Najskuplji sir na svetu
01.09.2023 Food

Najskuplji sir na svetu je prodat za 10.700 dolara za kilogram

Najskuplji sir na svetu je od nedavno španski Queso de Cabrales. Kotur od tri kilograma je prodat na aukciji za nešto više od 32.000 dolara. Reč je o rekordu koji je zabeležen i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Najskuplji sir na svetu sazreva u pećinama

Queso de Cabrales postiže visoke cene zbog istorije i konteksta. Proizvodi se u Asturiji u komuni Cabrales od kozjeg mleka iz dve muže, jutarnje i večernje. Nakon toga mleko fermentiše u lokalnim pećinama u kojima vladaju prirodno idelni uslovi. Vlažnost vazduha je konstantna i iznosi 90%, a temperatura varira između 8 do 12 stepeni te se u tim uslovima stvara plesan zaslužna za karakterističnu zrnastu teksturu i ukus sira.

Najskuplji sir Kabrales

Proces proizvodnje najskupljeg sira traje do 4 meseca

Ceo proces traje od dva do četiri meseca, tokom kojeg proizvođači okreću sireve da bi plesan obuhvatila kotur ravnomerno sa svih strana. Svake godine u Las Arenasu, jednom od zaseoka Cabralesa, održava se godišnje takmičenje u kojem se proglašava najbolji sir godine, koji se zatim prodaje na aukciji. Ova tradicionalna manifestacije je izuzetan motiv lokalnim proizvođačima i velika atrakciju za Asturiju. Da ne zaboravimo, ovogodišnji pobednik je Guillermo Pendás, čiji je sir srušio prošlogodišnji rekord od 20.000 dolara za kolut od tri kilograma.

Najskuplji sushi na svetu košta 2.205 evra i prave ga u Osaki

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije