Bakšiš na karticu doživeo debakl u Hrvatskoj
Bakšiš na karticu koji je uveden u Hrvatskoj ne da nije zaživeo, već su zabeleženi poražavajući rezultati. Bakšiš na karticu prijavilo manje od je...
pročitaj jošBakšiš i kako ga regulisati je jedna od važnijih tema u restoranskoj industriji, te smo odlučili da sprovedemo anketu kojom je obuhvaćeno 1.115 vlasnika i menadžera ugostiteljskih objekata, kao i 4.586 posetilaca ugostiteljskih objekata.
Bakšiš na računu plaćen karticom se u Srbiji tretira kao cena usluge na koju se plaća 20% poreza na dodatu vrednost i pripadajući porezi i doprinosi na tu “uslugu”, iako to ona nije, već je čast za percepciju gostiju o dobro obavljenoj usluzi.
Direktor HORES-a Georgi Genov se odavno izjasnio po ovom pitanju i izneo predlog da se iznos bakšiša ne oporezuje do 10% vrednosti računa, te da se utvrdi godišnji maksimalni iznos koji ne bi bio oporezovan.
Da bismo čuli glas vlasnika i menadžera, ali i gostiju, sproveli smo anketu na temu bakšiša, a pred vama su rezultati.
Ovako su odgovarali vlasnici i menadžeri ugostiteljskih objekata
1. Da li ste za uvođenje oslobađanja od poreza na bakšiše u iznosu od 10% računa?
a) Da 84%
b) Ne 16%
2. Da li ste za uvođenje određenog iznosa bakšiša koji bi bio sastavni deo računa?
a) Da 58%
b) Ne 42%
3. Ako bi se uveo određeni iznos bakšiša, koliko bi trebao da iznosi
a) 10% od iznosa računa 85%
b) 15% od iznosa računa 9%
c) 20% od iznosa računa 6%
4. Ko treba da dobije bakšiš?
a) Osoba koja me je posluživala 24%
b) Svi zaposleni koji su tog trenutka u smeni 11%
c) Svi zaposleni koji rade u ugostiteljskom objektu 65%
5. Da li je bakšiš najbolja stimulacija za zaposlene?
a) Ne, najbolje radnike treba stimulisati na drugačiji način 89%
b) Da, svi treba da doprinesu kvalitetu usluge 11%
Kada su gosti u pitanju, iznenađenje predstavlja podatak da gosti nisu uvek sigurni u kojoj situaciji treba da ostave bakšiš, a takođe im teškoću predstavlja određivanje iznosa bakšiša. Samo oko jedne trećine ispitanika je reklo da jako dobro znaju kada treba da daju bakšiš, kao i da znaju koji će iznos ostaviti konobaru. Većina ispitanika (92%) kaže da “uvek ili često” ostavlja bakšiš u restoranima u kojima sede više od sat vremena, dok je za četvrtinu manji broj ukoliko se u lokalu zadrže oko pola sata. Kada su barovi i kafići u pitanju, manji je broj onih koji redovno ostavljaju bakšiš i on iznosi tek 25% ispitanih.
Što se tiče pitanja ko treba da dobije bakšiš, tri četvrtine gostiju smatra da je najpravednije da to bude konobar/ica koji ih je posluživao/la. 16% smatra da svi koji tog trenutka rade u smeni treba da ga podele, dok 10% bi da bakšiš podele svi zaposleni koji rade u ugostiteljskom objektu.
Sličnu statistiku daje i hvala.tips, servis za ostavljanje novčane zahvalnosti osoblju ugostiteljskih objekata. Izvršni direktor Ivan Ivanov napominje:
„Gosti su najčešće ocenili dobru uslugu (37%) i čistoću (19%) na osnovu svog izbora kada su ostavljali novčanu zahvalnost konobarima kroz servis hvala.tips„.
Ovako su odgovarali posetioci restorana
1. Koliko vam je teško da odredite u kojoj situaciji treba ostaviti bakšiš?
a) Nije, uvek znam 44%
b) Da, teško mi je da odredim 36%
c) Ne ostavljam bakšiš 20%
2. Koliko vam je lako da odredite iznos za bakšiš?
a) Da, izuzetno lako 33%
b) Ne, teško mi je da odredim 47%
c) Ne ostavljam bakšiš 20%
3. Da li ostavljate bakšiš u restoranu u kojem provedete više od sat vremena?
a) Da 92%
b) Ne 8%
4. Da li ostavljate bakšiš u restoranu u kojem provedete 30 minuta
a) Da 76%
b) Ne 24%
5. Da li ostavljate bakšiš u kafiću, kafeteriji ili baru?
a) Da 25%
b) Kako kad 44%
c) Ne 21%
6. Da li ostavljate bakšiš u street food objektima?
a) Da 12%
b) Kako kad 24%
c) Ne 64%
7. U odnosu na period od pre pet godina, da li imate osećaj da se od vas očekuje da ostavite bakšiš
a) Da, danas se više očekuje 72%
b) Ne, nisam to primetio 28%
8. Ko bi po vama trebao da dobije bakšiš?
a) Osoba koja me je posluživala 74%
b) Svi zaposleni koji su tog trenutka u smeni 16%
c) Svi zaposleni koji rade u ugostiteljskom objektu 10%
9. Koliki iznos ostavljate u restoranu kao bakšiš?
a) 20% od iznosa računa 6%
b) 15% od iznosa računa 9%
c) 10% od iznosa računa 78%
d) Ne ostavljam bakšiš 7%
10. Šta je osnovni razlog da ostavite bakšiš?
a) Usluga 77%
b) Hrana 19%
c) Trenutno raspoloženje 4%
11. Da li ste za uvođenje ostavljanja bakšiša putem platnih kartica?
a) Da 91%
b) Ne 9%
12. Da li ste za uvođenje određenog iznosa bakšiša koji bi bio sastavni deo računa?
a) Ne 88%
b) Da 12%
Nakon ovih (ne)iznenađujućih rezultata, samo se još jednom potvrdilo da je pitanje uvođenja bakšiša u regularne tokove novca, otvaranje Pandorine kutije. Izuzetno je složena situacija odrediti koliki je “pošten” iznos bakšiša koji bi trebao biti oslobođen poreza, koji nikoga u lancu: država – vlasnik – osoblje – gost ne bi oštetio, niti ugrozio.
Potrebno je mnogo energije i znanja da se legalizuje ovaj segment poslovanja, a s obzirom na to da ni druge evropske države nisu uspele do kraja da definišu instituciju bakšiša, bojim se da će dobri stari papirni novac i dalje pobeđivati u borbi sa plastikom.
Da li je angažovnje radne snage iz inostranstva vaša sadašnjost ili budućnost – pitanje je sa kojim se sve češće susrećemo, posebno u ugostiteljsko...
pročitaj jošSvako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji....
pročitaj jošNe smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj još