17.12.2020 Chef

Tofu „wrap” od jaja s jagodama by šef Dragan Lukić

U pripremi ovog jela šef Dragan Lukić koristio je Kikkoman sos od soje sa manje soli da bi stvorio fuziju voćne arome jagoda i arome dubokog mora u pečenoj nori algi

SASTOJCI (za 2 porcije):
* 6 jaja * 25 g pšeničnog brašna * 70 g tofu sira * 10 ml Kikkoman terijaki sosa s pečenim belim lukom * 10 ml Kikkoman sosa od soje s manje soli * 15 g rukole * 40 g žuta paprika (babura) * 40 g crvena paprika (babura) * 25 g tikvica * 25 g patlidžana * 20 g svežih enoki pečurki (može i bukovača) * 5 g svežeg bebi-spanaća * 2 ml susamovog ulja * 5 ml ulja od kurkume * 50 g svežih jagoda * 5 ml sojinog ulja (za prženje) u spreju * 3 g svežeg mikrobilja * 4 g suši nori algi * 25 g svežeg sremuša * 1 asura za suši

PRIPREMA:
Tofu sir iseći u pravougaoni oblik, preliti sa Kikkoman terijaki sosom sa pečenim belim lukom, pa marinirati 15-tak minuta u keramičkom ili staklenom sudu. Jaja umutiti, dodati brašno i sve dobro sjediniti da bude glatka smesa. Crvenu i žutu papriku iseći uzduž na četiri dela, odstraniti semeni deo i semenke pa sve iseći na štapiće. Tikvicu i patlidžan oprati, odstraniti im peteljke i iseći na krupnije štapiće. Jagode oprati, iseći ih na četvrtine sa sve peteljkom, a jedan manji deo bez peteljki staviti u blender zajedno sa Kikkoman sosom od soje sa manje soli. Umešati susamovo i sojino ulje, pa miksturu sipati u olijeru sa sprej-pumpicom. Fluorescentno ulje od kurkume dobija se tako što se veoma mala količina kurkume u prahu meša sa sojinim uljem dok se ne dobije ujednačena smesa.
Umereno zagrejan tiganj poprskati sojinim uljem za prženje i razliti umućena jaja. Zatim, sa obe strane, ispržiti ali tako da nimalo ne dobije rumenu boju, već da ostane potpuno žuto. Jaja skloniti u stranu. U isti tiganj dodati miksture ulja sprejom i propržiti sve povrće sečeno na štapiće, začiniti Kikkoman terijaki sosom s belim lukom. Kratko sotirati, pa skloniti sa strane. Tiganj vratiti na plotnu, pojačati temperaturu, poprskati miksturu susamovog i sojinog ulja, kratko propržiti cvetove pečuraka, pa zatim sa svih strana grilovati mariniran tofu sir. Ostaviti sa strane. Na radnu dasku postaviti asuru za suši zaštićenu streč-folijom. Na nju staviti pržena jaja, pa list pečene suši nori alge. Premazati nori marinadom od jagoda i Kikkoman sosa od soje sa manje soli da dobro upije, a onda preko toga postaviti sveže listove sremuša, prženo povrće i grilovani tofu. Pažljivo urolati i dotegnuti asurom. Odseći krajeve ravno, podeliti na dva jednaka dela, pa ukoso preseći svaki po sredini. Na servisni tanjir simetrično postaviti uspravno svaki „wrap”, garnirati svežim mikrobiljem i kriškama jagode s peteljkom. Dekorativno, na nekoliko mesta po tanjiru, nakapati fluorescentnog ulja od kurkume.

Šef Dragan Lukić savetuje

– Zbog veoma zdravog balansa, i zato što zadržava vrlo visok nivo umamija Kikkoman sos od soje sa manje soli idealan je da omogući fuziju voćne arome jagoda i arome dubokog mora u pečenoj nori algi.
– Delujući kao prirodni bakteriostatik, Kikkoman sosovi od soje fantastično neutrališu mnogima neprijatne mirise ribe, pa i nekih vrsta mesa, kao što je jagnjetina. Takođe, mariniranjem mesa produžavate mu vek u frižideru.

Kikkoman sos od soje sa manje soli

Ova verzija sosa, takođe, pruža umami, a proizveden je od istih sastojaka kao i klasični sos od soje. Kikkoman sos od soje sa manje soli dobijen prirodnim vrenjem sadrži 43% manje soli u poređenju s našim običnim sosom od soje i izuzetan je izbor za sve korisnike koji brinu o svom zdravlju, bilo da ga koriste kao stoni začin ili u kuhinji. Jedinstveni način proizvodnje zadržava umami na veoma visokom nivou, a u isto vreme smanjuje nivo natrijuma. Najčešće se koristi kao blaža alternativa klasičnog sosa od soje.

DRAGAN LUKIĆ
Celebrity chef

AUTOR: DRAGAN LUKIĆ

FOTO: KIKKOMAN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije