svetsko prvenstvo barmena madeira, udruzenje barmena srbije
16.06.2025 Cafe Bar

Svetsko zlato za srpski bartending

Na Svetskom prvenstvu barmena, održanom u Madeiri, predstavnik Udruženja barmena Srbije, barmen Boban Lazarević, napravio je fantastičan uspeh i pokazao vrhunsko znanje. Tim povodom, za naš magazin predsednik Udruženja barmena Srbije i IBA sudija, Damir Miladin, izneo je lične impresije i pojasnio nam tok takmičenja.

Raduje me činjenica da je postignut do sad najveći uspeh srpskog bartendinga, još od vremena kada je na WCC (World Cocktail Competition) u Tokiju 2016.godine, naš predstavnik Miloš Janošević, pobedio u kategoriji Bartenders Choice. Mi smo ovog puta otišli i par koraka dalje.

svetsko prvenstvo barmena madeira, udruzenje barmena srbije

Nakon osvajanja prvog mesta i laskave titule “IBA Cocktail of the Year Oriental Fusion Category”, Boban je nastavio takmičenje plasiravši se u polufinalnu rundu koja se sastojala od tri različita dela:

Prvi deo – Market Chalenge koji se održao na poznatoj otvorenoj pijaci Mercado dos Lavradores, gde je Boban pored 15 tamičara, imao zadatak da pronađe, odabere, kupi i adekvatno pripremi sveže sastojke, zatim da osmisli i kreira novi koktel koji je morao da sadrži i neke zadate nepoznate brendove od lokalnih sponzora sa Madeire. Naravno, vreme je bilo ograničeno.

Drugi deo – Senzory Skils zahtevao je da se u veoma kartkom vremenskom roku odradi test tipičnih aroma voća, povrća, bilja, začina i drugih aroma koji se koriste u baru za pripremanje koktela. Takođe, deo testa bio je određivanje ukusa i na kraju, test znanja i prepoznavanja različitih poznatih alkoholnih proizvoda i brendova. Sve ovo sa ciljem prikazivanja i ocene osnovnih senzorskih sposobnosti za rad sa različitim sirovinama i sastojcima, kao i pokazivanje sposobnosti brzog reagovanja barmena u baru.

Treći deo – Knowledge Skils sastoji se od testa koji sadrži 100 pitanja koja predstavljaju mix različitih tema iz bartendinga a odnose se na istorijat Svetskog udruženja barmena-IBA, istorijat i karakteristike različitih kategorija pića, tehnika pripremanja koktela i ostalih bitnih, relevantnih činjenica, koje su važne za barsko poslovanje uopšte i pripremu koktela kao i slużenje različitih kategorija pića.

svetsko prvenstvo barmena madeira, udruzenje barmena srbije, boban lazarevic

Foto Damir Miladin

Boban Lazarević je ceo ovaj proces odradio više nego dobro i na najbolji mogući način predstavio srpsku koktel scenu i sebe kao vrhunskog barmena. Pokazao je veliku posvećenost, želju, kreativnost i entuzijazam, tako da zaslužuje sve čestitke! Nijanse su na kraju odlučivale i samo tri poena su prekinula put ka Superfinalu!

Nadam se da ćemo na sledećem Svetskom prvenstvu biti još bolji i to sve sa ciljem daljeg razvoja bartendinga i ukupne scene u Srbiji.

Posebno zadovoljstvo i čast nam je predstavljalo i to što nam je ispred Suntory grupe, na večeri proglašenja pobednika, nakon odluke žirija, pehar povodom osvojenog prvog mesta, uručio Suntory Brand Ambasador, Zoran Perić, čovek iz Beograda koji više od trideset godina živi u Londonu i jedan je od svetski najcenjenijih stručnjaka iz spirit industrije i bartendinga.

Naš šampion, Boban Lazarević pojasnio je da je sam naziv koktel dobio po orijentalnim sastojcima koje je takmičar trebalo da doda kako bi stvorio umami ukus:

svetsko prvenstvo barmena madeira, udruzenje barmena srbije, boban lazarevic, pobednicki koktel orient express

Foto juliosilvacastro.com

– Sam koktel morao je da sadrži jedan od 4 ključna sastojka, što je u našem odabiru bio Roku, japanski džin koji se sjajno uklapa sa drugim sastojcima. Pored džina I Monin Lychee likera, naš tajni sastojak bio je naša verzija Amazu Shoga, koji sadrži iseckan đumbir usoljen morskom solju i kad odstoji preliva se belim zaslađenim sirćetom, zatim u tegli odstoji par sati i procedi se. Garniš je posebna priča. Koristili smo koru lotosa, napravili smo i cvetić od limuna i kore krastavca, probodenih čačkalicom ubodenom u fisalis – rekao je Lazarević.

Pobednički koktel Orient Express

  • 45 ml Roku gin
  • 25 ml Amazu Shoga
  • 20 ml Monin Lychee (orijentalni liker)
  • 5 ml Paragon Timut berry cordial (biber sa Himalaja)
  • 5 ml limun
  • 2 koluta krastavca (koja se šejkuju)

Pobednički koktel svi zainteresovani mogu probati u naširoko poznatom koktel baru BAR CENTRAL, koji se nalazi u ulici Kralja Petra 59 u Beogradu. IBA je objavila da će se Svetsko prvenstvo u koktelima 2025. održati u Kartaheni, u Kolumbiji, od 23. do 27. novembra.

AUTOR: Damir Miladin/N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Damir Miladin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije