
Wagyu krave stigle u Srbiju! Prvo stado u Čačku
Wagyu krave iz Japana, najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, uzgajaju se od sada i u Srbiji. ...
pročitaj jošNajskuplji sir na svetu je od nedavno španski Queso de Cabrales. Kotur od tri kilograma je prodat na aukciji za nešto više od 32.000 dolara. Reč je o rekordu koji je zabeležen i u Ginisovoj knjizi rekorda.
Queso de Cabrales postiže visoke cene zbog istorije i konteksta. Proizvodi se u Asturiji u komuni Cabrales od kozjeg mleka iz dve muže, jutarnje i večernje. Nakon toga mleko fermentiše u lokalnim pećinama u kojima vladaju prirodno idelni uslovi. Vlažnost vazduha je konstantna i iznosi 90%, a temperatura varira između 8 do 12 stepeni te se u tim uslovima stvara plesan zaslužna za karakterističnu zrnastu teksturu i ukus sira.
Ceo proces traje od dva do četiri meseca, tokom kojeg proizvođači okreću sireve da bi plesan obuhvatila kotur ravnomerno sa svih strana. Svake godine u Las Arenasu, jednom od zaseoka Cabralesa, održava se godišnje takmičenje u kojem se proglašava najbolji sir godine, koji se zatim prodaje na aukciji. Ova tradicionalna manifestacije je izuzetan motiv lokalnim proizvođačima i velika atrakciju za Asturiju. Da ne zaboravimo, ovogodišnji pobednik je Guillermo Pendás, čiji je sir srušio prošlogodišnji rekord od 20.000 dolara za kolut od tri kilograma.
Najskuplji sushi na svetu košta 2.205 evra i prave ga u Osaki
Wagyu krave iz Japana, najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, uzgajaju se od sada i u Srbiji. ...
pročitaj jošKorpa Deli Market prodavnica je juče otvorena u Beogradu na adresi Bulevar vojvode Bojovića 14 u K Distriktu na Dorćolu Korpa Deli Market za vaše ...
pročitaj jošUživanje u ukusima Srbije i proglašenju najčlanova NALED-a za 2023. su pored najave nove reformske sezone i ideja za bolje sutra obeležili tradicio...
pročitaj još