Italija u Srbiji! Degustacije najbolje italijanske hrane i vina u Beogradu
Povodom Nedelje italijanske kuhinje u svetu, Ambasada Italije u Srbiji i Kancelarija Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) u Beogradu organizovali su niz vođenih degustacija namenjenih onima koji posluju u sektoru hrane i vina u Srbiji.
Istaknuta je važnost prepoznavanja kvaliteta izvrsnosti italijanske poljoprivredno-prehrambene industrije
Zahvaljujući saradnji sa „Slow Wine”, „Konzorcijumom za zaštitu mocarele od bivoljeg mleka iz Kampanije“, „Konzorcijumom Parmigiano Reggiano Vacche rosse“ i „Unaprol – Italijanskim konzorcijumom za uzgoj maslina“, učesnici su mogli da unaprede svoja znanja o nekim izvrsnostima italijanske proizvodnje. Prisutnima su u uvodnom delu predstavljene i informacije o sistemu obeležavanja proizvoda „Nutrinform battery“.
U svom obraćanju ovim povodom, ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori, istakao je kako je „važno da oni koji rade u ovom sektoru i potrošači upoznaju i prepoznaju kvalitet izvrsnosti italijanske poljoprivredno-prehrambene industrije, koje su rezultat jedinstvenog spoja tradicije i inovacije. Svesna potrošnja – dodao je on- pravo je sredstvo za borbu protiv fenomena ”Italian Sounding” i valorizaciju nutritivnih vrednosti naših proizvoda“.
Direktor kancelarije ICE u Beogradu, Antonio Ventreska, podsetio je na „važnost fokusiranja na proizvode koji mogu da ponude nova iskustva u enogastronomskom sektoru, kao odgovor na lokalnu potražnju spremnu da prevaziđe atraktivnost najpoznatijih brendova, kako bi došla i do specijalizovanih proizvođača visokog kvaliteta.“
Izvrstan Slow Wine masterklas
Na Masterklasu pod nazivom Slow Wine – Prezentacija i degustacija italijanskih kvalitetnih vina učešće su uzeli predstavnici Slow Wine Italija, Federika Randaco i Fabio Đavedoni, kao i predsednik Udruženja somelijera Srbije – SERSA, Dejan Živkoski.
Prepuna sala u Palati Italija je pokazala koliko interesovanje vlada za ono što Italija ima da ponudi. U opuštenoj atmosferi održano je inspirativno predavanje uz sjajnu interakciju između predavača i prisutnih.
Federika i Fabio su nam predstavili 7 vina, a degustacija je započeta sa prosekom Borgoluce Valdobbiadene Superiore Rive di Collalto Extra Brut 2021 iz regije Veneto. Nastavljeno je sa „vinom za svaki dan“, vrlo pitkim Verdicchiom, a onda je usledio zanimljivi Pecorino Superiore la Foia 2020. Boje rozea je odbranio Cerasuolo d’Abruzzo, a onda su usledila tri fenomenalna crvena. Salice Salntino Riserva 2018., Amarone della Valpolicella Classico 2015. i otkriće sa vulkanskog tla Etna Rosso iz 2020.
Predavanje i degustacija su potrajali i duže nego što je planirano što je najbolji pokazatelj uspešnosti. Federika, Fabio i Dejan su bili na visini zadatka, a zanimljivo je da su gosti iz Italije pohvalili prisutne i njihovo poznavanje italijanske vinske scene.