Chef Perry Bateman nam otkriva čarobne ukuse havajske kuhinje: Isprobajte Poke Bowl
Chef Perry Bateman nas uvodi u čarobni svet havajske kuhinje čija je glavna zvezda činija izobilja pod nazivom poke. Sama reč poke označava poprečno sečenje u komade, što i jeste glavni element ovog najpoznatijeg havajskog specijaliteta.
Za pripremu se najčešće koristi sveža riba isečena na kocke. Najčešće se u činiji posluži pirinač, na kockice isečena sveža riba kao što su ahi tuna ili losos, a zatim na red dolaze varijacije sosova.
Baš iz tog razloga, poke se može opisati kao dekonstrativni suši. Za pripremu poke činija nema strogo definisanih pravila, tako da vam je na raspolaganju širok izbor namirnica i ukusa.
Osetite ukuse havajske kuhinje i isprobajte Poke Bowl
PIRINAČ
Idealan je onaj dugog zrna sa niskim procentom otpuštanja skroba, poput patna ili basmati pirinča. Kuvanje je u vodi, a ključni korak je da pirinač isperete u 10 voda tj. dok voda nakon ispiranja ne ostane bistra.
RIBA
Ribu i školjke možete servirati sirove ili marinirane. Druge morske plodove, poput hobotnice ili lignji, potrebno je termički obraditi.
POVRĆE
Ukoliko želite zasitno jelo dodajte edamame ili avokado. Lososu savršeno odgovara krastavac, dok je za tunu paradajz idealan par. Zimi se poigrajte sezonskim namirnicama kao što su bundeva, kupus, crni i crveni luk, leblebija, pasulj…
HRSKAVOST
Dodaju se sve vrste orašastih plodova, indijski orah, kikiriri, susam, semenke suncokreta ili lana.
UMAK
Soja i terijaki su neprikosnoveni, ali možete izabrati sosove na bazi majoneza ili jogurta. Za tropski štih dodajte pire od manga sa prstohvatom ljute papričice.
Chef Perry Bateman je sa 19 godina počeo da kuva u restoranu Mama’s Fish House gde i danas, nakon 22 godine, oduševljava goste ovog restorana na Mauiju. Pred vama je njegov recept za
poke bowl od hobotnice i papaje
SASTOJCI
(za 2 osobe)
500 g hobotnice
100 g pirinča
1 šargarepa
1 stabljika celera
1 papaja
1 limeta
1 limun
1 pomorandža
½ glavice luka
zvezdasti anis
sveža mirođija
maslinovo ulje
so, biber u zrnu
PRIPREMA
Isperite pirinač u više voda. Koristite hladnu vodu i ispirajte pirinač dok voda ne postane bistra. Skuvajte pirinač u hladnoj vodi.
Hobotnicu skuvajte na pari sa šargarepom, celerom, lukom, tri zvezdasta anisa i nekoliko zrna crnog bibera.
Nakon oko 40 minuta isključite i ostavite da se ohladi, a zatim je narežite na kockice.
SERVIRANJE
Papaju iseckajte na kockice, polovine citrusa iscedite za sos u koji ćete dodati 4 kašike ulja i malo soli.
U činiju stavite pirinač, pa ga začinite polovinom limuna.
Mešavinu hobotnice i papaje začinite preostalom limetom i pomorandžom i sitno seckanom mirođijom.
Položite smesu na pirinač i odmah poslužite.