Najstariji škotski viski na svetu
30.09.2023 Drink

Najstariji škotski viski, ikada pronađen, ide na aukciju

Pronaći flašu škotskog viskija koji je destilovan pre gotovo 200 godina je izuzetno retko, neobično i neočekivano.

Najstariji škotski viski je napravljen za kraljicu Viktoriju?

No, kako piše Decanter, u  dvorcu Blair u blizini Blair Atholla u škotskoj regiji Perthsire pronađeno je čak 40, očito zaboravljenih, flaša. Dvorac je je star 750 godina i sedište je klana Murray, odnosno njihovog starešine, vojvode od Atholla i možda baš u tom podatku leži moguća tajna istorije ovih viskija. Tada mlada kraljica Viktorija je posećivala dvorac, a jedan od razloga je i Atholl Brose, mešavina viskija i meda, a u blizini dvorca je i jedna od najstarijih škotskih destilerija Blair Atholl, osnovana još 1798. godine koja je danas u vlasništvu Diageoa. Single maltovi iz ove destilerije su važni sastojci njihovih najvažnijih blendova, od Bell’s do Johnie Walkera.

Najstariji škotski viski dvorac destilerija

Dvorac Blair se nalazi u blizini Blair Atholla u škotskoj regiji Perthsire

Kad su pronađene boce poslate na analizu i procenu starosti utvrđeno je da je viski proizveden oko 1830. godine. Taj podatak se poklapa sa zapisom u arhivu dvorca Blair sa datumom 23. jul 1834. godine. Zapis glasi:  “Bin 65 – Store Whisky – 72 bottles = 40 gallons in wood“, odnosno u odeljku 65  su pohranjene 72 flaše i 40 galona viskija u buretu. U skladištu su navedene i pripremljene 72 boce što je otprilike odgovarajuće količini preostalog viskija nakon gubitaka sazrevanja u buradima u razdoblju od 7 godina, što je vrlo uobičajena starost boljih viskija tog vremena.

Najstariji škotski viski flaše

„Najstariji škotski viski je sačuvao svežinu i posle dva veka“

Angus MacRaild, jedna od retkih osoba koje su imale prilike probati uzorak viskija je, povodom ovog pronalaska izjavila:
„Zaista je zapanjujuće doći do viskija koji je prebačen u nove flaše, bez razvodnjavanja i koji je uspeo sačuvati sve svoje kvalitete nakon gotovo dva veka“
24 flaše će biti ponuđene putem  Whisky Auctioneer platforme i to pojedinačno. A aukcija će biti aktivna od 24. novembra do 4. decembra ove godine, a očekuje se da će svaka flaša pojedinačno dostići cenu od bar 10.000 engleskih funti.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: DECANTER

FOTO: WHISKY AUCTIONEER i GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije