Upoznajte Montébore, omiljeni sir Leonarda da Vinčija
Rodoslov ovog sira seže do 732. godine pre nove ere. Korica mu daje prijatnu aromu, zalogaj je mekan, a u ovom mešancu kravljeg i ovčijeg mleka ist...
pročitaj jošLjubomir Stanišić chef i vlasnik restorana „100 Maneiras“ u Lisabonu, je za čitaoce magazina Cafe Bar & Restoran podelio recept za burek koji služe u svom restoranu.
Iako bi ga mi ovde nazvali zeljanicom, svetski poznatom fudbaleru Kristijanu Ronaldu je to omiljeno jelo kad god poseti “100 Maneiras”
SASTOJCI (za 4 osobe):
ZA BUREK
* 8 kora
* 160 g spanaća bez stabljike
* 1 jaje
* 280 g svežeg kozjeg sira
* 12 g feta sira
* 65 g grčkog jogurta
* 20 g rastopljenog nezaslađenog putera
* 15 ml pročišćenog putera (dehidrirani puter kojem se povećava masnoća i na 100%)
* so i biber
ZA SOS
* 100 g grčkog jogurta
* 40 g kremastog sira
* 13 g limunovog soka
* 1 g vlašca, brašna i bibera
PRIPREMA:
1 KORAK Izgnječite sireve i pomešajte sa jogurtom, rastopljenim puterom, umućenim jajetom i pročišćenim puterom. Začinite solju i biberom i ostavite na stranu.
2 KORAK Za svaki burek premažite 2 kore pročišćenim puterom. Napravite horizontalni silazni rez, okrenite gornji deo za 90° i stavite na desnu stranu donjih listova preklapanjem dva gornja lista 10 cm preko donjih listova.
3 KORAK Podelite spanać na četiri dela i rasporedite na horizontalnu liniju preko testa. Pomoću dve viljuške pospite mešavinu sira i jaja preko spanaća.
4 KORAK Započnite rolanje na jednom kraju, vrlo lagano dok ne dobijete dugačku rolnu. Zatim urolajte da dobijete četiri “puža”. Budite oprezni jer se testo lako cepa i obratite pažnju da dobro zatvorite burek da nadev ne iscuri.
5 KORAK Zagrejte rernu na 200°, i sa malo otopljenog putera lagano protrljati testo. Pecite burek dok ne postane hrskav i zlatno-žut.
6 KORAK Izmešajte sve sastojke za sos i uz svaki burek poslužite obilnu kašiku sosa.
Nikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj još