turska gazijantep
08.02.2023 Food

Zemljotres je uništio tursku kolevku hrane. Mala posveta baklavi iz Gazijantepa

Nema čoveka na zemaljskoj kugli koga nisu potresli snimci iz Gazijantepa, antičkog grada blizu tursko-sirijske granice.

Gazijantep, Adana i Alepo su i prestonice turske hrane

Jugoistok Turske je pogodio razoran zemljotres, a da bismo shvatili razmere ove katastrofe citiraćemo Hamdulaha Livaoglua, seizmologa sa Univerziteta Kodžaeli koji je izjavio da je razorna sila zemljotresa bila jednaka snazi 130 atomskih bombi.
Gazijantep, Adana i Alepo su važni istorijski i kulturni centri. U Turskoj, Ankara je administrativni centar i glavni grad, Istanbul je jedan od najpoznatijih gradova na svetu, ali Gazijantep i Adana su prestonice hrane. Oni su srce turske, stare, impresivne kulture hrane. Toliko su važni za istoriju hrane, da je EU, uprkos činjenici da Tursku verovatno nikada neće primiti u članstvo, baklavi iz Gazijantepa sa pistaćima dala zaštićeni status.

baklava

Gazijantepska baklava je prvi turski proizvod zaštićen u EU

Prema službenoj verziji, recepture za baklave u Tursku su stigle iz Damaska 1871. Turski patentni zavod je Gazijantepskoj baklavi 2013. godine dodelio zaštitu geografskog porekla. Radi se o baklavi od kora od oštrog brašna od durum pšenice punjenih lokalnim pistaćima, sa šećernim sirupom – agdom. Baklava iz Gazijantepa bila je prvi turski proizvod koji je zaštićen u Evropskoj Uniji.
Turska hrana nije samo baklava, pa se tako ni Gazijantep, Adana, Sanliurfa i ceo kraj ne svode samo na ovu slatku deliciju i roštilj. Turska kuhinja je fantastični spoj uticaja i ukusa. Gastro hodočašća na jugoistok Turske ne prolaze bez beryan kobasi, moćne, 12 sati kuvane čorbe od jagnjetine i koštane srži pune začina, koja se poslužuje za doručak. Ili katmer, pita od kajmaka i pistaća, zatim jagnjetine za kusleme, simit kebaba od mlevene jagnjetine, pistaća i bulgura sa paprikom, kimom i nanom. Šta reći za klasike poput Ali Nazikovog kebaba u umaku od jogurta s pireom od spaljenih patlidžana, ili adanskog kebaba, u kojem se jagnjetina sa finim lojem s repa usitnjava isključivo ručno i začinjava belim lukom i alevom paprikom koja kebabu daje poznatu narandžastu boju.

Pijaca u Gazijantepu

Povrće, voće, mirisni začini, ulični slatkiši, baklave, kadaifi, deljenje hrane, okupljanje oko sofre, svega toga sada nema. Potres je sravnio cele gradove na jugoistoku Turske. Akcije spašavanja će još dugo trajati, ali život će se uskoro nastaviti dalje. Gradovi koji su preživeli hiljade godina imaju posebnu snagu za preživljavanje. A na nama je da pomognemo turskom narodu koliko je u našoj moći. Jer, ljudi smo.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije