
Ovo je najskuplje srpsko jelo, prava je delicija!
Kako bi se privukla pažnja ljubitelja ekskluzivnih gastronomskih iskustava u restoranima širom Srbije, pored internacionalnih jela vredno je istaći...
pročitaj jošDonja Vrbava je naselje u opštini Gornji Milanovac i sastoji se od sedam zaselaka: Ivkovača, Mokro Polje, Gaj, Brakovići, Lipljani, Joksići i Tešići. Tu, pored reke Gruže, mladi kuvar Srđan Joksić je odlučio da se vrati iz pečalbe i da od seoske kafane stvori renomirani restoran.
– Profesionalni sam kuvar i desetak godina sam radio u restoranima po Rusiji i sve vreme je držala želja da se vratim u rodno mesto i da napravim nešto veliko – kaže uvek nasmejani Srđan. Krajem juna 2023. san je postao stvarnost.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Na samom početku rada restorana Vrbavska priča komšije i okolno stanovništvo je bilo skeptično i tek retki su verovali u Srđanovu ideju. Ipak, mladog kuvara ništa nije moglo da odvrati od njegove zamisli. Puno je uložio u renoviranje, puno je radio i uspeo je.
Zlatne medalje
– Istina je da sam u Rusiji puno toga naučio kada je kulinarstvo u pitanju, ali odgovorno tvrdim da se naša tradicionalna hrana ne može porediti ni sa jednom drugom. Uporedo sa otvaranjem restorana, a i dan-danas, radim na usavršavanju naših jela. I uspeh je došao – priča naš sagovornik kome je priznanje za rad i trud došlo na Sajmu turizma i ugostiteljstva u Novom Sadu u novembru prošle godine.
– Osvojio sam zlatnu medalju za tri jela koja sam osmislio. Spremao sam teleće pečenje, dimljene svinjske butkice i vrbavski đevrek. U konkurenciji su bili brojni kuvari iz restorana sa višegodišnjom tradicijom i ja sam samo hteo da se oprobam, da vidim gde sam i ispalo je najbolje moguće. Osvojio sam važnu nagradu – priča Srđan.
– Sva jela koja su u ponudi sam sam osmislio. Moj jelovnik je za prave gurmane koji vole da pojedu domaću i kvalitetnu hranu – kaže zadovoljno naš sagovornik.
Vrbavski đevrek
Jelovnik je jednostavan, nepretenciozan i kao takav savršen za ovakav tip restorana. Jak doručak, domaća sušena mesa, sir i kajmak za predjela, teleća čorba, prebranac, dimljena pastrmka i dimljeni šaran. Specijalitet kuće je teleće pečenje, a ništa manje su tražene dimljene svinjske butkice ispod sača. U odeljku jela sa roštilja pored klasika izdvojio se Vrbavski đevrek. Radi se o pljeskavici od 400 grama koju Srđan pravi od 70% junetine i 30% svinjetine u susam lepinji. koja je prelivena pretopotom od telećeg pečenja i služi se sa kajmakom.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Vrbavska priča nema kraj, ali zato ima srećan nastavak, jer je sve više zadovoljnih gostiju. Prosečna ocena od 4.9 i brojne pohvale na Google-u potvrđuju da je Srđanovo kuvanje vrhunsko. A i vi se možete uveriti u to ako vas put nanese u srce Šumadije.
Vrbavska priča
Radno vreme: uto – ned 07.00-00.00, pet – sub 07.00-01.00
Kontakt tel. +381 64 559 1935
IG @vrbavska_prica
Dok se restoran Dragoljub seli i priprema za otvaranje na novoj lokaciji, bliže centru Beograda, KISSA10 će ugostiti Vanju Puškara idejnog tvorca, ...
pročitaj jošAleksandar Bućan, chef kuhinje hotela Mona Plaza oduševio je prestonicu sa dva hrabra i inovativna gastronomska projekta. Tokom petnaestogodišnje k...
pročitaj jošPastry chef Petar Žuljević, prepoznat kao lider u premium segmentu poslastičarstva, kreirao je ekskluzivnu kolekciju torti za Crowne Plaza Belgrade...
pročitaj još