
Trenutak za stolom: Koordinata u zgradi hotela Beograd
Rodonačelnici fine dining street fooda u našoj zemlji, Stefan i Sara Živković, nakon što su osvojili Beograd ukusima na Zemunskoj pijaci, početkom ...
pročitaj jošHasselback krompir, kreacija je šefa Lifa Elisona iz Stokholma. Za razliku od originalne verzije, koja je podrazumevala samo začine i maslac, šef Stefan Ekengren je unapredio ovaj vizuelno vrlo atraktivan prilog – dodatkom slaninice, sira i mladog luka
Pečeni, restovani, bareni, pomfrit ili pire, svejedno kakav – krompir je, posle pirinča, najrasprostranjenija namirnica na svetu. Većina ih voli u svakom obliku, a ovoj listi pridodajemo i čuveni švedski Hasselback krompir.
Iako je u svetu odavno poznat, kod nas se retko gde krompir priprema na ovaj način. Ovo švedsko jelo, odnosno prvenstveno prilog, svoj naziv duguje hotelu i restoranu „Hasselbacken” u Stokholmu. Kreirao ga je šef Lif Elison, 1953. godine, a originalna verzija je podrazumevala samo začine i maslac, no – do danas je ona doživela brojne varijacije.
„Cafe Bar & Restoran” donosi vam verziju šefa Stefana Ekengrena, koji priprema Hasselback krompir u svom restoranu „Hantverket”.
„U mom restoranu svakodnevno se naseče 80 kilograma krompira, i to na režnjeve debljine tri milimetra. I ja se pridružim ekipi u tom poslu svakodnevno, bar sat vremena. Ta hirurška preciznost stiče se iskustvom, tako da moram da treniram kako ne bih ‘zarđao’”, kaže šef Stefan.
Hasselback, ili kako ga u nekim zemljama zovu Harmonika krompir, odličan je prilog svakom pečenju, a uz dodatke sira, slanine, povrća, pavlake, može se poslužiti i kao samostalni obrok. Vizuelno izuzetno atraktivno jelo, lagano je hrskavo spolja, a mekano iznutra.
SASTOJCI:
* 4 krompira
* 150 g dimljene slanine
* 100 g kisele pavlake
* 50 g mladog luka
* 150 g čedar sira
* 50 g maslaca
PRIPREMA:
Dobro operite krompire, tako da ih izribate četkom ili sunđerom ispod jakog mlaza vode. Možete ih i oguliti, ali u tom slučaju neće izgledati tako atraktivno. Krompire je potrebno narezati na šnite debljine od 3 do 5 milimetara, ali ne do kraja, da biste dobili „harmoniku” kada se ispeče.
Između svakog reza umetnite malo maslaca, posolite i pobiberite i pecite na 200 stepeni C, sat vremena.
Krompir izvadite iz rerne i ostavite kratko da se prohladi kako biste ga mogli napuniti ostalim sastojcima. Sada ponovno, između šnita, stavite tanko narezanu slaninu i čedar ili nekog drugog sira.
Krompire vratite u rernu i pecite ih još pet do 10 minuta, odnosno dok se sir ne otopi.
Gotove krompire poslužite tako da na njih dodate malo kisele pavlake i pospete ih sitno seckanim mladim lukom i kockicama pržene slanine.
Rodonačelnici fine dining street fooda u našoj zemlji, Stefan i Sara Živković, nakon što su osvojili Beograd ukusima na Zemunskoj pijaci, početkom ...
pročitaj jošChef Nenad Atanasković, odnedavno poznat i široj publici zbog učešća u serijalu Master Chef Srbija, priredio je sredinom januara večeru sa menijem ...
pročitaj jošSvaki novi projekat koji izađe iz kuhinje chefa Vanje Puškara i tima koji je okupljen pod kapom projekta New Balkan Cuisine izaziva pažnju profesio...
pročitaj još