Chef Nikola Šorak priprema ukusnog vampira – Sava Savanović na tanjiru
San Pellegrino Young Chef je prestižno međunarodno takmičenje koje Svake godine okuplja najtalentovanije kuvare iz celog sveta mlađe od 30 godina. ...
pročitaj jošNovi broj magazina Cafe Bar & Restoran za novembar i decembar je u distribuciji.
Food Talk je regionalna konferencija posvećena gastronomiji koja svake godine, od 2013. godine, okuplja stotine učesnika, predavača i izlagača. Ova, svojevrsna, proslava gastronomije održana je 19. oktobra u Dorćol Platzu, a paneli koji su nosili oznaku by Cafe Bar & Restoran su izazvali veliku pažnju prisutnih.
Nije ni čudo, kada se uzme u obzir da su u okviru prvog panela pod nazivom: The Menu, Šta je sledeće što može zadovoljiti velika očekivanja publike fine dining restorana učešće uzeli chefovi Đorđe Klipić, Nikola Kovačević, Nenad Živković, Nikola Rosić i Uroš Ivošević. Na drugom panelu, koji je takođe vodio naš urednik Svetislav Stojanović, na temu trenutne situacije u srpskoj gastronomiji govorili su chefovi Dimitrije Acevski, Filip Ćirić, Petar Brkić, Sergey i Dimitri Shenkov, kao i Goran Kovačević koji je chefovsku palicu zamenio menadžerskom. Najkraći mogući izvedeni zaključak, nakon oba panela, bio bi da su srpske namirnice, jela, kao i kuvanje na daleko višem nivou nego što nas svet prepoznaje i priznaje. Potrebno je samo uložiti trud u podizanju kvaliteta organizacije posla, ali i servisa koji mora biti na nivou kvaliteta jela.
S naše strane, magazin Cafe Bar & Restoran će i ubuduće raditi na tome da srpska restoranska scena dobije zasluženo mesto u svetu, tako što će davati prostor eminentnim stručnjacima iz HoReCa sektora koji su spremni da podele svoja iskustva koja vam mogu biti dragocena u poslovanju vašeg ugostiteljskog objekta.
Za ovaj broj chef Nenad Živković je istakao važnost smanjivanja upotrebe mesa, čega se odavno drži chefica Ana Roš čija smo nova jela probali. I to ona koja su joj donela treću Michelinovu zvezdicu. Posvetili smo dužnu pažnju i chefu Andoniju Luisu Adurizu, koji je proglašen za gastronomsku ikonu. Kako je postao vrhunski sushi chef ispričao nam je Mladen Cupara, chef Dragan Karađinović nam je pokazao kako on zamišlja jesen na stolu, a chef Đorđe Klipić nam je kroz jela prikazao spoj Mediterana i Balkana.
Kako treba da izgleda francuski bistro uverili smo se u petrovaradinskom restoranu Le Klok, o veštini mariniranja pisao je chef Kristijan Marenić, Mile Pupovac nam je ispričao kako je slučajnost zaslužna za to što je postao chef, a Vujadin Ogrizović je ime koje treba zapamtiti kada je budućnost pizze u Srbiji. U ovom broju vam donosimo priču sa degustacije vina koje su proizvele svetski poznate face, a Hadži Jovan Mrđenović je pisao od vinariji „PIK Oplenac“.
I za kraj, ovaj broj ima slatki deo u vidu Dessert & Gelato dodatka, a na naslovnoj strani, sa posebnim zadovoljstvom, predstavljamo Wine Vision, manifestaciju zbog koje će i ove godine, Beograd biti u središtu pažnje evropske i svetske javnosti kao prestonica vina, vinskog turizma i srpske gastronomije.
Kao i svaki put, i ovaj broj možete skinuti u PDF formatu na našem portalu.
Restoran Uzbechka, prvi restoran uzbekistanske kuhinje u Beogradu, se otvorio na Dedinju. S obzirom da je ovaj restoran počeo kao pekara, prave vrh...
pročitaj jošNe smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj jošU Novom Beogradu, uz Stari Merkator, nedavno se otvorio restoran Mamagayo koje je idealno mesto za doručak i brunch, ali i za večeru uz živu muziku...
pročitaj još