boja cigara
25.06.2022 Gastro News

Zdravko Brkić nas uvodi u svet cigara: 50 nijansi lista duvana!

Omotač cigara je najfiniji list duvana koji pokriva sve listove duvana koji čine cigaru. upravo taj tanani svilenkasti list je vrlo često presudan po kome uživaoci biraju cigare

Omotač cigara je veoma značajan za finalni ukus cigare

Struktura i boja omotača cigare nam govori mnogo o samoj cigari, ali veoma često ta boja može i da zavara. Nije uvek pravilo da su tamne cigare jake i punog tela, kao I da vas cigare sa svetlim omotačem neće iznenaditi svojom snagom i punim ukusom. Kao što odelo ne
čini čoveka, tako i boja omotača ne znači jačinu cigara.
Kada je reč o omotačima treba da znamo da je uticaj tog lista veoma značajan za finalni ukus cigare, isto kao što začini utiču na pripremu i ukus hrane. Iako u težini i zapremini nemaju veliko učešće, oni daju taj finalni začinski uticaj koji mora da bude dobro balansiran sa ostalim listovima koji čine vašu cigaru.

Listovi gajeni u senci

Tržišna cena omotača je uvek značajno veća od ostalih listova koji se koriste za pravljenje cigara. Sam proces uzgajanja je mnogo skuplji. To je naročito izraženo kod shade grown listova. Kao što sam naziv kaže, to su listovi koji se gaje u senci, na plantažama koje su potpuno pokrivene tankim platnom da bi se očuvala nežna strutura lista koja bi izostala ukoliko bi duvan bio izložen suncu.
Cigare mogu da se pojave u 7 osnovnih boja, od kojih su 5 najčešće I najpopularnije
Candela (double claro)
Claro
Colorado Claro
Colorado
Colorado Maduro
Maduro
Oscuro (Double Maduro)

Srednjih pet nijansi su najpopularnije, dok se prva i poslednja najmanje koriste i spadaju u ne previše popularne, osim kada se te dve vrste omotača koriste zajedno za dobijanje cigara koje se nazivaju barber poll. Svaka od ovih boja ima još po 12 podnijansi, po kojima se biraju cigare koje će biti u istoj kutiji.
Dobro je znati da duvan gajen na istoj plantaži u istim uslovima može da varira u nijansama boje u zavisnosti od od toga kada su listovi ubrani, jer se ne beru svi listovi odjednom. Spoljna temperatura na kojoj se barake nalaze tokom prvog sušenja, takođe može uticati na nijanse koje će se iznedriti na površini lista dok se hloroform transformiše i listovi tamne.

pravljenje cigara

Karakteri i ukusi

Double Claro omotač je svetlo zelene boje. sve do zeleno-žute nijanse koji se naziva i Candela. To se postiže postupkom brzog sušenja pomoću strujanja toplog vazduha. Ovakav omotač karakteriše vrlo blag, travnati i slatkast ukus.
Claro – svetlo smedja boja. Da bi se postigla ta boja, duvan se obično neguje u barakama na promaji, lišće se bere pre nego što u potpunosti sazri i brzo se suši. Claro omotač obino ukazuje na cigare blagog i nežnog ukusa, ali to nije pravilo!
Colorado Claro – svetlo braon boje. Ovi listovi mogu u nekim regijama sveta biti uzgajani i na suncu. U poređenju sa Claro omotačima nešto su tamnije boje.
Colorado je braon do crvenkasto tamno braon. Obično raste u senci, robustan i bogatog ukusa. Često se naziva i Colorado Rosado ako ima crvenkaste primese u boji.
Colorado Maduro – tamno smeđe boje, aromatičnog i bogatog ukusa. Nijansa boja je između Colorada i Madura.
Maduro – (na španskom zreo) bordo-smeđe do tamno braon boje. To se postiže u komori pod pritiskom ili fermentacijom tokom dužeg perioda na višim temperaturama. Omotač je obično sladak i ukazuje na jak ukus. Imaju tendenciju da nose bogatije i složenije ukuse.
Oscuro je najtamniji omotač, gotovo crne boje koji je sporo i dugo fermentirao i obično je ostao na biljci nešto duže nego ostali omotači. Potiče sa vrha stabljike i izloženost suncu je presudna za tu boju. Po pravilu su takvi omotaći poreklom iz Nikaragve, Meksika i Brazila. Na Kubi ove nijanse cigara nikada nećemo naći.

I malo geografije…

Connecticut wrapper potiče iz doline reke Konektikat. Tamo je nastao taj klon duvana koji se danas gaji u brojnim duvanskim regijama. U Americi je u toku veliki projekat da se zaštiti geografsko poreklo regije i sorte, na isti način kao što je slučaj u vinskom svetu.
Ovo je najznačajniji omotač za cigare američkog porekla. Neke cigare koje su obeležile istoriju cigara imaju upravo ove omotače. Ovaj region je ključan za američku industriju uzgoja duvana. Prepoznaćete ih lako po svetlijoj nijansi, često zlatno-braon boje. Međutim, postoje različite vrste omotača koje potpadaju pod ime Konektikata, kao što su Broadleaf ili Shade.
Corojo je nešto tamniji omotač od Connecticuta. Odlikuju ga biberaste i začinske arome koje donosi u aromatski kompleks cigare. Originalno je prvobitno uzgajan na Kubi. Nakon embarga, zajedno sa farmerima odomaćio se prvo u Hondurasu, a danas se uzgaja i u drugim zemljama Centralne Amerike koristeći hibridno seme. Ono omogućava rast u sredinama koje su manje idealne za njihov prvobitni kubanski izvor. Njegov ukus je uobičajeni favorit među ljubiteljima cigara. Corojo cigare obično imaju snažan ukus i mogu proizvesti jedinstvenu, oštru aromu. Danas se ovaj duvan više ne gaji na Kubi.
Habano wrapper je još jedan od najpopularnijih i veoma cenjenih omotača. Kao i Corojo i on potiče sa Kube, ali se takođe uzgaja i u zemljama poput Nikaragve i Ekvadora. Primetno tamniji, ovi listovi proizvode jaču aromu i intenzivniji ukus. Njegov profil je opisan kao mešavina zemljanih začina, kože, drveta i zrna kafe. Dok su omotači iz Konektikata popularni za one koji žele blag ukus, Habano omoti su često deo cigara sa složenijim ukusom. Međutim, to ne znači da nisu dobar izbor za početnike! Sve se svodi na vaše lične preferencije!
San Andreas meksički wrapper su izdašni listovi, gotovo uvek tamne maduro boje. Obicno duže sazrevaju, takodje se i suše duže. Na taj na
in se postižu jedinstvene arome koje su u velikom broju slučajeva zaslužne za visoke ocene cigara.

1 Despot cigare

Mikro klonovi

Pored ovih navednih, postoje brojni mikro klonovi i kategorije koje se pojavljuju iz dana u dan. Ne smemo zaboraviti da duvan u nekim zemljama Centralne Amerike ima značajan udeo u nacionalnom dohotku, a cena duvana iz godine u godinu raste.
Jedna od starih oznaka za boju cigara potiče iz 50-ih godina. Cigare koje su izvožene u Ameriku su nosile oznaku boje AMS, što je skraćenica od American Market Selection. To je bio američki odgovor na standard koji su Englezi uveli značajno ranije. Ova oznaka odnosila se na cigare koje su bile veoma svetlog omotača, po današnjim kriterijumima Candela ili Claro. Danas se više ne koristi, jer je posle revolucije prestao izvoz cigara sa Kube u Ameriku.
Nasuprot ovoj kategorizaciiji bila je oznaka EMS od termina English Market Selection. Ovaj termin je i dalje u upotrebi, a uveo ga je uvoznik kubanskih cigara u Englesku Hunters & Frankau još pre više od 100 godina. Njihovi eksperti su odmah na Kubi otvarali i odvajali kutije koje su zadovoljavale standard boje koja je bila iz sredine spektra – Colorado. Neke malo svetlije a druge nesto malo tamnije, i tako su formirali ukus tržišta Engleske, koja ima istog uvoznika kubanskih cigara već više od 2 veka. Sve ove kutije imaju njihovu internu nalepnicu i oznaku. Svake godine menjaju se boje nalepnice.
Koja će boja cigara biti vama najdraža? Ona u kojoj najviše uživate, a što ih više probate biće sve više favorita…

1 Zdravko Brkić za portal

ZDRAVKO BRKIĆ
Cigar Society Club, predsednik

AUTOR: ZDRAVKO BRKIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK I PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.