Dolazi i Botura! Impresivna lista učesnika Food Festivala u Rovinju sve duža
Rovinj od 5. do 8. maja postaje centar svetske gastronomije! Na press konferenciji u nedavno otvorenom restoranu Sol, šefa Mata Jankovića, potvrđeno je koja će sve imena uveličati Weekend Food Festival.
Krem svetske i regionalne gastronomije
Jedan od najpoznatijih svetskih šefova koji dolazi na Weekend Food Festival zasigurno je velikan svetske gastronomske scene Masimo Botura. Legendarni šef čiji restoran Osteria Francescana nosi tri Michelinove zvezdice i čak je dva puta bio proglašen najboljim restoranom sveta prema World’s 50 Best restoranskoj listi (2016. i 2018. godine).
Masimo Botura osim što vodi više uspešnih restoranskih projekata širom sveta, ističe se i humanitarnim radom, a zadnjih godina putuje po svetu i promoviše važnost Zero Waste koncepta, te je i za govornicom u Ujedinjenim Nacijama održao govor o problemu prevelikog bacanja hrane, dok velika većina svetske populacije gladuje.
U Rovinj stiže i Dabiz Munjoz, najbolji kuhar na svetu 2021. godine, prema izboru The Best Chef Awards. Munjoz je vlasnik i šef dva restorana StreetXO i DiverXO, koji ponosno nosi tri Michelinove zvezdice. Ovaj mladi i ekstravagantni šef oduševljava svet svojim kulinarskim konceptima i privlači ljude koji su spremni eksperimentisati i isprobati nove kulinarske senzacije.
Uz Dabiza, na festivalu će gostovati i Rasmus Munk, koji u svom restoranu Alchemist, jelovnik od gotovo 50 impresija upotpunjuje umetničkim instalacijama, projekcijama i muzikom, čime ostvaruje svoj san o “holističkoj kuhinji”. Na Weekend Food Festivalstiže i šefica Ana Roš, najbolja kuvarica sveta 2017. Njenu Hišu Franko, koja je ovenčana sa 2 Michelinove zvezdice, je svojim nadahnutim kreacijama dovela na 21. mesto prestižne svetske liste World’s 50 Best.
Vegetarijanska kuhinja zauzima sve više mesta na svjetskoj gastronomskoj sceni, što dobro zna austrijski šef hrvatskog porekla Paul Ivić, koji je postigao veliki uspeh sa svoja dva vegetarijanska restorana, Tian u Beču i Tian u Minhenu koji nose po jednu Michelinovu zvezdicu.
Iz restorana Venissa na ostrvu Macorbo u Rovinj stiže Kijara Pavan, najbolja italijanska šefica 2018. godine, a iz Brazila dolazi tamošnja kulinarska ikona, Hanaina Rueda, koja je 2020. godine nagrađena za izuzetan doprinos ugostiteljskoj industriji, podizanje svesti i pokretanje pozitivnih promena. “Izuzetno nam je drago da smo uspeli okupiti najbolje od najboljih i da svi oni dolaze u Rovinj na četiri dana edukativno-hedonističkog druženja”, izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa.
Uz navedene šefove od kojih će neki svoja unikatna jela predstaviti na gala večerama u restoranima hotela Maistra Collectiona, na Weekend Food Festivalu učestvovaće i brojni panelisti koji će govoriti o temama poput važnosti medija i ulozi žena u gastronomiji, savremenim kulinarskim trendovima, važnosti tima u kuhinji, vrhunskom servisu, kao i o lokalnim temama poput maslinarstva i vinarstva te ribe u Jadranskom moru.
“Osim svetski poznatih šefova, publika će imati priliku upoznati i probati vrhunska domaća i strana vina, domaće proizvode kao i družiti se sa svim važnim ljudima u industriji“, dodao je Boris Kovaček, direktor Weekend Food Festivala.
Early bird ulaznice za Weekend Food Festival već su u prodaji, a možete ih kupiti na weekendfoodfestival.comkao i rezervisati smještaj.