.
Za čitaoce magazina Cafe Bar & Restoran, Tijana Milovanović otkriva da je ideja o ovakvoj vrsti restorana razvijana postepeno i nikako preko noći. “Od same ideje do ostvarenja je prošlo prilično vremena, tako da je tokom tog perioda akumulirano znanje i iskustvo, a sama ideja se uobličila i definisala do tančina. Naš osnivač i chef kuhinje je, naravno, veliki poštovalac i ljubitelj maštovitih gastronomskih dela ali je vrlo ozbiljno shvatio ulogu ugostitelja te mu je vrhunski servis mu je na prvom mestu“, započinje priču Tijana.

Marco's novi restoran ulaz

Marco’s ulaz u restoran

„Tematske večeri su apsolutni hit i do sada smo obradili oko 15 svetskih kuhinja“

* Jelovnik koncipiran od klasika internacionalne kuhinje, ali poslužujete i suvidiranu hobotnicu, ramstek u viski-biber sosu, ali i havajski puding. Šta je bila ideja vodilja?
Hteli smo da budemo različiti. Osetili smo da je ovako nešto potrebno našem gradu i okrugu, i zato smo želeli da što više iskočimo iz kalupa. Jela koja su na meniju jesu poznati internacionalni klasici koji, naravno, imaju a la Marco’s twist – i nisu svuda dostupna. Izrada menija je bila izazov jer smo želeli da gosti sa najrazličitijim preferencama budu zadovoljeni, a da ne idemo u preveliku širinu. Marko nabavku namirnica shvata vrlo ozbiljno i vrlo je predan konstantnom poboljšavanju i testiranju novih načina pripreme, obrade i serviranja. Svako jelo u Marco’su je sastavljeno od pažljivo odabranih namirnica – sveže začine beremo iz naše bašte, od malih lokalnih proizvođača biramo samo najbolje voće, povrće, kao i meso i mesne prerađevine. Ne prezamo ni od uvoza, jer nam je od izuzetnog značaja da namirnice budu vrhunskog kvaliteta.

Marco's menadžerka Tijana Milovanović

Marco’s menadžerka Tijana Milovanović

* Restoran organizuje i tematske dane – indijske, turske, grčke, španske, meksičke kuhinje, a tu je i teksaški roštilj. Kakve su reakcije gostiju?
Tematske večeri su apsolutni hit po dosadašnjem iskustvu – gosti su i više nego prijatno iznenađeni. Jednom do dvaput mesečno se organizuju promocije različitih kuhinja, a mi se trudimo da goste iznova iznenadimo raznovrsnošću i idejama. U protekloj godini smo obradili oko 15 svetskih kuhinja i planiramo da nastavimo dok ne otkrijemo ukuse svih država na mapi sveta. Pored tematskih obroka tokom vikenda, gosti su u mogućnosti da se odluče za jela sa standardnog menija, tako da oni koji žele da odaberu nešto poznato, to mogu da učine. One koji se, pak, odluče za obrok sa vikend promocije možemo ponuditi i odgovarajućim pićem – meksički specijaliteti su ispraćeni margaritom, paelja dobrim španskim vinom itd.

Marco's jelo

Sva jela imaju a la Marco’s twist

Imamo tu sreću da naš objekat raspolaze fantastičnom baštom koja je, em senovita – temperatura je tokom vrelih letnjih dana uvek par stepeni niža u odnosu na okruženje, em poprilično prostrana – u planu nam je open flame kitchen tj. kuhinja na otvorenom. Ovaj projekat nam je od posebnog značaja jer bi gostima pružio mogućnost direktnog kontakta sa kuvarima i uvid u to kako se pripremaju obroci koji se odmah serviraju. Smatramo da će takav način pripreme i međusobna komunikacija chefova i gostiju, predstavljati posebno zadovoljstvo i draž boravka u našem restoranu.
Posebna ponuda koja nas, definitivno, izdvaja je mogućnost organizovanja Chef tablea. Chef table nudi mogućnost gostima da u dogovoru sa šefom kuhinje skroje svoj savršen premium meni i uživaju u haute cuisine.

Marco's unutrašnjost restorana

Marco’s: „Svakako da za nadolazeću jesen pripremamo novi jelovnik i osveženu kartu pića i vina“

* Prirodno je da sa hrane pređemo na piće, složićete se? S obzirom na interesantan koncept jelovnika, uparivanje može biti zahtevan kreativni izazov. Ko se pobrinuo za selekciju vina?
Hvala na pitanju. Slažem se da je to jedan od važnih fokusa u našem restoranu. Vinska karta formirana je vremenom i u zavisnosti od ukupnih utisaka koje smo dobijali od naših gostiju. Kurator i sommmelier je Miloš Božilović, a za ukupnu vinsku kartu su, kao što rekoh, zaslužni svi pomalo. Možemo reći da je raspon vinske karte u svim segmentima raznovrstan, bilo da su to bela, roze ili crvena vina, kao i penušavci i vinski kokteli. Etikete su uglavnom iz Srbije, Italije, Španije i Francuske, a ćesto kreiramo i vinska uparivanja, degustacije i prezentacije raznih domaćih i stranih proizvođača. Filozofija je u svakom slučaju kvalitet, istorija i stil.
* Da li uskoro možemo očekivati neke novine iz vaše laboratorije ukusa i otkrijte nam nešto o daljim planovima?
Osim ovih novotarija našim gostima je već poznato da je naš meni promenljiva varijabla, da se tako izrazim. Svakako da za nadolazeću jesen pripremamo novi jelovnik i osveženu kartu pića i vina, koja se uvek iznova dopunjava i oblikuje na osnovu osluškivanja želja naših gostiju. Marco’s tim je dinamičan, moderan i željan adrenalina, sa željom da tu energiju prenesemo i našim gostima – mogućnost da uvek iskuse nesto novo kod nas je izuzetno bitna za ceo koncept poslovanja. Uvek stremimo osvajanju novih kulinarskih vrhova.

Marco's Chef Marko Mihajlović

Marco’s Chef Marko Mihajlović

Marko Mihajlović je rođen 1991. godine u Požarevcu. Osim u rodnom gradu radio je u hotelu Hyatt, a zatim odlazi u Dohu. Nakon toga sledi profesionalni angažman po prekookeanskim kruzerima, rečnim brodovima i u Michelinovim restoranima.

Marco's sommelier Miloš Božilović

Marco’s sommelier Miloš Božilović

Miloš Božilović svoj vinski put započinje u Beogradu, gde od 2007. godine radi u prvoj postavci Victoria Stationa. Rad nastavlja na Royal Caribbeanu, kao wine tender i cellar master između 2008-2017. Od povratka u Srbiju učestvuje u projektu prve vinoteke u Požarevcu.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: MARCO'S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije