Chef Aleksandar Kerekeš otkriva ukusnu magiju Cresa
Chef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošBaskijski chef Andoni Luis Aduriz je ovogodišnji dobitnik nagrade Icon Award, a radi se o jednom od najuticajnijih i najprovokativnijih chefova naše ere.
Rođen je 1971. godine u San Sebastianu, a svoju karijeru u ugostiteljstvu započeo je radom u pizzeriji. Godine 1993. preselio se u Kataloniju i pridružio se timu poznatog restorana El Bulli, pod vođstvom Ferrana Adrie.
View this post on Instagram
To razdoblje je Aduriz opisao kao iskustvo koje mu je promenilo život i izazvalo ga otvori sopstveni restoran. To se desilo pet godina kasnije, kada je rođen Mugaritz, koji je od 2006. godine stalni član liste 50 najboljih svetskih restorana i uglavnom je bio među top 10.
Ovogodišnja jela, kako kaže sam chef, imaju za cilj dati odgovor na pitanje da li jelo mora biti ukusno da bi bilo vredno
Aduriz je chef koji je poznat po upotrebi namirnica na neočekivani način, njegova egzekucija jela je izuzetno precizna, a njegov stil je vrlo osoben, ali i pun kontradikcija. Snažan i elegantan, ali u isto vreme jednostavan, kao i intrigantan i vrlo često provokativan.
Ovoga proleća Aduriz i njegov Mugaritz započeli su svoju 25. sezonu, i to gastronomskom ponudom koja nastoji dovesti u pitanje logiku postojećih ukusa tj. da li jelo mora biti ukusno da bi bilo vredno.
Nova jela uključuju: Licem u lice, a radi se o jestivoj ‘koži’ napravljenoj od indijske bokvice i jabukovače, Vlašac i maslac, jelo u kojem je vlašac sabijen želatinom, tanko narezan, namazan maslacem i prošaran ukiseljenim limunom. Sećanja na budućnost je jelo od belog hleba koje se nekoliko dana karamelizuje i poslužuje sa melasom od pasulja i fermentisanim talogom od porta.
Jelo Životinjski kolač je kombinacija svinjetine, kafe i oloroso pene, a Trik je dekonstruisana šargarepa u obliku prsta sa sosom od maskarponea i plavog sira. Ova, više nego inventivna, jela se prepliću u degustacionom meniju sa manje apstraktinim delikatesima poput kombinacije kremaste sipe, supe od ostrige, ili crne ljutike sa ovčijim idiazabal sirom.
Što se tiče deserata, oni nisu nužno slatki, kao što je to slučaj sa „tiramisuom“ od crnog biskvita. Naime, Aduriz je napravio penasti biskvit od kože iberiko svinje, sa kakaom i čokoladom i ovaj slatko slani desert stavio usred degustacionog menija. Nisu ni sva pića tečna, pa tako možete uživati u maramici natopljenoj sakeom. Potpuno uvrnuto, a opet, genijalno.
Da rezimiramo, doživljaj obedovanja u Mugaritzu je osmišljen kao multisenzitivna avantura koja kombinuje teksture, priče, ukuse i emocije kako bi se stvorilo zbunjujuće, ali uzbudljivo iskustvo. I zato je Aduriz zasluženo dobio status gastronomske ikone.
Mugaritz se nikad nije klonio provokacija, a još pamtimo jelo Origen koje je prošle godine posluženo na jednoj privatnoj večeri u Madridu. Jelo je verna replika ljudskog fetusa sa pupčanom vrpcom u realnoj veličini koji pluta u misterioznoj tečnosti. Društvene mreže su eksplodirale, javnost se podelila, chefu je prećeno tužbom. Bilo kako bilo, ovaj fetus od paste od pasulja i mlevenih semenki južnoameričke achiote u supi od slanutka i pršute, sa sokom od lešnika i kavijarom i liofilizovanim mesom na emulgovanoj pavlaci od pileće masti i povrćem, iščupan je iz svog izvornog konteksta i dobio je svoje mesto u popularnoj kulturi. Ko zna još koliko godina jelo će izazivati zgražavanje i raspravu, a možda je baš to chef Aduriz i želeo.
Chef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj još