Maccheroni alla Casanova
15.05.2021 Chef

Makaroni zvučnog imena i još zvučnijeg mesa

Da biste uveli novo jelo na vaš meni, poželjno je dati mu ime koje će samim nazivom biti primamljivo gostima. predstavljamo vam jelo – vrlo zvučnog imena – Maccheroni alla Casanova.

Maccheroni alla Casanova od mesa kastriranog petla

Da bi jelo postalo hit u vašem restoranu, potrebno je da se sklopi dosta kockica. Ovoga puta nećemo se baviti svežinom namirnica, umešnošću onoga ko ga priprema, već nazivom jela. Samo laicima ime jela nema veliku važnost, ali kako bi gosti naručili, recimo, svoje omiljeno jelo koje nosi svetski poznato ime ako bi se ono u vašem meniju nalazilo pod drugim, nepoznatim nazivom. Još je veći problem kad uvodite novo jelo. Kako ga učiniti primamljivim već samim nazivom. Jelo koje vam predstavljamo sigurno će privući pažnju jer u imenu su spojeni poznata i intrigantna osoba i izuzetna pasta, a i dobro zvuči – Maccheroni alla Casanova.
Đakomo Kazanova, najpoznatiji ljubavnik ikada, o čijem životu su ispredane legende, napisane brojne knjige, snimani filmovi, a ostavio je i svoje memoare… U njima, u odeljku s omiljenim jelima spominje pitu od makarona, savršenu za dane slavlja i razuzdanih veselja, a koju je pripremao jedan izuzetni kuvar iz Napulja.
U to vreme, paradajz još nije ušao u kuhinju kao uobičajeni sastojak i testenina se pripremala uglavnom u slatkoj varijanti, začinjena šećerom, cimetom, medom, orasima… Recept koji vam donosimo je iz kuvara iz druge polovine 18. veka, a jedan od sastojaka su prsa od kopuna, petla koji je kastriran da bi se brže i lakše tovio.

makaroni italija pasta

SASTOJCI (za 4 osobe):
* 320 g testenine
* 250 g prsa kopuna
* 150 ml pavlake
* 140 g svinjskog karea
* 80 g šunke u kockicama
* 40 g maslaca
* 3 žumanca
* šalot
* goveđi bujon
* žalfija
* ruzmarin
* cimet u prahu
* ulje od kikirikija
* so i biber

PRIPREMA:
Iseckajte šalot, usitnite meso kopuna i svinjski kare.
Zagrejte maslac u većem tiganju, propržite 1 minut šalot uz dodatak struka žalfije i grančice ruzmarina, a zatim ubacite isitnjeno meso i šunku u kockicama, pa pržite sve zajedno 10 minuta na jačoj vatri, uz mešanje.
Stavite 1,5 l goveđeg bujona pomešanog sa 1,5 l vode da proključa, posolite i ubacite testeninu da se skuva prema uputstvu na pakovanju.
Pomešajte pavlaku sa žumancima, prstohvatom soli, malo mlevenog bibera i cimeta.
Procedite testeninu i prebacite je u tiganj s mesom, pa dodajte mešavinu
pavlake i žumanaca; mešajte na vatri kako biste dobili kremasti sos.
Pržite šaku listova žalfije 1 minut u velikoj količini ulja od kikirikija, a zatim ih poređajte na kuhinjski ubrus da se ocede. Poslužite testenine uz dodatak pržene žalfije i cimeta.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije