Remek-delo pastry chefa koga voli ceo svet: Amauri Guichon ovako pravi Guilty pleasure desert
Švajcarsko-francuski chef Amauri Guichon redovno oduševljava svoje pratioce na Instagramu, kojih ima preko 15 miliona.
Pored toga, Amauri Guichon prikazuje veštinu, stručnost, disciplinovanost, upornost, profesionalizam i druge kvalitete uspešnog mladog čoveka, koji kroz svoje kreacije postavlja trendove svetskog poslastičarstva.
Kroz svoju kreaciju, Guichon nastoji da predstavi autentičan izraz i lična pravila.
Pokušavam da stvorim stvari koje ranije nisu urađene. Često me inspirišu različiti materijali i tehnike kao što su glina, rezbarenje, modni dizajn nameštaja, duvanje stakla… Tako da ćete moj doživljaj i pogled na te teme videti u pecivu i čokoladnim radovima koje pripremam. Takođe, volim da zavaram um tako što iz dana u dan stvaram stvari koje liče na objekte, poput sata, jajeta, kompasa. Reakcija koju želim da postignem kada svoj rad predstavim ljudima jeste da kažu: “Previše je lepo… Ne želim da ga jedem”, objašnjava chef Guichon.
Guilty pleasure pate à choux
Pripremite glamuroznu poslasticu sa kompotiranim jagodama i laganim kremom od malina, koji dodatno ulepšavaju crveni cracklin i bogat krem.
Umesite testo od svih sastojaka, a potom ga što bolje rastanjite i isecite odgovarajuće oblike.
PÂTE À CHOUX
250.45 g mleka
250.45 g vode
10.04 g šećera
10.04 g soli
275.89 g brašna
200.89 g putera
502.23 g jaja
Zajedno prokuvajte mleko, vodu, šećer, so i puter. Postepeno dodajte prethodno prosejano brašno, a zatim i jaja, uz mućenje. Formirajte male krofne od testa, prekrijte crvenim kreklinom i pecite na 195°C 25 minuta.
Skuvajte pire od jagoda, sok od brusnice, šećer, glukozu i pektin na 108°C. Zatim dodajte jagode i kratko prokuvajte, pa dodajte limunov sok. Odmah ohladite.
Skuvajte pire od malina. Sjedinite žumanca i crème pâtissière u prahu, pa prokuvajte 1 minut. Kada se ohladi sjedinite sa umućenom slatkom pavlakom.
MASCARPONE KREM
6 g želatin u prahu (Knox)
28 g vode
96 g šećera
96 g slatke pavlake
288 g mascarpone sira
480 g slatke pavlake
8.89 cm mahune vanile
Hidratirajte želatin u vodi. Prvo zagrejte pavlaku i šećer, dodajte vanilu i infuzirajte 30 minuta. Dodajte želatin u infuziranu kremu i prelijte preko mešavine maskarponea pa burr-miksujte. Pomešajte sa poslednjim delom pavlake, pa ponovo burr-miksujte. Procedite i ostavite preko noći.
KOMPLETIRANJE
Prerežite choux. Jednu polovinu napunite kremom od malina, a drugu kompotom od jagoda.
Spojite polovine choux-a sa malo krema od maskarponea.
Zatim pažljivo i ravnomerno nanesite krem od maskarponea po obodu choux-u.
Dekorišite svežim jagodama.