Mladi kuvari iz Srbije započeli pripreme za svetski kulinarski kup
U METRO HoReCa centru održano je takmičenje za selekciju tima mladih srpskih kuvara koji će predstavljati našu zemlju na najvećem svetskom kulinars...
pročitaj jošMladi šefovi, predstavnici Junior Chefs Cluba Srbije, osvojili su bronzanu medalju na najvećem svetskom kulinarskom takmičenju Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, u Luksemburgu.
Najprestižnije kulinarsko takmičenje na svetu održalo se četrnaesti put za redom, od 26. do 30. novembra, pod pokroviteljstvom Svetske asocijacije kuvara u okviru EXPOGAST sajma. Culinary World Cup 2022. okupio je preko 100 timova iz celog sveta, kao i mnogo individualnih kuvara i poslastičara.
Junior Chefs Club, koji predvodi Nikola Biševac, šef u restoranu PALIGO PALATA sa Palića, bio je jedini predstavnik Srbije. Takmičio se u kategoriji Regionalnih timova i to kao juniorska selekcija (do 25 godina) u seniorskoj konkurenciji. Da bi obezbedili uspeh i predstavili se u najboljem svetlu, pripremali su se mesecima unazad u restoranu PALIGO PALATA, zajedno sa svojim trenerima i asistentima.
“Naš tim predstavio se izložbenim timskim radom u formi hladnog stola, pod nazivom PRIRODA, sastavljenog iz dve kategorije „Pastry art” i „Culinary Art – sa ukupno 5 različitih sekcija. Kroz sve to pokazali smo različite tehnike kuvanja, oblikovanja i serviranja hrane, a svoju ocenu i komentare dali su najugledniji svetski kuvari”, izjavio je Biševac.
JCC tim čini pet kuvara, jedan poslastičar i tri pomoćnika.
Aleksa Susić – kapiten
Uroš Bolić – vođa kategorije
Aleksandar Ivanović – vođa kategorije
Filip Mihajlović – vođa kategorije
Stefan Ignjatović – poslastičar
Aleksandar Antić – pomoćnik
Nikola Maglovski – pomoćnik
Strahinja Radisavljević – pomoćnik
Predsednik kluba Nikola Biševac istakao je da je ponosan na uspeh mladih kolega i zahvaljuje se svima na vremenu i trudu koji su uložili kako bi Srbiju i srpsko kulinarstvo predstavili na svetskoj gastonomskoj sceni.
Podsetimo, Junior Chefs Club je udruženje koje okuplja mlade i talentovane kuvare i poslastičare Srbije. Osnovano je 2012. godine sa ciljem da mladim kuvarima omogući pristup i učenje novih trendova u gastronomiji, kao i odlazak na najprestižnija svetska takmičenja. Iza sebe ima dve srebrne i pet bronzanih medalja na velikim takmičenjima.
Culinary World Cup 2014 (bronzana medalja)
IKA Culinary Olympics 2016 (bronzana medalja)
Culinary World Cup 2018 (srebrna medalja)
IKA Culinary Olympics 2020 (srebrna i dve bronzane medalje)
Culinary World Cup 2022 (bronzana medalja)
“Neverovatno iskustvo za nas mlade koji želimo da jednog dana budemo baš ono ime koje se pamti i uvažava u svetu kulinarstva. Raduje me što učim od najboljeg iz naših krajeva i što je PALIGO PALATA uvek spremna da nas podrži”, istakao je Viktor Deak, učenik iz subotičke škole koji je na praksi u PALIGO PALATI i koji je išao sa timom na takmičenje. Ukoliko odlučite da posetite prelepi Palić, preporučujemo da svratite u PALIGO PALATU i ispunite sva čula uz kulinarske čalorije naših nagrađenih kulinara.
Nikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj još