Ovim kulinarskim pothvatom, restoran je zaslužio mesto u Ginisovoj knjizi kao najskuplji sushi na svetu.
Svaki komad pažljivo je odabran i majstorski pripremljen koristeći najfinije sastojke iz raznih delova Japana, a uključuje i neke egzotične sastojke iz drugih delova svijeta. Ono što ovaj sushi čini luksuznim, osim njegovovog kvaliteta, jeste final touch – blistavi listići 24-karatnog zlata. Sa cenom od 2.205 evra, ovaj sushi, svakako nije namenjen svakodnevnom odlasku na večeru, ali njegovi sastojci opravdavaju cenu. Na tanjiru su pasifički crveni losos, masniji komadi tune, bela riba, beluga kavijar, japanske tigraste kozice, morski puževi, gambori, sushi maki punjen sastojcima poput jegulje i ikre od barbuna i tune. Pirinač koji se koristi za nigiri dolazi iz regiona Akita, dok je sirće posebna mešavina iz Tokija i Čibe. Osim domaćih sastojaka, Kiwami Omakase sadrži i matsutake gljive iz Kine, crne tartufe iz Italije i kitovo meso iz Atlantika.
Naskuplji sushi je napravljen po Washokua pravilima
Restoran Sushi Kirimon teži promociji Washokua, tradicionalne japanske kuhinje, kroz kreacije koje odražavaju spoj tradicije i luksuza. Kroz skupoceno jelo koje su kreirali, želeli su pokazati koliko pažnje i truda ulože u svaki komad sushija. Svaka komponenta je pripremljena koristeći tradicionalne metode i tehnike, sa pažljivo odabranim sastojcima. Dok će većina komentarisati cenu, niko ne može zanemariti trud i strast koja stoji iza svakog komadića ovog jedinstvenog jela. No, s obzirom na globalnu pažnju koju je jelo privuklo, jasno je da se na kraju dana ipak radi o efektnoj promociji i dobroj reklami za restoran.
Prethodni najskuplji sushi je koštao oko 1.700 evra
Pre nego što je restoran Sushi Kirimon postavio novi rekord, titulu najskupljeg sushija držao je chef Angelito Araneta. Njegov sushi je bio pravo umetničko delo, a sastojao se od pet komada Nigiri sushija ukrašenih dijamantima i obavijenih 24-karatnim zlatnim listićima. Ovaj sushi je napravljen 2010. godine i koštao je oko 1.700 evra.