Adobo sastojci
08.05.2021 Chef

Adobo je kuvarska tehnika, naziv jela, ali i sos i začin

Za adobo možemo zahvaliti Špancima i njihovim osvajanjima. reč je izvedena od španske reči adobar, koja u prevodu znači marinada. No, ovaj termin na Filipinima predstavlja kuvarsku tehniku, u Meksiku je sos, a u karipskim zemljama je miks začina. U sva tri slučaja krajnji rezultat je vrlo zanimljiv.

Adobo je nacionalno jelo na Filipinima

Postoje neke reči koje su vam iz nekog razloga zabavne za izgovaranje. Jedna od tih reči je i adobo. Zvuči kao španski ples, a u isto vreme i kao egzotično latinoameričko voće, a kompjuteraši će vas sigurno ispraviti jer oni znaju samo za adobe.
Nije slučajno što adobo zvuči mnogoznačno. U gastronomiji i ima mnogo značenja. Adobo je možda najpoznatiji kao jelo koje potiče s Filipina, tačnije – adobo je nezvanično glavno nacionalno jelo. No, ovaj termin se takođe koristi i u meksičkoj i karipskoj kuhinji, a za sve su krivi osvajači, u ovom slučaju Španci.

Adobo je kuvarska tehnika i naziv jela

Čak i oni koji se samo interesuju za gastronomiju čuli su za chicken adobo ili pork adobo, dva najpoznatija jela s Filipina. Adobo je na ovom ostrvu zapravo način kuvanja mesa ili povrća u slanom rastvoru napravljenom od sirćeta, soja sosa, belog luka i bibera u zrnu. Smatra se da je adobo kao tehnika kuvanja nastala da bi se meso duže sačuvalo, te se kuvalo u sirćetu i soli. Od mesa se najčešće za ovo jelo koriste svinjetina i piletina, od povrća mahunarke, vodeni spanać i patlidžan. So je ubrzo zamenjena soja sosom, a u nekim filipinskim pokrajinama na ovaj način pripremaju se i riba i mekušci.
Ovom prilikom vam donosimo adobo recept u kojem je korišćeno carsko meso od svinjetine. Kuvanje ovog mesa u aromatičnoj tečnosti sa tek nekoliko začina na laganoj vatri traje nešto duže, ali na kraju daje sjajan rezultat u kojem se gubi karakterističan masni ukus carskog mesa kojeg neki ljudi ne vole.

Carski adobo

CARSKI ADOBO

SASTOJCI: 600 g carskog mesa bez kostiju (potrbušine) * 50 ml soja sosa * 100 ml jabukovog sirćeta * 200 ml vode * 15 zrna crnog bibera * 5 listova lovora * 1 kašičica smeđeg šećera * 1 crni luk * 2 kašike ulja * 5 čenova belog luka
PRIPREMA
Carsko meso stavite u lonac sa soja sosom, sirćetom, vodom, biberom, šećerom, lukom iseckanim na listiće i lovorom. Kada provri, smanjite vatru i kuvajte 75 minuta. Meso će omekšati i upiće sve ukuse, a sos će se redukovati. Izvadite meso sa strane, te pojačajte vatru kako bi se sos još više zgusnuo. Po želji dodajte malo ljutine u vidu seckanih ljutih papričica. Na tiganju na malo ulja i laganoj vatri propržite sitno seckani beli luk. Dok se beli luk prži, svinjetinu narežite na komade u željenoj veličini i malo je prepecite na belom luku (minut-dva). Tradicionalno se poslužuje uz kuvani pirinač, a opciono se mogu dodati polovine meko kuvanih jaja.

Adobo je sos

Reč adobo je izvedena od španske reči adobar i znači marinada. Praksa mariniranja mesa u aromatičnoj smesi od sirćeta, soli, belog luka, paprike i origana bila je uobičajena za špansku kuhinju. Danas, kada u Španiji, a pogotovo u Meksiku, kažete adobo to se u 99% slučajeva odnosi na sos. Intenzivne je arome i jarkocrvene boje jer sadrži dimljene ili sušene čipotle ili halapenjo papričice u osnovnoj mešavini adobo marinade. Ovaj adobo sos se može kupiti u teglama ili konzervama u svim prodavnicama širom sveta, a sjajan je dodatak svežim salatama, omletima, sendvičima i naravno takosima, buritosima i naćosima.

Pileća adobo salata

PILEĆA SALATA SA AVOKADOM

Ova osvežavajuća, kalorična i pikantna salata, koja je idealna za branč, omogućuje vam da iskoristite ostatke od pečene piletine, a odnos sastojaka možete sami napraviti po želji, tačnije po ukusu vaših gostiju.
Potreban vam je mladi spanać, tanko seckane rotkvice, komadići pečene piletine, grilovani škampi ili grilovani tofu, kriške avokada, pržene semenke bundeve i tortilja čips.
Napravite sos od jednog avokada, 3 kašike kisele pavlake, sok od lajma, svežeg naseckanog peršuna i jedne paprike u adobo sosu. Sos možete pojačati sa maslinovim uljem, a pored njega, uz salatu, možete poslužiti i sam adobo sos, koji će gost iskoristiti po želji.

Adobo je i začin

U karipskoj kuhinji (uglavnom se odnosi na Portoriko i Dominikansku Republiku), adobo se odnosi na mešavinu začina koja se utrlja na meso pre kuvanja. Kada u ovoj kuhinji spomenete adobo, on označava moćan, živahan ukus, vredan žudnje i neprestanog ponavljanja. Koristi se u gotovo svim karipskim jelima, a s obzirom na navedene karakteristike – ne čudi što ga svi navode i kao sjajan afrodizijak.
Postoje mokre i suve verzije, koje sadrže slične sastojke. Najpopularnija verzija je mešavina suvih začina napravljena od belog luka u prahu, crnog luka u prahu, origana, soli, bibera i ponekad osušenih agruma. Ideja adobo arome komercijalno je prilagođena i razvijena. Brojni brendovi prodaju i po desetak različitih vrsta mešavine adobo začina.

PILEĆI ROLAT S KOBASICOM I PLANTANIMA

SASTOJCI: 4 polovine pilećeg filea * ½ kg plantana * 150 g pikantnije roštilj kobasice * ½ šolje salsa verde * 1 crni luk srednje veličine * 3 kašičice ljute tucane paprike * 1 kašičica mlevenog kima * 1 kašičica origana * ½ kašičice belog luka u prahu * vezica seckanog peršuna * maslinovo ulje * biber * so
PRIPREMA
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri, dodajte luk i kolutove plantana. Umesto ove posebne vrste banana možete koristiti obične banane, ali dok su još zelene, zatim jam, a kao poslednju opciju možete upotrebiti krompir. Pržite 3 minuta, dodajte meso od kobasice, tucanu papriku, kim, origano, beli luk u prahu, so i biber. Pržiti još 4 minuta, sjediniti smesu i ostaviti da se prohladi.
Od svake polovine pilećih prsa napravite veliku šniclu, tako što ćete ih zaseći po dužini i stanjiti čekićem za meso preko plastične folije. Piletinu začinite solju i biberom.
Smesu za punjenje podelite na četiri jednaka dela, napunite pileće šnicle i napravite četiri rolata. U originalnom receptu rolati se umotani u plastičnu foliju kuvaju 15 minuta u vodi koja ne treba da prokuljča, ali da bi ovaj recept bio bliži našoj kuhinji, rolate možete pohovati ili grilovati.
Nakon što su rolati gotovi, ostavite ih desetak minuta pre nego što ih isečete na kolutove. Poslužite uz salsu verde i pospite seckanim peršunom.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: STOCKFOOD I SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije