Igor Luković
06.06.2021 Drink

Igor Luković vinski stručnjak iz Srbije na čelu najvećeg balkanskog vinskog takmičenja BIWC

Na čelo međunarodnog Balkanskog takmičenja vina BIWC (The Balkans International Wine Competition) izabran je Igor Luković, vinski kritičar i publicista iz Srbije, objavljeno je u Skoplju, pred međunarodnim timom vinskih sudija na svečanosti povodom završetka ovogodišnjeg takmičenja. Igor Luković je na mestu predsednika BIWC zamenio Konstantinosa Lazarakisa, grčkog nosioca titule Master of Wine, koji je na čelu regionalnog vinskog prvenstva proveo proteklu deceniju.

Prvi put je naš čovek na čelu ovog uglednog vinskog takmičenja

Ovo je prvi put da sudija iz naše zemlje staje na čelo ovako uglednog vinskog takmičenja. BIWC je manifestacija koja okuplje vinare iz dvanaest zemalja Balkana i svake godine održava se u drugoj državi. Na ocenjivanju žiri sačinjava više od trideset vinskih kritičara iz celog sveta, među kojima su mnoga slavna imena i nosioci titule Master of Wine, koja predstavlja jednu od najvećih počasti u vinskom svetu. Medalje sa vinskog prvenstva Balkana smatraju se izuzetno relevantnim i važnim na vinskom tržištu, a vina koja su prethodnih godina ponela zvanje Velikog trofeja ili neku od zlatnih medalja stekla su veliki ugled na matičnim tržištima, ali i na međunarodnoj vinskoj sceni.
Igor Luković je dugogodišnji sudija na međunarodnim vinskim ocenjivanjima i jedini srpski predstavnik na najvećem i najvažnijem globalnom vinskom ocenjivanju, Decanter WWA u Londonu. Osnivač je i glavni urednik magazina Vino & Fino, te jedan od pokretača Međunarodnog dana prokupca, srpske autohtone sorte vinove loze.
„Izuzetna je čast doći na čelo ovako važne manifestacije, ali i veoma velika odgovornost naslediti Konstantinosa Lazarakisa, jednog od ključnih autoriteta na međunarodnoj vinskoj sceni. BIWC svake godine vidljivo raste i postaje sve relevantnije takmičenje. Ne radi se tu samo o sve većem broju izvanrednih vina i vinarija koje učestvuju, radi se poruci koju ovo ocenjivanje šalje tržištu i svetskoj vinskoj sceni. U protekloj deceniji uspeli smo da vinski svet uverimo u autentičnost i kvalitet vina iz balkanskih zemalja i daću sve od sebe da tako ostane i u narednim godinama“, poručio je Igor Luković.

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije