08.12.2023 Food

Postanite majstor za pripremu ribe uz aplikaciju Gušti od ribi

Želite li uneti više ribe u vaše jelovnike, naučiti koje su blagodeti i kojim tehnikama ih pripremati, predlažemo vam da isprobate vrlo zanimljivu i edukativnu mobilnu aplikaciju Gušti od ribi. Jedan od razloga zašto nam je baš ova besplatna aplikacija privukla pažnju jeste taj da je u njenoj izradi učestvovao velemajstor pripreme ribe, chef David Skoko.

 Gušti od Ribi

Gušti od Ribi, besplatna aplikacija

Naime, ova aplikacije je dostupna na Google Play-u i na zabavan i interesantan način pokazuje potencijale morske ribe iz Jadrana. Vrlo je korisna amaterima, ali i profesionalcima jer je u njenoj izradi, kao što smo spomenuli, učestvovao chef David Skoko koji već dve decenije radi na osvešćivanju i podsticanju veće konzumacije i korišćenja u ishrani nepravedno zanemarene sitne i plave ribe, poput inćuna, srdela, skuše ili trilje.

„Gušti od ribi projekt je grada Opatije, a promoviše ono po čemu je Jadran prepoznatljiv, a to je ulov sveže ribe, uz nešto malo ribe iz uzgoja i školjke“, izjavio je chef Skoko, te je dodao da su na jednom mestu prikupili jednostavne tradicionalne, ali i moderne recepte, kao i razne savete i trikove kako kupovati i pripremati ribu.

PROČITAJ JOŠ! Čarda Šebešfok – ovde neguju recepture iskusnih alasa i kuvara

„Manji deo modernih recepata prepustili su meni, pa sam napravio maleni twist u prezentaciji tradicionalnih namirnica. Ja, i inače, tradiciju doživljavam kao inspiraciju za napredak, a ne kao kočnicu i nešto što je nepromenljivo. U osmišljenim jelima koristim inćune, srdele, trilje, dagnje, lignje ili tunu, ali ih prezentujem na malo drugačiji način“, objašnjava Skoko i dodaje da recepti nisu komplikovani i ne spadaju u fine dining jer mu je cilj bio da postanu inspiracija svima koji žele malo drugačiji pristup ribi s kojom se susreću svakodnevno.

David Skoko

Chef David Skoko

Takođe, aplikacija nudi i savete:

  1. kako sačuvati što više dobrih nutrijenata u ovoj zdravoj namirnici
  2. kako kod kupovine prepoznati je li sveža
  3. kako je kasnije pravilno skladištiti.

U aplikaciji se, objašnjava Skoko, korisnici edukuju i o pravilnim tehnikama priprema određene ribe.
„Recimo, mnogi ljudi znaju da plava riba obiluje Omega-3 masnim kiselinama koje su izrazito zdrave, ali verovatno ne znaju da ih usoljeni inćuni imaju puno više od srdela koje smo pripremili na gradele. Zašto? Jer Omega-3 esencijalna masna kiselina brzo ispari i nestaje na 80 stepeni, pa srdela pripremljena na grilu gubi korisna svojstva“, kaže Skoko, a mi uz poziv da iskoristite ovu aplikaciju donosimo vam jedan od recepata.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GUŠTI OD RIBI, FREEPIK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije