![Ružičasti pirinač](https://cafebarrestoran.rs/wp-content/uploads/2024/02/Ruzicasti-pirinac-370x280.jpg)
Otkriće korejskih naučnika: Ružičasti pirinač sa dodatkom goveđeg mesa
Južnokorejski naučnici su obrnuli igricu i stvorili su ružičasti pirinač infuziran govedinom. Ružičasti pirinač koji je prepun proteina Njihovo i...
pročitaj jošPržena piletina Merilend početkom 19. veka bila je jelo za posebne prilike, koje su porobljene Afroamerikanke često pripremale u bogataškim kućama u Merilendu, odakle i dolazi naziv jela.
Do vremena kada je Merilend piletina stigla na Titanik, samo jelo se promenilo. Više nije bila jelo koje je označavalo status, već su ga jeli gotovo svi. Upravo zato se ovo jelo na brodu zvalo „Chicken à la Maryland“, kako bi zvučalo ipak malo posebnije za goste prve klase.
Iako je ovo jelo toliko popularno, brojni kuvari do danas nisu uspeli pronaći originalan recept, no većina se slažu oko nekih osnovnih postupaka. Piletinu treba uvaljati u začinjeno brašno i pržiti u tiganju od livenog gvožđa i nikada u dubokom ulju. Tokom prženja tiganj mora biti poklopljen, a sve sokove koji nastanu treba umutiti u umak koji se poslužuje uz meso.
Mi smo pronašli jedan recept prema kojem će vam za ovo jelo trebati jedno celo pile, 120 g glatkog brašna, malo soli i bibera, biljno ulje za prženje, te 2 kašike putera i 370 ml mleka. Piletinu ćete narezati, pa je uvaljati u brašno koje ste pomešali sa začinima, a zatim je lagano prepržiti u tiganju. Nakon što se piletina isprži, u istom tiganju napravite bešamel sos i prelijte ga po piletini.
Titanik je nedavno ponovo bio u žiži javnosti kada su neki sačuvani predmeti stavljeni na aukciju. Između ostalih, ćebe, koju je verovatno nosio preživeli putnik, prodato je za 87.000, a jelovnik, doduše, malo oštećen, dostigao je cenu od od 75.000 evra. Putnici prve klase su mogli da uživaju u goveđem fileu, mladoj jagnjetini, patki u portu, a zloglasnog 14. aprila, na meniju je bila i pržena piletina Merilend.
PROČITAJTE JOŠ: Piletina koja je izazvala revoluciju u Los Anđelesu
Kroz posvećnost tradiciji i strast prema prirodi, Tis snabdevanje stvara jedinstvena jela koja će osvojiti vaša srca i nepce. Uz Tis snabdevanje...
pročitaj jošSpeculaas biscuit je jedan od prvih artikala Pionirovog HoReCa proizvodnog programa i dolazi u display kutiji neto težine 1,8 kg, unutar koje se na...
pročitaj još