Bodega Beograd donosi autentični havajski poke
Bodega Beograd predstavlja nov, individualni koncept restorana. Bodega redefiniše klasičnu “prodavnicu u kraju” sa uglova ulica Njujorka i ostalih ...
pročitaj jošChef Perry Bateman nas uvodi u čarobni svet havajske kuhinje čija je glavna zvezda činija izobilja pod nazivom poke. Sama reč poke označava poprečno sečenje u komade, što i jeste glavni element ovog najpoznatijeg havajskog specijaliteta.
Za pripremu se najčešće koristi sveža riba isečena na kocke. Najčešće se u činiji posluži pirinač, na kockice isečena sveža riba kao što su ahi tuna ili losos, a zatim na red dolaze varijacije sosova.
View this post on Instagram
Baš iz tog razloga, poke se može opisati kao dekonstrativni suši. Za pripremu poke činija nema strogo definisanih pravila, tako da vam je na raspolaganju širok izbor namirnica i ukusa.
Idealan je onaj dugog zrna sa niskim procentom otpuštanja skroba, poput patna ili basmati pirinča. Kuvanje je u vodi, a ključni korak je da pirinač isperete u 10 voda tj. dok voda nakon ispiranja ne ostane bistra.
Ribu i školjke možete servirati sirove ili marinirane. Druge morske plodove, poput hobotnice ili lignji, potrebno je termički obraditi.
Ukoliko želite zasitno jelo dodajte edamame ili avokado. Lososu savršeno odgovara krastavac, dok je za tunu paradajz idealan par. Zimi se poigrajte sezonskim namirnicama kao što su bundeva, kupus, crni i crveni luk, leblebija, pasulj…
Dodaju se sve vrste orašastih plodova, indijski orah, kikiriri, susam, semenke suncokreta ili lana.
Soja i terijaki su neprikosnoveni, ali možete izabrati sosove na bazi majoneza ili jogurta. Za tropski štih dodajte pire od manga sa prstohvatom ljute papričice.
Chef Perry Bateman je sa 19 godina počeo da kuva u restoranu Mama’s Fish House gde i danas, nakon 22 godine, oduševljava goste ovog restorana na Mauiju. Pred vama je njegov recept za
SASTOJCI
(za 2 osobe)
PRIPREMA
Isperite pirinač u više voda. Koristite hladnu vodu i ispirajte pirinač dok voda ne postane bistra. Skuvajte pirinač u hladnoj vodi.
Hobotnicu skuvajte na pari sa šargarepom, celerom, lukom, tri zvezdasta anisa i nekoliko zrna crnog bibera.
Nakon oko 40 minuta isključite i ostavite da se ohladi, a zatim je narežite na kockice.
SERVIRANJE
Papaju iseckajte na kockice, polovine citrusa iscedite za sos u koji ćete dodati 4 kašike ulja i malo soli.
U činiju stavite pirinač, pa ga začinite polovinom limuna.
Mešavinu hobotnice i papaje začinite preostalom limetom i pomorandžom i sitno seckanom mirođijom.
Položite smesu na pirinač i odmah poslužite.
Molekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošMladi chef Nikola Šorak je na Međunarodnom takmičenju San Pellegrino Young Chef ostvario istorijski uspeh za Srbiju osvojivši nagradu Food for Thou...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj još