1 Srpska kafana
06.01.2022 Trendovi

Srpska Kafana u Njujorku u Michelinovom vodiču

Srpska “Kafana” iz Njujorka nakon 14 godina rada dobila prestižno priznanje i odnedavno se nalazi u Michelinovom vodiču.

Na Menhetnu se jede sarma, roštilj i toči rakija

Srpskih kafana i restorana ima praktično u svakom kutku planete gde ima naših iseljenika. Još uvek veći deo naše ugostiteljske dijaspore je okrenut našim ljudima i samo mali broj je postao prepoznatljiv i za goste koji za Srbiju nisu ni čuli, a kamoli probali našu hranu.
Sinonim za srpsku kafanu u Americi je upravo “Kafana” na Menhetnu. Vlasnik ovog lokala sa 36 mesta u kojem se služi roštilj, gibanica, sarma i toči rakija je Beograđanin Vladimir Ocokoljić. Otvoren je 2008. godine i odmah je postao jedno od omiljenih mesta za izlazak u tom delu grada. Već 2012. godine američki nedeljnik Njuzvik ga je uvrstio na listu 101 najboljih restorana na svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Кафана. (@kafananyc)

„Hrana nije pretenciozna, ali je izuzetno ukusna“

Sledeće priznanje je stiglo od Gabrijele Hamilton, šefice koja vodi njujorški restoran Prune. Tekst je objavljen u Njujork Tajmsu, a ova autorka dve bestseler kuvarice biranim rečima opisuje “Kafanu”.
“Srpski restoran u Sedmoj ulici, na istočnoj strani Donjeg Menhetna, nalazi se na mestu gde se ne može stići podzemnom železnicom. U ovom kutku Njujorka, sa svojim toplim, mekim svetlom i mestom za 36 osoba, smeštena je kafana nazvana – ‘Kafana’”, napisala je Gabriela objasnivši da je to “kao da ste psu dali ime Pas”.
“Hrana koja se u ‘Kafani’ služi je nepretenciozna: meso sa roštilja i sveže kobasice i hrskave seckane salate od krastavca, paradajza i luka. Sva vina su od sorte loza sa dalmatinske obale i sa planina i dolina Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore”, navodi se dalje u tekstu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Кафана. (@kafananyc)

„Nisam mogla da prestanem da jedem“

Gabriela je prilikom prve posete “Kafani” probala ćevape, pljeskavice i gibanicu. I naravno – rusku salatu.
“Nisam mogla da prestanem da jedem koliko je to sve bilo sočno, sveže, a opet sa prefinjenim ukusom”, napisala je šefica.
A onda kada bi neko pomislio da se radi o pojedinačnim slučajevima, da ne kažemo ispadima, potvrda kvaliteta je stigla sa “najvišeg mesta”.

3 Srpska kafana

Ćevapi su oborili Michelina

Naime, Michelin je prepoznao autentične ukuse i uvrstio “Kafanu” u svoj vodič.
„Da istočnoevropska inteligencija treba negde da planira revoluciju ili možda samo razgovara o politici, oni bi se sastali ovde“, počinje svoj opis Michelinov vodič, a zatim se osvrće na kuhinju.
„Na meniju su čuvena srpska jela koja je teško naći na Menhetnu. Ipak, neki specijaliteti će vam se činiti poznatim, poput zeljanice – klasičnog punjenog peciva, filovanog seckanim spanaćem, belim lukom, začinskim biljem i fetom. Od jedinstvenih jela mogu se izdvojiti suve šljive punjene sitnim sirom i rolovane slaninom, koje se služe sa rolovanom pilećom džigericom, kao i izdašan i ukusan pasulj sa komadićima mekih svinjskih rebaraca. Ćevapi su pravi specijalitet, kao i kobasice iz istog kraja, a pripremaju se od fino mlevenog svinjskog mesa, sa začinskim biljem“, navodi se u preporuci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Кафана. (@kafananyc)

“Ne mogu da kažem da ‘Kafana’ predstavlja tipičnu beogradsku kafanu s početka 20. veka, ali svakako predstavlja moje viđenje Beograda, onakvog kakav je zapisan u sećanjima moje porodice”, izjavio je svojevremeno Ocokoljić za američki portal Bturn, a o recepturi za svoja jela je dodao:
“Recepti za pite i salate su od ženskog dela moje porodice, a za roštilj su oni iz ‘Srpskog kuvara’ objavljenog još 1930. godine”.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije