17.11.2022 Drink

Dobrodošao Božole! Minut posle ponoći otvorene su flaše Novog Božolea!

Dan novog Božolea se obeležava svakog trećeg četvrtka u novembru, a ove godine je to 17. novembra. Samo minut nakon ponoći širom sveta otvorena su burad i flaše mladog crvenog vina, poznatijeg kao Novi Božole.

Božole nuvo je proslavio Žorž Dibef

Božole (fr. Beaujolais) je francuski vinski region, smešten u centralnom delu Francuske, severno od Liona. Poznat je po dugoj tradiciji proizvodnje vina od gamea, ali i šardonea i aligotea. Naročito popularno vino iz ovog regiona je Božole nuvo (fr. Beaujolais nouveau), vrlo mlado crveno vino koje se u prodaju pušta odmah.
Francuzi, veliki hedonisti, uživaoci dobrog vina i hrane, kao i slatkiša, uspeli su da sa celim svetom podele lokalnu svetkovinu iščekivanja mladog vina.
Najzaslužniji za svetsku popularnost božole nuvoa je Žorž Dibef, iz čijih vinograda izađe preko 30 miliona boca ovog vina. On je svojim veštim marketinškim umećem od ovog dana napravio nacionalnu, ali  i svetsku proslavu mladog vina.

Kupite bocu novog božolea i pozovite prijatelje na druženje

Svakog trećeg četvrtka meseca novembra ponavlja se ova svetkovina posvećena vinu iz godine u godinu, šireći taj lep, veseli običaj iščekivanja i ispijanja vina po celom svetu, za koje vinski stručnjaci preporučuju da bude ispijeno do Božića. Tačno u ponoć kreću na hiljade litara vina nove berbe svojim putevima, kojim putevima i kojim prevoznim sredstvima, ostaje mala tajna dovitljivosti distributera, kako bi baš tog trećeg četvrtka meseca novembra vino bilo na određenoj destinaciji. Nipošto pre tog dana burad se ne otvara. Interesantno je da od berbe grožđa, preko fermentacije, i otvaranja prvog bureta, prođe svega nekoliko nedelja (7-9).
Praktično je to prvo vino napravljeno nakon berbe, koja se uglavnom odvija tokom septembra meseca i radi isključivo ručno, što je inače karakteristika ove čuvene vinske oblasti. Kupite danas bocu božole nuvo, uz ovo mlado, pitko vino pozovite prijatelje na druženje i smeh. Božole nuvo uparite sa sirevima poput kamembera, gorgonzole, brija, rokforta, grožđa, suve kajsije, smokve, uz orašaste plodove. I da ne zaboravimo, slobodno božole nuvo rashladite na 13 C, kako bi se izvukle najbolje arome tog voćnog vina.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije