
Anamaria Babičković: Sa ili bez MasterChefa bih otvorila restoran
Da li sam verovao da će MasterChef Srbija iznedriti profesionalnog kuvara? Priznajem da nisam. Ipak, drago mi je što sam pogrešio. Anamaria Babičko...
pročitaj jošDodavanje votke u sos vam se može učiniti bespotrebnim, ali naučno je dokazano da manja količina alkohola pojačava dehidraciju vode iz namirnica, pa će hrana biti aromatičnija.
Pasta s votkom je jelo u kojem se testenina spaja sa umakom od luka, belog luka i paradajza s pavlakom i parmezanom. Dodavanje votke u sos na prvu loptu vam se može učiniti kao uzaludan posao, štaviše potpuno bespotreban, jer to žestoko piće nema (poput vina i piva) bilo kakvu finu aromu koja će se razviti kuvanjem. No, istina je pak drugačija. Čašica votke može napraviti razliku. Naučno objašnjenje koje govori u prilog omiljenom ruskom piću dao je Harold Makgi u knjizi „On Food and Cooking”.
„Veće količine alkohola mogu zarobiti druge isparavajuće molekule u hrani, no manje količine pojačavaju dehidraciju namirnica i zbog toga obrok ima više arome”, kaže Makgi.
Zbog ove naučno dokazane hemijske reakcije, poneka kap votke će i te kako osloboditi arome paradajza i začina, a rezultat će biti ukusniji umak. Naravno, da biste izvukli što više ukusa, važno je dovoljno dugo ostaviti umak da se krčka kako bi se izbegla čak i minimalna alkoholna nota.
SASTOJCI:
* 250 g testenine
* 4 kašike maslaca
* 1 šalot
* 3 čena belog luka
* ½ šolje paste od paradajza
* čili
* ½ šolje pavlake za kuvanje
* ½ šolje narendanog parmezana
* bosiljak, biber, so
* 2 kašike votke
PRIPREMA:
Na srednje jakoj vatri otopite maslac u velikom tiganju. Dodajte seckani šalot i beli luk, pa dinstajte 4-5 minuta, često mešajući, dok ne omekša.
Dodajte pastu od paradajza i čili, pa kuvajte uz često mešanje oko 5 minuta.
Sipajte votku i promešajte da se umak sjedini.
Testeninu skuvajte i ostavite dve šolje vode u kojoj se ona kuvala.
Sipajte četvrtinu te vode u umak, pa ubacite i pavlaku, pola količine parmezana i mešajte dok se ne otopi.
Isključite vatru, umešajte kuvanu testeninu u umak. Dodajte preostali parmezan i prema potrebi još vode, ako je umak previše gust.
Popravite ukus dodajući još začina i ukrasite bosiljkom.
Da li sam verovao da će MasterChef Srbija iznedriti profesionalnog kuvara? Priznajem da nisam. Ipak, drago mi je što sam pogrešio. Anamaria Babičko...
pročitaj jošKada su Hotel Gorski & Spa, organizacija „Ja volim Francusku“ i „Međunarodna unija regije Alzas“ najavili dolazak čuvenog francuskog šefa kuhin...
pročitaj jošRestoran GiG je ove godine postao novi član visokog društva srpskih restorana čije ulaze krasi crvena Michelinova pločica. - Restoran GiG vredi ...
pročitaj još