Najskuplji sir na svetu je prodat za 10.700 dolara za kilogram
Najskuplji sir na svetu je od nedavno španski Queso de Cabrales. Kotur od tri kilograma je prodat na aukcijiza nešto više od 32.000 dolara. Reč je o rekordu koji je zabeležen i u Ginisovoj knjizi rekorda.
Queso de Cabrales postiže visoke cene zbog istorije i konteksta. Proizvodi se u Asturiji u komuni Cabrales od kozjeg mleka iz dve muže, jutarnje i večernje. Nakon toga mleko fermentišeu lokalnim pećinama u kojima vladaju prirodno idelni uslovi. Vlažnost vazduha je konstantna i iznosi 90%, a temperatura varira između 8 do 12 stepeni te se u tim uslovima stvara plesan zaslužna za karakterističnu zrnastu teksturu i ukus sira.
Proces proizvodnje najskupljeg sira traje do 4 meseca
Ceo proces traje od dva do četiri meseca, tokom kojeg proizvođači okreću sireve da bi plesan obuhvatila kotur ravnomerno sa svih strana. Svake godine u Las Arenasu, jednom od zaseoka Cabralesa, održava se godišnje takmičenjeu kojem se proglašava najbolji sir godine, koji se zatim prodaje na aukciji. Ova tradicionalna manifestacije je izuzetan motiv lokalnim proizvođačima i velika atrakciju za Asturiju. Da ne zaboravimo, ovogodišnji pobednik je Guillermo Pendás, čiji je sir srušio prošlogodišnji rekord od 20.000 dolara za kolut od tri kilograma.