Vrbavska priča
22.04.2025 Chef

Vrbavska priča: Srđan Joksić od seoske kafane napravio restoran

Donja Vrbava je naselje u opštini Gornji Milanovac i sastoji se od sedam zaselaka: Ivkovača, Mokro Polje, Gaj, Brakovići, Lipljani, Joksići i Tešići. Tu, pored reke Gruže, mladi kuvar Srđan Joksić je odlučio da se vrati iz pečalbe i da od seoske kafane stvori renomirani restoran.

Vrbavska priča – Srđan Joksić od seoske kafane napravio restoran

– Profesionalni sam kuvar i desetak godina sam radio u restoranima po Rusiji i sve vreme je držala želja da se vratim u rodno mesto i da napravim nešto veliko – kaže uvek nasmejani Srđan. Krajem juna 2023. san je postao stvarnost.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vrbavska priča (@vrbavska_prica)

Na samom početku rada restorana Vrbavska priča komšije i okolno stanovništvo je bilo skeptično i tek retki su verovali u Srđanovu ideju. Ipak, mladog kuvara ništa nije moglo da odvrati od njegove zamisli. Puno je uložio u renoviranje, puno je radio i uspeo je.

Zlatne medalje

– Istina je da sam u Rusiji puno toga naučio kada je kulinarstvo u pitanju, ali odgovorno tvrdim da se naša tradicionalna hrana ne može porediti ni sa jednom drugom. Uporedo sa otvaranjem restorana, a i dan-danas, radim na usavršavanju naših jela. I uspeh je došao – priča naš sagovornik kome je priznanje za rad i trud došlo na Sajmu turizma i ugostiteljstva u Novom Sadu u novembru prošle godine.

– Osvojio sam zlatnu medalju za tri jela koja sam osmislio. Spremao sam teleće pečenje, dimljene svinjske butkice i vrbavski đevrek. U konkurenciji su bili brojni kuvari iz restorana sa višegodišnjom tradicijom i ja sam samo hteo da se oprobam, da vidim gde sam i ispalo je najbolje moguće. Osvojio sam važnu nagradu – priča Srđan.

– Sva jela koja su u ponudi sam sam osmislio. Moj jelovnik je za prave gurmane koji vole da pojedu domaću i kvalitetnu hranu – kaže zadovoljno naš sagovornik.

Vrbavski đevrek

Jelovnik je jednostavan, nepretenciozan i kao takav savršen za ovakav tip restorana. Jak doručak, domaća sušena mesa, sir i kajmak za predjela, teleća čorba, prebranac, dimljena pastrmka i dimljeni šaran. Specijalitet kuće je teleće pečenje, a ništa manje su tražene dimljene svinjske butkice ispod sača. U odeljku jela sa roštilja pored klasika izdvojio se Vrbavski đevrek. Radi se o pljeskavici od 400 grama koju Srđan pravi od 70% junetine i 30% svinjetine u susam lepinji. koja je prelivena pretopotom od telećeg pečenja i služi se sa kajmakom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vrbavska priča (@vrbavska_prica)

Vrbavska priča nema kraj, ali zato ima srećan nastavak, jer je sve više zadovoljnih gostiju. Prosečna ocena od 4.9 i brojne pohvale na Google-u potvrđuju da je Srđanovo kuvanje vrhunsko. A i vi se možete uveriti u to ako vas put nanese u srce Šumadije.

Vrbavska priča

Radno vreme: uto – ned 07.00-00.00, pet – sub 07.00-01.00
Kontakt tel. +381 64 559 1935
IG @vrbavska_prica

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Restoran Vrbavska priča

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije