Upoznajte Montébore, omiljeni sir Leonarda da Vinčija
Rodoslov ovog sira seže do 732. godine pre nove ere. Korica mu daje prijatnu aromu, zalogaj je mekan, a u ovom mešancu kravljeg i ovčijeg mleka ist...
pročitaj jošLjubomir Stanišić chef i vlasnik restorana „100 Maneiras“ u Lisabonu, je za čitaoce magazina Cafe Bar & Restoran podelio recept za burek koji služe u svom restoranu.
Iako bi ga mi ovde nazvali zeljanicom, svetski poznatom fudbaleru Kristijanu Ronaldu je to omiljeno jelo kad god poseti “100 Maneiras”
SASTOJCI (za 4 osobe):
ZA BUREK
* 8 kora
* 160 g spanaća bez stabljike
* 1 jaje
* 280 g svežeg kozjeg sira
* 12 g feta sira
* 65 g grčkog jogurta
* 20 g rastopljenog nezaslađenog putera
* 15 ml pročišćenog putera (dehidrirani puter kojem se povećava masnoća i na 100%)
* so i biber
ZA SOS
* 100 g grčkog jogurta
* 40 g kremastog sira
* 13 g limunovog soka
* 1 g vlašca, brašna i bibera
PRIPREMA:
1 KORAK Izgnječite sireve i pomešajte sa jogurtom, rastopljenim puterom, umućenim jajetom i pročišćenim puterom. Začinite solju i biberom i ostavite na stranu.
2 KORAK Za svaki burek premažite 2 kore pročišćenim puterom. Napravite horizontalni silazni rez, okrenite gornji deo za 90° i stavite na desnu stranu donjih listova preklapanjem dva gornja lista 10 cm preko donjih listova.
3 KORAK Podelite spanać na četiri dela i rasporedite na horizontalnu liniju preko testa. Pomoću dve viljuške pospite mešavinu sira i jaja preko spanaća.
4 KORAK Započnite rolanje na jednom kraju, vrlo lagano dok ne dobijete dugačku rolnu. Zatim urolajte da dobijete četiri “puža”. Budite oprezni jer se testo lako cepa i obratite pažnju da dobro zatvorite burek da nadev ne iscuri.
5 KORAK Zagrejte rernu na 200°, i sa malo otopljenog putera lagano protrljati testo. Pecite burek dok ne postane hrskav i zlatno-žut.
6 KORAK Izmešajte sve sastojke za sos i uz svaki burek poslužite obilnu kašiku sosa.
Industrijalizacija proizvodnje hrane dovela je do situacije u kojoj je inovacija često ograničena na menje varijacije na već postojeće teme. U d...
pročitaj jošSan Pellegrino Young Chef je prestižno međunarodno takmičenje koje Svake godine okuplja najtalentovanije kuvare iz celog sveta mlađe od 30 godina. ...
pročitaj jošLegende i mitovi oblikuju istoriju Vijetnama u raznim nijansama, pa je to slučaj i sa najpoznatijim jelom, goveđom supom zvanom pho bo. Od ranog...
pročitaj još