
Srbija na petnaestom mestu među 100 Najboljih kuhinja na svetu!
Popularna stranica za gastronomiju, TasteAtlas je objavila tradicionalnu godišnju listu najboljih kuhinja i jela sveta. Lista je, kako navode na st...
pročitaj jošInteresantan spoj dodataka glavnoj namirnici laks kareu, koje čine slatkaste suve šljive, njeguška pršuta u kombinaciji s ajvarom, kačkavaljem, kajmakom i lukom čine fuziju koja će obradovati sve gurmane. Šešir vešalica se smatra istinskim tradicionalnim delikatesom.
Kuvari često kombinuju suve šljive za pripremu ovakvih specijaliteta jer njihova kiselina apsorbuje masti. Prednost je i ta što se osušeno voće može dugo čuvati dok stajanje ne utiče na hranljivu vrednost. Suva šljiva sadrži koncentrisane blagotvorne sastojke, dok je energetska vrednost znatno veća u odnosu na sveže plodove.
SASTOJCI:
250 g svinjskog laks karea
40 g suvih šljiva
40 g kačkavalja
30 g njeguške pršute
30 g ajvara
30 g kajmaka
malo belog luka
Prilog pekarski krompir, grašak, kukuruz i šargarepa.
PRIPREMA:
Svinjski laks kare razlupati u obliku šnicle, napuniti ga suvim šljivama i kačkavaljem, zatim obložiti listovima njeguške pršute. Ispeći na roštilju. Zagrejati kajmak, dodati ajvar i začiniti sa malo belog luka. Iseći ispečenu vešalicu na tri komada i servirati na toplom sosu od ajvara i kajmaka uz dodatak povrća kao priloga.
SAŠA KOVAČ
Šef kuhinje restorana “Tri šešira”
Kristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošSofija Vujasinović, pastry sous chef njujorškog restorana Per Se, otkriva kako se oseća kao prva Srpkinja koja ima važnu ulogu u jednom restoranu s...
pročitaj jošNikola Vučković je zavoleo gastronomiju uz svog oca koji je bio ozbiljan gurman i odrastao je uz njegovo kuvanje, a za to što je on izrastao u ozbi...
pročitaj još