16.04.2023 Food

Kralj livade na kojeg smo zaboravili! Prolećna supa od maslačka

Za maslačak kažu da je vitaminska bomba i kralj livade, no umesto da ga iskoristimo, češće ga smatramo dosadnim korovom. Koliko grešimo.

Maslačak je u našoj kuhinji prisutan još od 15. veka

I sami ste verojatno čuli kako u narodnoj medicini postoje različite primene maslačka jer je pun vitamina i minerala te važi za lekovitu biljku. Ovo samoniklo bilje je, naime, od izuzetne koristi za naš organizam, ali pod uslovom da je ubrano daleko od puteva i drugih izvora zagađenja. Stoga u različitim jelima možemo koristiti njegov cvet, stabljiku, listove, ali i koren. Maslačak je prisutan u našoj kuhinji još od 15. veka, a danas smo na njega gotovo zaboravili.

Maslačak koji raste na suncu je previše gorak

Listove maslačka obično beremo od marta do maja, pre nego što počne cvast. Pritome izbegavamo maslačke koji rastu na suncu jer su previše gorke, već se beru oni koji rastu u hladovini. Od mladih listova pravi se salata, a stariji se kuvaju. Najlekovitiji deo maslačka, koren, vadimo ili u rano proleće ili u jesen, tvrdi cvetni pupoljci u sirćetu se koriste kao začin umesto kapara ili maslina, a od cvetova možemo raditi maslačkov sirup (u kombinaciji s vodom, šećerom i limunom). Pčelari dobro znaju da je maslačak i dobra medonosna biljka jer često dugo cveta. No, nije med jedino što se od maslačka može napraviti – od njega su dobri i čajevi, tinkture, sok, sirup, vino, pa i rakija.
Na stranu sad njegova lekovita primena jer je maslačak itekako dobra namirnica koja je, moramo priznati, zapostavljena u našoj kuhinji. Stoga vam donosimo jednostavan i brzi recept za supu sa maslačkom koji će vam otkriti neke nove ukuse.

Bistra supa od maslačka

SASTOJCI (za 2 osobe):
100 g lišća maslačka
50 g cvetova i pupoljaka maslačka
1 luk
2 čena belog luka
2 – 3 šoljice vode
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli
2 kuvana jaja

PRIPREMA:

Listove maslačka operite, prosušite i narežite. Cvetove i pupoljke maslačka operite i prosušite. Kratko ih prokuvajte u vodi. Kad provri, procedite i bacite vodu.
Na maslinovom ulju dinstajte luk, dodajte pred kraj (da ne bi izgoreo) sitno naseckani beli luk, a zatim i maslačak (2 – 3 cveta ostavite za dekoraciju).
Podlijte vodom i ostavite kuvati, a ako želite, možete i usitniti štapnim mikserom. Pustite da prokuva te zatim začinite solju i biberom.
Supu servirajte u duboke tanjire ili činije, pa ukrasite cvetom maslačka i polovinama kuvanih jaja.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Komentar (1)

  1. J. D. Cooper каже:

    Bravo! Najbolji, starinski recept za prelepi Maslačak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije