Marinirani losos sa džinom
17.02.2024 Chef

Marinirani losos sa džinom – klasično, a uzbudljivo jelo

U februaru 2023. godine sa radom je počeo restoran Woven by Adam Smith u okviru zadivljujućeg Coworth Parka, pri Dorchester Collection. Nakon potpune adaptacije, a u roku od šest meseci od kako je novi restoran počeo sa radom, došla je prva Michelinova zvezdica u vodiču za 2023. godinu.

Chef Adam Smith

Chef Adam Smith

Marinirani losos sa džinom je klasično, a uzbudljivo jelo chefa Adama Smitha.

PROČITAJ JOŠ! Najskuplja večera za dvoje košta 17.000 evra

Dok je desetak godina radio sa Džonom Vilijamsom u Ricu, Adam Smit se zaljubio u složenost klasičnog kulinarstva. A ovim receptom pokazao je da uz dovoljno promišljanja, veštine, ambicija i samopouzdanja ovakva hrana i te kako može da nadmaši trenutno aktuelne ukuse.

SASTOJCI (za 6-8 osoba)
ZA LOSOSA

  • 600 g otkoštenog lososa bez kože
  • 200 g soli
  • 200 g smeđeg šećera
  • 2 zvezdasta anisa
  • 6 bobica kleke
  • 150 ml džina
  • 30 g sveže mirođije
  • 2 limete (sok i korica)

PROČITAJ JOŠ! Pripremite bakalar sa čorizo kobasicom

Proverite da na ribi nema ostataka kože i kostiju, pa stavite losos u posudu sa visokim ivicama. Sameljite ostale sastojke u blenderu, da dobijete glatku smesu. Prelijte ravnomerno dobijenu marinadu preko lososa, pa ostavite 24 sata u frižideru, okrećući ribu svakih 6 sati. Zatim, uklonite marinadu i isperite lososa u ledeno hladnoj vodi, pa prebrišite papirnim ubrusom. Narežite na tanke šnite i ostavite sa strane dok pripremite preliv.

ZA DRESING

  • 3 crvene pomorandže
  • 20 krupnih listova bosiljka
  • 50 g šećera
  • 8 g maldonske soli
  • 200 ml maslinovog ulja

PROČITAJ JOŠ! Molekularna sarma 2.0 by chef Vladimir Kučera

Nastružite koru pomorandži, a zatim isfiletirajte zadržavajući sok. Procedite sok kroz sitno sito, pomešajte sa korom, pa dodajte so, šećer i sjedinite. Dodajte maslinovo ulje i emulgujte. Listove bosiljka isecite na kockice od 5 mm i dodajte u preliv. Poslužite losos sa tanko isečenom glavicom komorača, prelivenom dresingom.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: COWORTH PARK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije