
Mesta se menjaju, ali dobri rituali ne moraju: Black’n’Easy, tvoj najbolji saputnik
Leto je vreme kada se menjaju lokacije, ali ne i navike koje volimo. Među njima, turska kafa zauzima posebno mesto. I dok se menjaju pejzaži i rita...
pročitaj jošAko se ispoštuje recept, irska kafa treba da liči na još jedno omiljeno piće Iraca – Guinness. Lepa stvar u vezi sa irskom kafom jeste to što na kraju dobijete sjajnu senzaciju toplog i hladnog
Priprema irske kafe iziskuje istu pažnju kao i priprema drugih koktela kao što su Negroni, Daiquiri ili Martini. Savršeni napitak sadrži četiri jednostavne komponente koje moraju da budu skladno izbalansirane: irski viski, kafu, smeđi šećer i slatku pavlaku. Inače, titulu bara u kom možete probati najbolju irsku kafu na svetu poneo je poznati njujorški Dead Rabbit.
Nije sa sigurnošću utvrđeno ko je tvorac irske kafe, ali zasluge se pripisuju kuvaru Džou Šeridanu, koji je vodio restoran u vazduhoplovnoj bazi Foines, blizu Limerika u Irskoj, 1942. godine. Prema priči, nakon neuspešnog pokušaja da stigne u Njujork zbog oluje, putnički avion morao je da se vrati u bazu. Džo je za putnike napravio miks kafe i ostalih sastojaka i koktel je rođen. Godine 1952. putopisac Stenton Delaplejn preneo je recept u Sjedinjene Države, gde je posebno privukao pažnju Džeka Keplera, barmena i vlasnika hotela Buena Vista u San Francisku. Džeku nije polazilo za rukom da dobije željenu strukturu, tako da je otputovao kod Džoa po instrukcije ponudivši mu ujedno posao u kafeu hotela, u kom i danas pripremaju koktel prema njegovom receptu.
Recept:
* 120 ml kafe (vruće, jake kafe punog ukusa),
* 45 ml irskog viskija,
* 2 kašičice smeđeg šećera,
* 30 ml slatke pavlake (lagano umućene).
Priprema:
1) Pripremite sve sastojke.
2) Sipajte smeđi šećer u toplu Irish cofee čašu.
3) Dodajte kafu i mešajte dok se šećer ne rastopi.
4) Zatim dodajte irski viski i ponovo promešajte.
5) Peko zadnje strane kašike (mixing spoon) lagano sipajte krem da bi se održao na površini.
6) Na kraju ne mešajte, koktel se pije kroz kremastu strukturu.
Saveti:
1) Ne zaboravite da zagrejete čašu pre nego što sipate šećer. To možete da izvedete tako što ćete sipati vruću vodu u čašu i prosuti je neposredno pre sipanja šećera.
2) Po preporuci barmena najbolje je koristiti smeđi šećer Demerara.
3) Druga mogućnost je da napravite šećerni sirup tako što ćete u zasebnoj posudi preliti šećer vodom, i dok zagrevate vodu, mešati šećer dok se ne rastopi.
4) Ako ste u mogućnosti, pripremite koktel koristeći filter-kafu.
5) Izaberite što bolji irski viski (Bushmills, Jameson ili Tullamore DEW).
6) Uvek na kraju sipajte sveže pripremljenu kremu od slatke pavlake.
*Ekstra savet: za garniš narendajte muskatni orah ili dodajte cimet.
Prvo međunarodno gostovanje kineskog restorana i bara Ming Dynasty Food održaće se u beogradskom koktel baru Ćilim. U subotu, 19. jula, ulice Beogr...
pročitaj jošPivnica je, zar ne, mesto gde očekujete kobasice, burger i pomfrit. Ali, Axiom ne haje za ukalupljene stereotipe, niti želi da igra na sigurno. Udr...
pročitaj jošPraznik posvećen zahvalnosti okeanu, koji je čak i državni, u Japanu se proslavlja svakog 21. juna. Tog dana porodice odlaze na plaže, a akvarijumi...
pročitaj još