Kraljica 14 šljivova rakija iz Destilerije Zarić u Top 25 spirita na svetu
Na ovogodišnjem Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, jednom od najprestižnijih svetskih takmičenja jakih alkoholnih pića, srpska rak...
pročitaj jošTvorac kulinarskog projekta „Sudar ukusa“, šef Miloš Grahovac, podelio je s nama recept u kojem je na tanjiru spojio – nespojive komponente
Šef Miloš Grahovac je tvorac kulinarskog projekta pod nazivom „Sudar ukusa”. Osnovna ideja mu je bila promocija fusion cuisine u savremenom kulinarstvu. Pored njega, u kuhinji rade dva mlada i talentovana kuvara Petar Markov i Mihailo Stojsavljević, obojica dvadesetogodišnjaci. O svom projektu koji je započeo u septembru prošle godine šef Miloš kaže:
„Spajam nespojive komponente na tanjirima. Clash tim čine mladi ljudi, profesionalci, a pre svega – moji prijatelji. Petar Markov je sa mnom od nastanka projekta, kuvar koji ne zna za reč odustajanje. Cilj mu je da svaki gost kroz jednu notu zalogaja vidi njegovu ljubav prema poslu, a to mu lako polazi za rukom budući da je jedan od najboljih mladih evropskih, ako ne i svetskih, šefova. Mihailo Stojsavljević, kreativac u svojoj branši i veliki zaljubljenik u kuvanje, svakodnevno svoje znanje nadograđuje inovacijama i sve je uspešniji iz dana u dan. Deo ekipe je i moja draga prijateljica preljubazna, profesionalna i precizna konobarica Aleksandra Rauković Alex”.
SASTOJCI:
* 300 g bifteka
* 200 g karfiola
* 100 g graška
* 2 dl soka od aronije
* 45 g umamija
* 60 ml rakije od šljive
* 20 g žutog šećera
* so i biber
Za dekoraciju: mikrograšak
PRIPREMA:
Delim s vama svoj neobičan recept s različitim ukusima na jednom tanjiru. Biftek kao zvezda jela srednje je termički obrađen, a sudario sam ga sa dva priloga i dva sosa.
Karfiol skuvati dopola, preseći mu termičku obradu, posoliti i pobiberiti, blendati ga i pasirati dok ne dobijete predivnu kremastu teksturu uz komponentu sa su-vid graškom (2 sata i 10 minuta na 32 stepena C – originalnost ukusa i mirisa je sačuvana).
Sos od lokalne aronije kuvajte na tihoj vatri, a prijatan sudar ukusa dobićete dodavanjem umamija.
Za sos od rakije od šljive sipati rakiju u poluvreo šnezider i kuvati na tihoj vatri 15-ak minuta. Čim alkohol počne da isparava, dodati 20 grama žutog šećera i prstohvat soli i bibera. Redukovati još nekih 3-4 minuta i dobićete zlatnobraonkastu boju sosa. Skloniti s vatre i promešati nekoliko puta da osetite aromu.
Na tanjir sipati kremasti beli pire od karfiola, sočni biftek staviti preko njega, pored servirati su-vid grašak koji odiše svojim mirisom, preliti sosom od rakije šljive samo preko bifteka i za kraj preliti sosom od aronije.
Za dodatnu notu staviti mikrograšak koji prati komponentu graška u sudaru ukusa na tanjiru.
ŠEF MILOŠ GRAHOVAC
tvorac projekta „Sudar ukusa”
Čuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj još