Marija Todorovic Hotel Biogor
08.09.2025 Novo

Marija Todorović: Kako je Hotel Biogor postavio novi standard domaćeg hotelijerstva

Sisevac je naselje u opštini Paraćin koje se smestilo u kotlini Kučajskih planina na obali reke Crnice. Naseljavanje Sisevca vezuje se za dolazak monaha Sisoja, koji je u XIV veku na ovom prostoru osniva manastir u kojem je i sahranjen, a koji po njegovom imenu dobija naziv Sisojevac. Po nazivu manastira izvodi se i kasniji naziv mesta Sisevac.

Hotel Biogor

Sisevac je zadnjih decenija jedno od omiljenih izletišta za građane Ćuprije, Paraćina, a zbog jedinstvene ruže vetrova, očuvane prirode, jezera, bistre reke i potoka ovaj kraj sve više posećuju i turisti iz svih krajeva Srbije. Još jedan od razloga za posetu ovom kraju je i luksuzni hotel Biogor sa 47 soba, 4 apartmana i SPA centrom. Voda je glavna okosnica ovog luksuznog kompleksa u prirodi, koji je izgrađen pored termalnog izvora i na njega se oslanja kao na resurs u različitim sferama. Arhitekte Dejan Ilić i Teodora Ćirić su projektovali celinu koja prepoznaje i poštuje prirodu, a prostiranje objekta je uslovljeno tokom reke koja je bila jedan od glavnih motiva korišćenih za inspiraciju prilikom dizajniranja Biogora.

Marija Todorović, direktor hotela Biogor, novinarka koja je “slučajno“ pronašla svoj profesionalni život – hotelijerstvo. Iako je diplomirani turizmolog Marija je nakon fakulteta svoju karijeru preko 10 godina gradila u medijima. Karijeru u hotelijerstvu započela je u hotelu Ramonda Rtanj, gde je pokazala da su turizam i hotelijerstvo njeno prirodno okruženje. Na čelu Biogora nalazi se nepune dve godine.

Hotel Biogor

Hotel je otvoren krajem decembra 2023. godine, te šta mi možete reći o rezultatima koji su postignuti i koliko je hotel Biogor doprineo turističkoj ponudi, ali i lokalnoj zajednici?
– Ovom kraju nedostajao je jedan ovakav objekat visoke kategorije, obzirom da zaista ima mnogo toga da ponudi, od predivne netaknute prirode, manastira, do kulturno istorijskih spomenika. Hotel je otvoren pre nešto više od godinu dana i postao najlepši biser ovoga kraja, što je naravno pozitivno uticalo na malu privredu i lokalnu zajednicu, obzirom da zapošljavamo 100 radnika iz Paraćina i Ćuprije. Prezadovoljni smo rezultatima poslovanja koji su pozitivni što je bilo neočekivano za prvu godinu poslovanja, a zadovoljni gosti potvrda su da smo na dobrom putu.

Lokalna vizija stvara brend koji prednjači

Otvaranje hotela u Sisevcu je izuzetno hrabar potez. Koja je bila želja, ali i vizija vlasnika?
– Samo posebni ljudi se mogu odvažiti da svoje želje i ostvare, iako deluju nestvarno. Investitori su iz ovog kraja, a svoju ljubav prema Sisevcu preneli su na nas zaposlene, kao i na goste. Sisevac ima posebnu magiju, da očara svakoga ko ga poseti i izazove osećaj mira koji Vas očekuje pri svakom novom susretu. Želja investitora bila je da stvore vanvremensko iskustvo i osećaj porodične atmosfere, u čemu su, sigurna sam, i uspeli.

Svedoci smo da hoteli uglavnom niču po većim gradovima i do sada već etabliranim destinacijama. Interesuje me koliko je vama lično bio izazov da vodite hotel koji se ne nalazi u najpoznatijim turističkim centrima Srbije?
– Moj novi početak, otvaranje hotela, ali i razvoj destinacije bili su veliki izazov. Sisevac je od ranije bio poznato izletište ljudima iz okruženja, ali gosti širom Srbije za Sisevac su čuli tek sa otvaranjem Biogora. Kada ste sigurni da imate dobar proizvod i saradnike u koje imate poverenje, onda ništa nije teško. Radimo naporno, ali i uživamo u poslu, učimo zajedno, motivišemo jedni druge. Putovanje, kada svi imamo isti cilj – da uspemo, zanimljivo je i neponovljivo.

Hotel Biogor

Kad se uđe u lobi hotela, jasno je da je želja da se spoji moderno i tradicionalno. Ultramoderni recepcioni pult i kamin koji je intepretacija domaćeg ognjišta.
– Biogor je de(l)o prirode. Bivoljak i Gorunovac koji ga okružuju dali su ime hotelu. Autentičan je po arhitekturi, sadržajima, termalnoj vodi, nestvarnoj prirodi, ljudima koji ga čine jedinstvenim. Hotel je zamisao vlasnika Bobana Ilića, a arhitekta Dejan Ilić preneo je njegove nesvakidašnje ideje na papir. Zamisao je bila da hotel predstavi istoriju ovog kraja, prikaže periode tokom njegovog razvoja, da spoji moderno i tradicionalno. Apartmani konkretno prikazuju te periode u razvoju Sisevca, putovanje kroz vreme, od manastira, preko rudničkog i Titovog perioda, do moderne sadašnjice, što pored njihovog komfora i luksuza dodatno oduševljava goste. Svaki kutak hotela je pažljivo osmišljen i uređen, dušu hotelu daju zaposleni, a na gostima je samo da uživaju.

Održivost i luksuz – Recept za uspeh hotela Biogor

Vaš Wellness i SPA centar, koji je projektovan i izgrađen kao jedan mali grad je jedan od vaših glavnih aduta u privlačenju gostiju.
– Wellness & Spa centar je zaista jedinstven. Preko 2.000 metara kvadratnih, termalna voda temperature 36°C, 3 zatvorena bazena i jedan otvoreni koji je gostima na raspolaganju i tokom zimskih meseci, veliki izbor masaža i tretmana, samo su deo ponude. Poseban užitak pričinjava naša Relax zona sa 6 različitih sauna, od kojih 3 imaju portale sa pogledom na prirodu. Savremeni gost ne očekuje samo dobar sadržaj, već dobar osećaj koji se pamti, a to je ono što je nama prioritet. Potpuni zen, tako gosti nazivaju odmor u našem hotelu.

Po materijalima koje ste koristili u izgradnji i opremanju hotela vidi se da ste posvećeni očuvanju prirode. Koje su još “zelene” aktivnosti i radnje koje izvodite u vašem poslovanju?
– Najveće bogatstvo hotela Biogor je priroda koja ga okružuje. Topla termalna voda koja izvire na imanju hotela koristiti se za grejanje, a izvor hladne vode za hlađenje hotela pomoću sistema toplotnih pumpi. Solarni paneli dodatno doprinose uštedi električne energije, a u planu je izgradnja mini solarne elektrane. Reciklaža, selekcija otpada, održivi izvori energije, ušteta energije, to je ono čega svi moramo biti svesni kako bi sačuvali prirodu. Gosti su očarani prirodnim materijalima koje smo pozajmili iz našeg okruženja i implementirali u hotel, koji je postao neodvojivi deo prirode.

Hotel Biogor

Na koji način dolazite do kvalitetne radne snage, na koji način ih motivišete i koje programe obuke i treninge oni prolaze?
– Zaposleni hotela Biogor pažljivo su birani. Mladi, vredni, pametni ljudi, željni novih znanja, pravi ambasadori ovog kraja i srdačni domaćini. Selekcija kadrova, obuke i treninzi obavljeni su kvalitetno, zahvaljujući timu M&G hospitality na čelu sa Milošem Pešićem, koji su svoje znanje i iskustvo preneli na naš tim. Početne obuke trajale su mesecima, a zaposleni su bili oduševljeni atmosferom tokom obuka. Motivacija zaposlenih proizilazi iz pažnje koju im posvetite, to je danas veoma retko, ali veoma važno ukoliko želite da gradite dobar tim. Biogor sada već ima stotinak zaposlenih, nekima od njih ovo je prvo radno iskustvo, a neki od njih napredovali su do pozicija supervizora i šefova. Dobar tim je rezultat našeg zajedničkog truda, kvalitetan radnik danas je suvo zlato i treba ga čuvati. Kontinuirane obuke i evaluacija doprinose da svaki zaposleni proceni sebe kao kariku u lancu, da prepozna svoje prednosti i nedostatke, a uz našu pomoć raste i razvija se.

Izuzetno mi je drago kad sam čuo da je chef Miloš Ristić vršio obuku u kuhinji. Kakav jelovnik mogu da očekuju vaši gosti?
– Tako je, čuveni Miloš Ristić postavljao je kuhinju na početku, a na njegov predlog na poziciji šefa kuhinje nalazi se Nikola Stojanović, koji je svoje znanje i iskustvo preneo mlađim kolegama. Jelovnik je pažljivo kreiran, gosti su prezadovoljni izborom ali i kvalitetom hrane koja se priprema od svežih sastojaka, a trudimo se da sve što možemo nabavljamo iz lokalne sredine. Poseban specijalitet je naravno pastrmka sa našeg ribnjaka koji se nalazi pored hotela.

Za kraj razgovora bih voleo da date savet mladim ljudima koji ulaze u svet hotelijerstva, a ostalim čitaocima da otkrijete šta je vaša inspiracija u radu i kakve ste ciljeve postavili kada je vođenje hotela Biogor u pitanju?
– Izaberite posao koji volite, i nećete morati raditi nijedan jedini dan u životu. Hotel Biogor je bio ljubav na prvi pogled, a sada je moj ponos. Ono što je bio moj cilj na početku jeste da zaposlenima hotela Biogor prenesem ljubav prema ovom poslu, koji mene zaista ispunjava, i da ih naučim da veruju u sebe. Već posle par meseci zaljubili su se u hotelijerstvo, a svojim trudom, zalaganjem i posebnom energijom očarali su goste koji se zahvaljujući njima osećaju kao kod svoje kuće. Želja mi se ispunila, da hotel Biogor gosti prepoznaju kao domaćinsku kuću, punu nasmejanih srdačnih ljudi koji su tu da Vaš odmor učine nezaboravnim i vanvremenskim. Biogor se po mnogo čemu izdvojio na tržištu a sada imamo teži zadatak nego na početku, da opravdamo poverenje naših gostiju, održimo kvalitetan sadržaj i spektakularnu uslugu, kako je gosti nazivaju. Imamo mnogo novih ideja, planova i iznenađenja za naše goste, te vas pozivamo da nas posetite i uverite se da savršen odmor ipak postoji.

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

IZVOR: Hoteli & Restorani

FOTO: Hotel Biogor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije