Bela Reka Farmland enterijer
28.02.2024 Food

Bela Reka Farmland – ukus netaknute prirode Homoljskih planina

Prvi pisani trag do kog smo došli u vezi sa postojanjem mesta Bela reka datira još iz 1853. godine. Baš na ovom mestu, Mihajlo Obrenović je imao ergelu konja koju je spremao za boj. Međutim, pošto predeo prekrivaju vrtače i dosta težak teren za galop konja, prebacio ih je u Ljubičevo. Naziv Bela reka nastao je po jutarnjoj magli koja popunjava dolinu između brda i čini se kao da formira beličastu reku.

Kozji i kravlji domaći sir, mozzarella i burrata by Bela Reka Farmland

Nadmorska visina na kojoj se nalazi Bela Reka Farmland dostiže 1000 metara. Leži na tromeđi opština Žagubica – Petrovac – Despotovac. Kompletno imanje prostire se na 600 ha. Farma se bavi uzgojem stoke i trenutno poseduje u zavidnom broju koze, ovce i angus goveda, koja gosti hotela mogu zapaziti kako slobodno šetaju po farmi. Konstantno stižu i nova grla poput vagju (wagyu) goveda. Poseban akcenat stavljen je na proizvodnju mleka, proizvoda od mleka tj. sireva, po čemu je ovaj kraj poznat.

Bela Reka Farmland

Burrata i mozzarella by Bela Reka Farmland

Tako da je proizvodnja ovčijeg, kozjeg i kravljeg sira dovedena do perfekcije. Od mleka se ovde pravi i tvrdi kravlji sir potpuno identičan parmezanu (ne ističe se parmezan u nazivu zato što je sam naziv zaštićen). Zatim, mozzarella i burrata. Burrata se u prodaji nalazi već tri godine, a mozzarella je plasirana na tržište pre par meseci, o čijem kvalitetu govori činjenica da je potražnja sve veća.

Bela Reka Farmland proizvodi i u beogradskom restoranu

Kozji grill sir koji proizvodi ova farma dobro je poznat beogradskoj publici, premda je omiljen u restoranu Bela Reka na Tošinom bunaru. U ponudi je polutvrdi, tvrdi i extra tvrdi kozji sir. Tehnike proizvodnje su francuske ili italijanske. Polutvrdi i tvrdi rade se po principu gaude, francuskom tehnikom.

Burrata sir – napravite bezglutenski gelato

Maturacija polutvrdog je 3-6 meseci, tvrdog 6-12, a extra tvrdog preko 12 meseci. Svaki kotur sira svakodnevno se prebriše i okrene tako da je potrebna ogromna nega i trud kako bi oni postali ono što su danas. Ovčiji sir se radi po principu Pecorino Romano, maturacijom preko 12 meseci. Farma Bela Reka je bogata zasadom borovnice od koje se proizvodi sok, džem i rakija.

Restoran Bela reka - Tošin bunar, Beograd

Restoran Bela Reka – Tošin bunar, Beograd

Sve proizvode ljubitelji pravih domaćih, proverenih proizvoda, poput sira Gramina, mogu nabaviti direktno na farmi ili u suvenirnici u restoranu Bela Reka u Beogradu.

Bela Reka zapravo nije mesto, niti selo zapisano na geografskoj karti, već je farma u punom smislu te reči.

Takođe, aktivna je i on-line prodaja preko sajta www.belareka.com. Proizvodi su zastupljeni i u Idea Organic prodajnim mestima i Hipermarketu Mercator u Beogradu i Novom Sadu.
Pored hrane u ponudi su i rakije Zagrljaj, kao i vino Hug.

Bela Reka – hotel i restoran Country Club

Na farmi Bela Reka, od nedavno, sagrađen je hotel koji poseduje 14 soba i 4 apartmana. U sklopu hotela je i restoran u kom gosti mogu probati autentična jela nacionalne kuhinje.
Ponuda jela najbliža je ponudi restorana na Novom Beogradu. Nakon izgradnje farme a zatim i otvaranja pomenutog restorana Bela Reka, zaokružen je ceo proces farm-to-table, što bez presedana čini jedinstveni koncept u regionu. Njim je obuhvaćeno sve, od proizvodnje različitih proizvoda do plasiranja jela kroz Michelin restoran Bela Reka u Beogradu.

Bela Reka Farmland apartman

Bela Reka Farmland apartman

Benefit je što je svaka namirnica domaćeg porekla i strogo kontrolisanog kvaliteta poput sireva, teletine, jagnjetine, butkica i angus stekova.
Konzumenti znaju šta jedu, znaju poreklo i to im uliva posebnu sigurnost.

Bela Reka Farmland teletina ispod saca

Bela Reka Farmland teletina ispod saca

Restoran na farmi poseduje 50 sedećih mesta i baštu kapaciteta sa preko 150 mesta.
Pogled koji se pruža je idiličan i bajkovit.

Chef Sasa Marinkovic Bela Reka Farmland

Chef Sasa Marinkovic Bela Reka Farmland

Šef kuhinje Saša Marinković ističe da su signature jela zapravo sva ona koja su skrojena od namirnica koje proizvodi farma. Obradive površine su tu kako bi se zasejala hrana koja je namenjena ishrani stoke, što dalje proizvode svrstava u organske. Da je Saša umetnik svog zanata, kako šaljivo ističe, uverili smo se nakon degustacije fantastičnih nacionalnih specijaliteta. Sklad ukusa prevazilazi očekivanja, kao i sjajna dekoracija. Sve je sveže, perfektno spremljeno i prilagođeno za svačiji ukus.

Bela Reka Farmland

Selo Bliznak, 12316 Žagubica
Homoljske planine, Srbija
Tel. +381 65 3636 521
[email protected]

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: BELA REKA FARMLAND

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije