
Tabasco: Recepti za 5 vatrenih koktela
Tabasco sosovi svojim aromama koktelima daju specifičnu pikantnost i dubinu ukusa. Tabasco sos je ključni sastojak mnogih koktela, poput Bloody Mar...
pročitaj jošTeks-Meks je pravac u kulinarstvu koji postoji oko stotinjak godina, a prvi put se pod ovim imenom pojavio sredinom četrdesetih godina prošlog veka. Nastao je prilagođavanjem prehrambenih navika meksičkih doseljenika u Teksas i ostale države na jugu Amerike, koji su svoje tradicionalne specijalitete vremenom modifikovali koristeći namirnice koje su im bile dostupne. Tako su kukuruzne tortilje zamenjene pšeničnim, a tvrdi sirevi i pavlaka prelili ljutinu južnoameričkih soseva.
Kad smo kod sosova, svaki sos je praktično salsa osim gvakamolea. Ipak, čipotle sos je posebna liga. Napravljen od dimljenih halapenjo paprika predstavlja vrh za svakog ljubitelja ove vrste kuhinje.
Ovom prilikom je uplivao u morsku priču i odlično se snašao sa škampima sa roštilja.
CHIPOTLE BBQ ŠKAMPI
SASTOJCI:
* 1 veći češanj belog luka
* 1 kašika krupne morske soli
* ½ kašičice dimljene paprike
* ½ kašike maslinovog ulja
* 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
* rendana kora jednog limuna
* 1 kašika putera (sobna temperatura)
* 2 kašike svežeg korijandera, peršuna i vlašca
* 1 kg škampa (očišćenih, sa izvađenom venom, opranih i osušenih)
* kriške limuna
* TABASCO® Chipotle sos
PRIPREMA:
Pripremiti roštilj na ugalj ili gas. Postarati se da temperatura bude što viša (oko 250°C). Kao alternativa može se koristiti grill opcija u rerni sa pojačanom temperaturom na maksimum i rešetkom najbliže izvoru toplote.
Sitno naseckati beli luk sa solju, dodati TABASCO® Chipotle sos i papriku. Takođe dodati maslinovo ulje, sok od limuna, puter pomešan sa korom od limuna i sitno seckano začinsko bilje. Mešati dok se ne dobije emulzija konzistencije kao pasta.
Pastom premazati škampe i pustiti da se mariniraju na sobnoj temperaturi oko 10 minuta. Ukoliko se koristi rerna, poređati škampe u odgovarajući pleh. U oba slučaja, grilovati škampe 3 minuta sa svake strane. Okrenuti ih samo jednom. Servirati odmah sa kriškama limuna i TABASCO® Chipotle sosom sa strane za velike ljubitelje čipotle paprike!
Moka mus je boja za 2025. godinu i savršeno spaja smeđe tonove kafe i čokolade. Međutim, kada bi je pretočili u jestivi oblik, to bi svakako bila n...
pročitaj jošBeppino Occelli mlekara je nastala 1976. godine sa ciljem da uspostavi plodonosnu vezu čoveka i prirode, između sireva Beppino Occeli, regije Langh...
pročitaj jošIz godine u godinu, Srbija otkriva sve veći broj svojih autentičnosti zainteresovanim posetiocima, turistima, putnicima i zaljubljenicima u hranu i...
pročitaj još