Pržena piletina Merilend 1
05.12.2023 Food

Pržena piletina Merilend, najpopularnije jelo sa Titanika

Pržena piletina Merilend početkom 19. veka bila je jelo za posebne prilike, koje su porobljene Afroamerikanke često pripremale u bogataškim kućama u Merilendu, odakle i dolazi naziv jela.

Titanik pržena piletina jelo

Piletina Merilend se ne prži u dubokom ulju

Do vremena kada je Merilend piletina stigla na Titanik, samo jelo se promenilo. Više nije bila jelo koje je označavalo status, već su ga jeli gotovo svi. Upravo zato se ovo jelo na brodu zvalo „Chicken à la Maryland“, kako bi zvučalo ipak malo posebnije za goste prve klase.
Iako je ovo jelo toliko popularno, brojni kuvari do danas nisu uspeli pronaći originalan recept, no većina se slažu oko nekih osnovnih postupaka. Piletinu treba uvaljati u začinjeno brašno i pržiti u tiganju od livenog gvožđa i nikada u dubokom ulju. Tokom prženja tiganj mora biti poklopljen, a sve sokove koji nastanu treba umutiti u umak koji se poslužuje uz meso.

Pržena piletina u bešamel sosu

Pržena piletina Merilend: Recept

Mi smo pronašli jedan recept prema kojem će vam za ovo jelo trebati jedno celo pile, 120 g glatkog brašna, malo soli i bibera, biljno ulje za prženje, te 2 kašike putera i 370 ml mleka. Piletinu ćete narezati, pa je uvaljati u brašno koje ste pomešali sa začinima, a zatim je lagano prepržiti u tiganju. Nakon što se piletina isprži, u istom tiganju napravite bešamel sos i prelijte ga po piletini.

Titanik jelovnik pržena piletina

Jelovnik sa Titanika prodat za 75.000 evra

Titanik je nedavno ponovo bio u žiži javnosti kada su neki sačuvani predmeti stavljeni na aukciju. Između ostalih, ćebe, koju je verovatno nosio preživeli putnik, prodato je za 87.000, a jelovnik, doduše, malo oštećen, dostigao je cenu od od 75.000 evra. Putnici prve klase su mogli da uživaju u goveđem fileu, mladoj jagnjetini, patki u portu, a zloglasnog 14. aprila, na meniju je bila i pržena piletina Merilend.

PROČITAJTE JOŠ:  Piletina koja je izazvala revoluciju u Los Anđelesu

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije