Mediteranske note stižu u pravi čas: Bakina Tajna predstavila Umake od paradajza
U susret sve hladnijim danima, brend Bakina Tajna obradovao nas je potpuno novim proizvodima, Umacima od paradajza, koji u teglicama čuvaju leto i ...
pročitaj jošZa maslačak kažu da je vitaminska bomba i kralj livade, no umesto da ga iskoristimo, češće ga smatramo dosadnim korovom. Koliko grešimo.
I sami ste verojatno čuli kako u narodnoj medicini postoje različite primene maslačka jer je pun vitamina i minerala te važi za lekovitu biljku. Ovo samoniklo bilje je, naime, od izuzetne koristi za naš organizam, ali pod uslovom da je ubrano daleko od puteva i drugih izvora zagađenja. Stoga u različitim jelima možemo koristiti njegov cvet, stabljiku, listove, ali i koren. Maslačak je prisutan u našoj kuhinji još od 15. veka, a danas smo na njega gotovo zaboravili.
Listove maslačka obično beremo od marta do maja, pre nego što počne cvast. Pritome izbegavamo maslačke koji rastu na suncu jer su previše gorke, već se beru oni koji rastu u hladovini. Od mladih listova pravi se salata, a stariji se kuvaju. Najlekovitiji deo maslačka, koren, vadimo ili u rano proleće ili u jesen, tvrdi cvetni pupoljci u sirćetu se koriste kao začin umesto kapara ili maslina, a od cvetova možemo raditi maslačkov sirup (u kombinaciji s vodom, šećerom i limunom). Pčelari dobro znaju da je maslačak i dobra medonosna biljka jer često dugo cveta. No, nije med jedino što se od maslačka može napraviti – od njega su dobri i čajevi, tinkture, sok, sirup, vino, pa i rakija.
Na stranu sad njegova lekovita primena jer je maslačak itekako dobra namirnica koja je, moramo priznati, zapostavljena u našoj kuhinji. Stoga vam donosimo jednostavan i brzi recept za supu sa maslačkom koji će vam otkriti neke nove ukuse.
SASTOJCI (za 2 osobe):
100 g lišća maslačka
50 g cvetova i pupoljaka maslačka
1 luk
2 čena belog luka
2 – 3 šoljice vode
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli
2 kuvana jaja
PRIPREMA:
Listove maslačka operite, prosušite i narežite. Cvetove i pupoljke maslačka operite i prosušite. Kratko ih prokuvajte u vodi. Kad provri, procedite i bacite vodu.
Na maslinovom ulju dinstajte luk, dodajte pred kraj (da ne bi izgoreo) sitno naseckani beli luk, a zatim i maslačak (2 – 3 cveta ostavite za dekoraciju).
Podlijte vodom i ostavite kuvati, a ako želite, možete i usitniti štapnim mikserom. Pustite da prokuva te zatim začinite solju i biberom.
Supu servirajte u duboke tanjire ili činije, pa ukrasite cvetom maslačka i polovinama kuvanih jaja.
U susret sve hladnijim danima, brend Bakina Tajna obradovao nas je potpuno novim proizvodima, Umacima od paradajza, koji u teglicama čuvaju leto i ...
pročitaj jošPored već dobro poznatih lokacija prestižnog lanca Korpa Deli Marketi, na adresi Bulevar vojvode Bojovića 14 u Beogradu i Veselina Masleše 2 u Novo...
pročitaj jošRučno pravljeni proizvodi od pečene crvene paprike i patlidžana iz Severne Makedonije možete poručiti direktno od distributera Tis snabdevanje: ...
pročitaj još
Bravo! Najbolji, starinski recept za prelepi Maslačak.