Ružičasti pirinač
17.02.2024 Food

Otkriće korejskih naučnika: Ružičasti pirinač sa dodatkom goveđeg mesa

Južnokorejski naučnici su obrnuli igricu i stvorili su ružičasti pirinač infuziran govedinom.

Ružičasti pirinač koji je prepun proteina

Njihovo istraživanje je samo deo sveukupne potrage za održivom hranom za budućnost. U ovom slučaju radi se o hibridu pirinča koji je proizveden u laboratoriji sa mišićnim i masnim stanicama krava ugrađenih u zrnca pirinča. Rezultat je ružičasti pirinač koji je prepun proteina, sa smanjenom emisijom štetnih gasova od onom koja se stvara tokom proizvodnje goveđeg mesa.
“Ideja je da u laboratorijski prozvedeni pirinač ugradimo sve hranljive tvari koje su potrebne čoveku”, objasnio je autor istraživanja i dodao: “Pirinač je, sam po sebi, izuzetno hranljiv, ali dodavanje mesnih stanica je tu hranljivost višestruko povećala”.

Kako se proizvodi ružičasti pirinač

Proces nastajanja pirinča sa dodatkom goveđeg mesa

Stanice mesa rastu na površini i unutar zrna pirinča

Kako to praktično izgleda: pirinač prvo oblože ribljim želatinom kako bi se stanice mesa bolje primila za zrna. Zatim se u pirinač uvode matične stanice goveđeg mesa i ostave na hladnom. Stanice mesa zatim rastu na površini zrna pirinča i unutar strukture zrna. Nakon devet do jedanaest dana nastaje finalni proizvod, koji naučnici opisuju kao “sushi od mikro govedine sa drugačijom teksturom, nutritivnim profilom i drugačijim ukusom od tradicionalnog pirinča”.

Ružičasti pirinač laboratorija

Ružičasti pirinač se u kuvanju ponaša kao meso

Pirinač od goveđeg mesa u kuvanju ponaša se više kao meso, nego kao pirinač. Čvršći je lomljiviji od običnog pirinča i ima više proteina i masti. Kuvanjem na pari ne razvija miris pirinča, već miriše na govedinu i bademe, a ako se upotrebi više masnoće, miriše na pavlaku i kokosovo ulje.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: YAHOO.COM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije