08.06.2021 Drink

Vino ponovo spaja zemlje Balkana

U Skoplju je uspešno održano deseto jubilarno izdanje Balkanskog međunarodnog takmičenja vina (BIWC). Na takmičenju je učestvovao rekordan broj vina, oko 1.000 različitih, a najbolja na Balkanu je odabrao prestižni žiri od 18 vinskih sudija iz 10 zemalja. Od osnivanja 2012. godine, Balkansko međunarodno takmičenje vina je jedno od retkih u Evropi koje sledi australijski model organizacije takmičenja, pružajući bolju procenu konkurentskih vina.
Prvi put u Makedoniji je organizovan događaj ove vrste. Pored takmičenja, žiri i gosti imali su priliku da posete vinarije i upoznaju razvoj vinarstva u Makedoniji i posvećenost vrhunskom kvalitetu u proizvodnji, ali i da osete gostoprimstvo. Izazovno je kako vina balkanskih zemalja staviti na svetsku vinsku mapu na mesto koje zaslužuju. Kroz aktivnosti balkanske vinske mreže koju smo osnovali u Skoplju pre 2 godine, u narednom periodu radićemo na realizaciji ovog cilja“, rekla je Elena Mladenovska-Jelenković izvršna direktorka udruženja „Vina iz Makedonije“.
Organizatori Balkanskog međunarodnog takmičenja i festivala vina (The Balkans International Wine Competition and Festival – BIWCF) već 10 godina promovišu vino balkanskih zemalja i zadovoljni su organizacijom takmičenja koje je održano u Skoplju. Pobednici u svojim kategorijama proglašeni su na svečanoj večeri koja je organizovana.

Govornici svečane ceremonije BIWC

Proglašena su najbolja vina za svaku zemlju

Proglašena su najbolja vina za svaku zemlju: Grčka – Vinarija Afoura Santorini Asirtiko 2019 iz vinarije Anhidros, Kosovo – Grand Rahova rezerva 2019 iz vinarije Labi, Crna Gora – Stari podrum 2013 iz vinarije Plantaže, Rumunija – Isa Sovinjon Blan 2020 iz vinarije Krama La Salina, Srbija – Dina Grašac penušavo 2018 iz vinarije Vinum, Slovenija – Brut Seven Numbers iz vinarije Puklavec, Turska – Asticus mons Cabernet Sauvignon 2018 iz vinarije Čamlija, Albanija – Merlot 2018 iz vinarije Belba, Bugarska – SM 2018 iz vinarije Roks, Bosna i Hercegovina – Kolekcija Cabernet Sauvignon i Merlot 2018 iz vinarije Fazan, Hrvatska – Pribus rezerva 2018 iz vinarije Baraka i iz Severne Makedonije „Signature Merlot“ 2017, Grand Reserve iz vinarije Kamnik koje je osvojilo nagradu za najbolji dizajn etikete za vino „Carmenere“ iz „Chateau Kamnik“.
Robert Paul Bloom je dobio priznanje od organizatora za najbolju vinsku ličnost na Balkanu za dugogodišnji rad na prodaji i promociji balkanskih vina na evropskom tržištu. Nagrada Grand trofej biće objavljena 17. juna u Sofiji.

Sudije u obilasku vinarija

Sledeća destinacija Sofija 18. i 19. juna

Svake godine takmičenje se širi i poprima drugu dimenziju. Dodaju se nove kategorije nagrada u zavisnosti od trendova u sektoru. Ove godine je uvedena nagrada za „Vinsku ličnost Balkana“ za zasluge u promociji balkanskih vina koju je dobio Robert Paul Bloom iz Holandije, koji je posvetio veliki deo svog rada za promociju vina sa Balkana.
Galina Niforu, direktorka i osnivačica Balkanskog takmičenja i festivala vina, izjavila je: ,,Ove godine takmičenje je održano na visokom nivou. Pozivam sve ljubitelje balkanskih vina koji nisu uspeli da dođu na otvorenu degustaciju u Skoplje, da dođu u Sofiju 18. i 19. juna i da uživaju u vinima iz balkanskih zemalja. Sledeće godine takmičenje će se održati u Grčkoj i očekujemo porast broja vina koja će učestvovati.
Na čelo međunarodnog Balkanskog takmičenja vina BIWC (The Balkans International Wine Competition) izabran je Igor Luković, vinski kritičar i publicista iz Srbije. On je na mestu predsednika BIWC zamenio Konstantinosa Lazarakisa, grčkog nosioca titule Master of Wine, koji je na čelu regionalnog vinskog prvenstva bio 10 godina.

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

FOTO: PROGLAS PR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije