
Sinergija tradicije i inovacije: Lavazza La Reserva de Tierra Cuba
Lavazza La Reserva de ¡Tierra! Cuba kafa je spoj bogate kubanske tradicije i inovativnog pristupa Lavazze. Kuba ima dugu istoriju proizvodnje kafe,...
pročitaj jošFinalno regionalno takmičenje Barcaffè Barista Cup-a, održano 27. septembra u Ljubljani, okupilo je 12 najboljih barista iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a regija je dobila svog novog najboljeg baristu.
U dinamičnoj atmosferi Barcaffè centra publika i žiri uživali su u veštinama barista, koji su pripremali espresso, napitak sa mlekom, kao i jedinstveno piće sa potpisom.
Promo Barcaffè: Ivan Žubrinić, Antonio Miočić, Tomislav Sudar, Tomislav Krpina, Dragan Jelavić, Valentino Andretić, Damir Kraljević, Filip Šapina i Adam Lukačević
Ovogodišnju titulu najboljeg bariste regije osvojio je Karlo Purić iz Hrvatske, dok su drugo i treće mesto zauzeli Ivan Tota iz Hrvatske i Eva Bogdan iz Slovenije. Uz titulu, pobednik je osvojio i novčanu nagradu od 5.000 eura, ekskluzivnu Barcaffè barista edukaciju – trening prženja specialty kafe sa svetski poznatim baristom Nikom Orošijem.
Svi finalisti su svojim umećem i kreativnošću pokazali kako je svet kafe mnogo više od jednostavne pripreme omiljenog napitka. Iako smo navikli da takmičari iz Srbije budu na postolju, ove godine su bili malo nervoziji i završili su na nešto nižim pozicijama.
Finalisti su se takmičili u tri ključne discipline: priprema espressa, mlečnog napitka i pića s potpisom, a svaka disciplina zahtevala je preciznost, kreativnost i savršeno tehničko izvođenje. Stručni žiri, sastavljen od vodećih imena iz sveta kafe, ocenjivao je sve aspekte pripreme, od tehnike i ukusa do prezentacije i opšteg utiska.
Među finalistima su se našli neki od najtalentovanijih barista iz regije: iz Srbije – Vladimir Mijatović, Marija Erik, Miloš Jeličić, Hrvatske – Ivan Tota, Karlo Purić, Marko Kovačević, Slovenije – Eva Bogdan, Jasmin Husić, Toni Ćošić, te Bosne i Hercegovine – Lejla Krasnić, Hamza Crnica i Faris Čengić.
Šestočlani žiri je ove godine bio sastavljen od međunarodno priznatih stručnjaka uključujući četiri profesionalna Barcaffè barista. Među njima su bili Matija Matijaško, nosilac crnog lončića u L.A.G.S.-u i Aleš Gorenc, državni prvak Slovenije 2022 godine i nosilac zlatnog lončića u L.A.G.S.-u. Tehnički sudija takmičenja bio je Marko Podbrežnički, Barcaffe barista trener i vlasnik SCA certifikata i L.A.G.S crnog lončića.
U žiriju su mu se pridružili i Filip Lipnik, vlasnik akademije „Art of Bar Academy“, kao i Peter Ševič, trener sa licencom AST, direktor Ljubljanskog festivala kafe i osnivač vodeće obrazovne institucije u Sloveniji, Stow Academy, koja nudi međunarodni obrazovni program SCA Coffee Diploma System. Glavni sudija ovogodišnjeg takmičenja bio je Nik Oroši, pionir specialty kafe u regiji.
Pored Barcaffe espressa na takmičenju gosti su mogli da probaju i Java specialty kafu. Sa pažljivo odabranim zrnima 100% Arabice, Java nudi vrhunsko iskustvo ispijanja kafe, naglašavajući punoću arome i visok kvalitet za istinske ljubitelje kafe.
Voditelji ovogodišnjeg takmičenja, Daniel Bilić i Ula Furlan, svojim su šarmom i energijom obezbedili dodatnu dozu uzbuđenja, a publika je uživala u jedinstvenoj prilici da na delu posmatra najbolje bariste regiona.
Promo Barcaffè: Tihana Vujčić, direktorica marketinga Barcaffè, Atlantic Grupa; Tomislav Krpina, direktor prodaje za Barcaffè Espresso & On the Go, Atlantic Grupa; Ana Marijanović, Category Manager Barcaffe espresso & On the Go
Barcaffè Barista Cup 2024 bio je najvece regionalno takmičenje koje je potvrdio visok nivo profesionalizma i kreativnosti u barista svetu.
Sa novim talentima i međunarodnim učesnicima, ovo takmičenje je još jednom dokazalo da kafa povezuje ljude i kulture, dok istovremeno najboljima pruža priliku da zasijaju.
Krajem maja, vinilska izakaja i bar KISSA10 na Dorćolu predstavlja prvo ažuriranje menija od otvaranja. U ponudi je sada još više minimalističke hr...
pročitaj jošMlad i vrlo popularan koncept ponude kako inostranih tako i domaćih lokala jeste brunch. Nekada rezervisan samo za hotelske restorane, brunch je pa...
pročitaj jošZamislite hladan cappuccino koji donosi svežinu tajgi sa mekanim mochijem koji savršeno dodaje toplinu Srbije. Ovaj combo i još mnogo toga zanimlji...
pročitaj još
Bio sam ove godine i stvarno je bio vrhunski dozivljaj.
Baristi su pokidali, pogotovo ovih prvih 3.