27.08.2024 Chef

Ukusi Bliskog (i slasnog) istoka: Chef Miloš Mirjanić i restoran Bushra predstavili novi meni

Od prvog susreta sa chefom Milošem Mirjanićem do danas mnogo toga se promenilo. Restoran Bushra by Buddha-Bar je nagrađen od strane gastronomske platforme TimeOut Dubai. Naime, našao sa na dve liste najboljih 10 za područje Bliskog Istoka i Severne Afrike.

Prva kategorija je najbolji restoran, a druga je najbolji a la carte brunch restoran u Dubaiju. Isto priznanje je usledilo od magazina Fact u konkurenciji svih restorana u Emiratima, a listi priznanja treba dodati i da je Bushra već dve godine u Gault & Millau vodiču za UAE.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bushra by Buddha-Bar (@bushra_dubai)

Sva ova priznanja prijaju chefu Mirjaniću, ali ga nisu ni “pomerila”, ni promenila. I dalje je srdačan, vedar, nasmejan i glasan.
– Šta ću, takav mi je karakter. (smeh) Volim ljude, volim da radim sa njima i, kao glavni u kuhinji, trudim se da širim pozitivu – kaže mi na početku razgovora ovaj delija rodom iz Sokoca.

Koncept restoran Bushra je savremena bliskoistočna kuhinja sa fusion elementima.
– To je kuhinja koju do dolaska u Dubaji nisam radio, ali svakodnevno unapređujemo jela koju nudimo i svaki novi jelovnik je za mene izazov. Platforma je postavljena, a jela su u osnovi orijentalna sa dozom modernog. U planu je da se ovaj koncept pomeri i van granica Emirata i veoma sam uzbuđen što imam priliku da testiram i unapređujem ovaj koncept – objašnjava Miloš.

Chef Miloš Mirjanić objašnjava jelovnik restorana Bushra

Samo naizgled jelovnik restorana Bushra je jednostavan, hladno i toplo meze i glavna jela. No, ono što je ovde specifično je da se ceo koncept zasniva na deljenju. Gosti koji dolaze uglavnom naručuju više jela, a zatim svako uzima od svakoga. Nema moje i tvoje, što celoj priči daje dodatnu toplinu i razdraganost.

Za hladno meze možete da birate između dve vrste svilenkastog humusa; zatim, mutabela u kombinaciji sa pečenim paprikama koje čine osnovu muhamare. Sveže ostrige su još više osvežene sirćetom od nara, a od brojnih salata izdvaja se ona sa šparglama i musom od kozjeg sira uz pratnju patlidžana sa paradajzom i belim lukom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milos Mirjanic (@chef_milos_mirjanic)

Topla predjela su uglavnom poznati klasici persijske, libanske, turske kuhinje. Rapsodija mirisa, boja i ukusa se nastavlja i u toplim predjelima. Turski pide i lahmacun, u libanske ras kibbeh ćufte naš sagovornik stavlja bufalo mocarelu, a jogurt tahini je obogatio ukiseljenim rotkvama.

– Uvek se dajem 100% kada je posao u pitanju. Svakodnevno pristupam poslu profesionalno, od prvog do poslednjeg minuta provedenog u kuhinji. Za mene su gosti najvažniji i dajem sve od sebe da kroz kvalitet koji im ponudimo njihov boravak u restoranu učinimo posebnim i nezaboravnim – pojašnjava mi chef Mirjanić jer sam se prethodno interesovao šta je to što izdvaja restoran Bushra od drugih, i njega u odnosu na kolege.

U odeljku glavna jela za podeliti se izdvajaju dva hit jela o kojima se priča i van granica Dubaija. To su pačja pastilja u filo testu i marokanska tagine jagnjetina sa kajsijama, suvim šljivama uz kus-kus na puteru.
– Drago mi je da si ti izdvojio ova dva jela, jer ja nemam to pravo (smeh). Sastavni deo procesa osmišljavanja bilo kojeg jela je želja da baš to jelo bude najbolje i najomiljenije kod gostiju. I rezultat toga je da je nekome omiljena jagnjetina, drugome Tawook sa začinjenom piletinom, a trećem brancin ili bakalar – kaže Miloš, koji nam je ovom prilikom premijerno predstavio nova jela u restoranu Bushra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milos Mirjanic (@chef_milos_mirjanic)

Chef Miloš Mirjanić ne krije da uživa u Dubaiju gde živi sa suprugom i dvoje dece, ali takođe ne krije da ga srce vuče u domovinu.

– Još neko vreme planiram da boravim u Dubaiju, a onda se vraćam. Želja mi je da prenesem znanje mladim kuvarima i da pomognem u razvoju naše gastronomije i kulinarstva, koliko god je to moguće – otkrio nam je Miloš.

Nastavak čitajte u magazinu CafeBar & Restoran #69


Slične teme:
Chef Mile Pupovac: Slučajni kuvar sa srećnim krajem
Otvoren Thyme Brdo, novi projekat trojice sjajnih mladih chefova


AUTOR: Svetislav Stojanović / N. S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije