bartender
28.06.2021 Beverage

Tajna uspeha Aperol Spritza + recepti!

Aperol je relativno mlado piće i prvi put se pojavilo početkom dvadesetog veka, tačnije 1919. na sajmu u Padovi. Proizvod je maštarije braće Barbieri, a pravi se od infuzija gorke pomorandže, rabarbare, crvenog kinina, lincure i aromatičnog bilja. Naravno, recept je tajna, a popularnost je stekao nakon Drugog svetskog rata, kao laganija alternativa kampariju. Sadrže gotovo isti procent šećera, s time da je aperol svetliji, manje gorak i ima 11% alkohola. Upola slabiji od kamparija pedesetih godina prošlog veka, mlađi konzumenti su ga prihvatili i – aperol je postao „in” piće.

Aperol Spritz je osmišljen kada su špriceri došli iz Austrije u Italiju

Originalno poreklo Aperol Spritza se ne zna, ali se zna da je u Italiju došao iz Austrije – sa špricerima. Pošto je aperol bio manje sladak, tu slatkoću je nadomestio dodavanjem proseka. Finale je bila kriška pomorandže i stvoreno je novo piće – Aperol Spritz.
Ako želite svojim gostima da ponudite nešto novo, donosimo vam nekoliko ideja.Jednostavno, ovo piće ćete dobiti ako u highball čašu sipate dva-tri prsta aperola, dopunite sodom i kolutom limuna. Ukoliko želite da ga malo „zakomplikujete”, dodajte simple sirup ili napravite „amerikano” od aperola i slatkog vermuta u odnosu 1,5:1 sa sodom i kolutom pomorandže.
Smiksajte Negroni Aperol, tako što ćete ga koristiti umesto kamparija – sa džinom i vermutom u standardnom 1:1:1 odnosu. Koristite manje sladak vermut, neki elegantni suvi.
Aperol prija i u krajnje jednostavnoj „on the rocks” varijanti, s ledom i kolutom pomorandže. Mehurići i aperol jesu „bračna zajednica” koja će večno trajati. Dakle, umesto sode ide proseko, koji je prva pomisao za ovu kombinaciju. Ali probajte ga i sa kavom (cavom), ili ako baš želite potpunu raskoš – tu je šampanjac. Poslužite ovu kombinaciju u flute čašama i s jagodom.
Sgroppino je klasičan venecijanski koktel i koristi se i kao aperitiv i kao digestiv, a pravi se od 50 ml aperola sa dve kašike voćnog sorbea (pomorandža, limun ili grejp) i 100 ml proseka.
U aperolu ima rabarbare, tako da je kombinacija sa ovim voćem logična. Ona se u koktelima najčešće koristi u sirupu od njenih kiselih stabljika. Napravite jednostavni 1:1 sirup od rabarbare i njime zaokružite ukus bilo kog koktela s aperolom.
Ukoliko želite napraviti jači koktel, onda je izbor votka. Neutralnog ukusa idealno je pojačalo za aperol, koji će „propevati” uz ovaj dodatak, a neće izgubiti svoju raskošnu aromu. I za kraj, ili bolje rečeno za početak trajne ljubavi s aperolom – isprobajte Aperol Smash, osvežavajući ali vrlo karakteran koktel. Pomešajte dve mere aperola, jednu meru viskija i jednu meru limunovog soka. Bilo koji od ovih koktela ponudite gostima i jedno je sigurno – svi će uživati u ukusu leta dok sunčevi zraci prolaze kroz čašu.

Aperol Spritz

Originalni recept za Aperol Spritz dobio je svoj sertifikat od Međunarodnog udruženja barmena. Popularnost Aperol Spritza i dalje raste i najviše se konzumira na cool mestima, u bistroima i lokalima gde gosti dolaze na branč – jer ovaj koktel prodaje se, ipak, kao evropske, tačnije italijanske kulture.
Aperol Spritz je osvojio i naše tržište. Naročito je popularan među ženama, tako da leto ne može da prođe bez njega.

SASTOJCI:
* 3 mere proseka
* 2 mere aperola
* 1 mera sode
* led i kriška pomorandže

PRIPREMA:
Iako se pravi poštujući odnos 3:2:1, proizvođači tvrde da treba koristiti metodu proseko i aperol pola pola, a sodu koristiti kao dodatak. U zavisnosti od toga koliko sode želite, izaberite i čašu. Velika vinska čaša je kao stvorena za ovaj koktel, ali odlično se snalazi i u highball čaši. Napravite ga tako što ćete jednostavno promešati sve sastojke u čaši s ledom.

Oranges etc.

Naren Jang, „Dante”, Njujork

„Često uzmem jedan osnovni ukus i pokušavam dobiti što više varijacija sličnog ukusa”, kaže Naren Jang, glavni barmen legendarnog „Dantea”, o procesu pripreme ovog koktela.
„Za ovaj rif na Aperol Spritzu glavna zvezda je pomorandža. Soda s ukusom pomorandže, Lillet, Grand Marnier, votka s ukusom pomorandže… Svi ti narandžasti elementi zvuče poput bombe, ali ključno je suptilno ih primeniti.”

SASTOJCI:
* 30 ml soka od pomorandže
* 15 ml aperola
* 15 ml oranž votke Grey Goose L’Orange
* 15 ml Grand Marniera
* 15 ml Lillet Blanca
* 5 daša oranž bitera
* 1 kašičica soka od limuna
* prstohvat soli
* San Pellegrino Aranciata oranž soda

PRIPREMA:
Napunite highball čašu s ledom. Dodajte sve sastojke osim oranž sode i mutite ih dok se ne rashlade. Na kraju dopunite čašu oranž sodom i ukrasite kolutom pomorandže.

 

Don Gorgon

Ričard Bokato, „Bar Clacson”, Los Anđeles

Ova kreacija je možda najviše sačuvala DNK klasičnog Aperol Spritza, s tim da mu je dodata infuzija kiselosti, za koju je kriva brazilska kašasa. Što se tiče imena, autor koktela Ričard Bokato objašnjava da je Don Gorgon bio nadimak vođe karipskog podzemlja kojeg su tamošnji stanovnici vrlo poštovali jer je brinuo o siromašnima.

SASTOJCI:
* 45 ml kašase
* 25 ml soka od limuna
* 15 ml aperola
* 15 ml sirupa od šećerne trske
* sveže samleveni cimet
* soda

PRIPREMA:
U šejkeru s ledom iskombinujte sve sastojke, osim sode. Dobro protresite i sipajte preko leda u collins čašu koju ćete dopuniti sodom. Garniš je kriška limuna i štapić cimeta.

 

Summer fling

Nataša Dejvid, „Nitecap”, Njujork

Nataša Dejvid dvaput godišnje menja spritz sekciju u karti ovog njujorškog bara.
„Spritz volim da pravim jer mi omogućuje da se igram s količinom alkohola i mehurića u njemu”, kaže Nataša koja se ovom prilikom predstavila varijacijom u kojoj se poigrala s voćem i penušavim vinom, pritom ne povećavajući količinu alkohola u odnosu na original.

SASTOJCI:
* 3 maline
* 60 ml aperola
* 25 ml soka od grejpfruta
* 15 ml soka od limete
* 15 ml simple sirupa
* penušavo vino

PRIPREMA:
Iskombinujte sve sastojke, osim penušavog vina, u šejker s ledom. Dobro protresite i sipajte preko leda u vinsku čašu. Dopunite penušavim vinom, a garniš je kriška grejpa i kolut limete.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK i GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije