07.02.2023 Drink

50&50! Da li ste probali ovaj supertoskanac?

Osim što se radi o kupaži dve sorte merloa i sanđovezea, ono je spoj umeća dve različite vinarije Vinjonezi iz Montepulćana i Kapanele iz Kjantija.

Nastao u slavu bogatog roda

Godina je 1988. Berba u većem delu Toskane je senzacionalna. Tokom privatne večere i vajn tejstinga u slavu bogatog roda bivši vlasnici čuvene vinarije Avignonesi iz Montepulciana i bivši vlasnik tada još mlade vinarije Capannelle iz Chiantija odlučili su, verovatno inspirisani popularnošću supertoskanaca, proizvesti zajedničko vino. I tako se rodio 50&50, supertoskanac koji se sastoji od 50 procenata Avignonesijeva merlota i 50 procenata Capannelleova sangiovesea.

Supertoskanac koji je ušao u legendu

Ovaj zajednički projekat ušao je u legendu i preživeo je promenu vlasništva, ali i dramatičnu promenu pristupa vinogradarstvu u Avignonesiju, koji se unazad desetak godina pretvorio u jednu od najvećih toskanskih biodinamičkih vinarija.
Nedavno sam imao prilike probati 50&50 iz 2015. godine, jedne od najboljih toskanskih berbi u prošloj deceniji. Vino je pre svega moćno! Odlikuju ga čvrste taninske strukture i dobre kiseline sangiovesea. Prvi miris je voćan, sa tipičnim trešnjama i višnjama sangiovesea, ali uskoro se osete tamna slatka, letnja voća zrelog merlota.
U bukeu se, očekivano, osete elementi vanile i dima, kao i ona balzamična nota tipična za niz raskošnih vina iz Toskane. Ukus je dug, pun, sa dosta voća i malo crne čokolade. Iako dolazi iz 2015. godine, vino ima neobično mladi karakter, kao da je iz 2020.
Ovo vino će trajati još bar dve decenije, a u ovoj, takoreći, dečijoj fazi, treba ga piti uz bifteke, odležalo meso, jagnjeće kolete ili odreske od crne svinje.

50&50
lična karta

Kupaža: 50% Merlot, 50% Sangiovese.
Grožđe: Merlot dolazi sa imanja Lodola, smeštenog u Valianu, severoistočno od istorijskog grada Montepulciana. Sangiovese je iz Capannellea, smeštenog u srcu Chianti Classica, između Firence i Siene
Berba: Isključivo ručno branje sa najboljih parcela
Vinifikacija: Alkoholna fermentacija na kontrolisanoj temperaturi i maceracija 20-25 dana.
Sazrevanje: 18 meseci u francuskom bariku.
ABV: 13,5%
Ukupno proizvedeno: 29.153 boce
Serviranje: Vino obavezno dekantirati pre konzumiranja. Servirati na 16°C.
Nagrade i ocene: Gold Medal – Wine Hunter Awards; 95 poena Falstaff; 94 poena James Suckling; 93 poena Wine Advocate; 93 poena Veronelli

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: AVIGNONESI-CAPANNELLE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije