Hasselback krompir, kreacija je šefa Lifa Elisona iz Stokholma. Za razliku od originalne verzije, koja je podrazumevala samo začine i maslac, šef Stefan Ekengren je unapredio ovaj vizuelno vrlo atraktivan prilog – dodatkom slaninice, sira i mladog luka
Ime duguje čuvenom hotelu „Hasselbacken“
Pečeni, restovani, bareni, pomfrit ili pire, svejedno kakav – krompir je, posle pirinča, najrasprostranjenija namirnica na svetu. Većina ih voli u svakom obliku, a ovoj listi pridodajemo i čuveni švedski Hasselback krompir.
Iako je u svetu odavno poznat, kod nas se retko gde krompir priprema na ovaj način. Ovo švedsko jelo, odnosno prvenstveno prilog, svoj naziv duguje hotelu i restoranu „Hasselbacken” u Stokholmu. Kreirao ga je šef Lif Elison, 1953. godine, a originalna verzija je podrazumevala samo začine i maslac, no – do danas je ona doživela brojne varijacije.
Svaki dan se iseče 80 kilograma krompira
„Cafe Bar & Restoran” donosi vam verziju šefa Stefana Ekengrena, koji priprema Hasselback krompir u svom restoranu „Hantverket”. „U mom restoranu svakodnevno se naseče 80 kilograma krompira, i to na režnjeve debljine tri milimetra. I ja se pridružim ekipi u tom poslu svakodnevno, bar sat vremena. Ta hirurška preciznost stiče se iskustvom, tako da moram da treniram kako ne bih ‘zarđao’”, kaže šef Stefan.
Hasselback, ili kako ga u nekim zemljama zovu Harmonika krompir, odličan je prilog svakom pečenju, a uz dodatke sira, slanine, povrća, pavlake, može se poslužiti i kao samostalni obrok. Vizuelno izuzetno atraktivno jelo, lagano je hrskavo spolja, a mekano iznutra.
Hasselback krompir
SASTOJCI: * 4 krompira * 150 g dimljene slanine * 100 g kisele pavlake * 50 g mladog luka * 150 g čedar sira * 50 g maslaca
PRIPREMA:
Dobro operite krompire, tako da ih izribate četkom ili sunđerom ispod jakog mlaza vode. Možete ih i oguliti, ali u tom slučaju neće izgledati tako atraktivno. Krompire je potrebno narezati na šnite debljine od 3 do 5 milimetara, ali ne do kraja, da biste dobili „harmoniku” kada se ispeče.
Između svakog reza umetnite malo maslaca, posolite i pobiberite i pecite na 200 stepeni C, sat vremena.
Krompir izvadite iz rerne i ostavite kratko da se prohladi kako biste ga mogli napuniti ostalim sastojcima. Sada ponovno, između šnita, stavite tanko narezanu slaninu i čedar ili nekog drugog sira.
Krompire vratite u rernu i pecite ih još pet do 10 minuta, odnosno dok se sir ne otopi.
Gotove krompire poslužite tako da na njih dodate malo kisele pavlake i pospete ih sitno seckanim mladim lukom i kockicama pržene slanine.