
Beppino Occelli: Istorija, proizvodnja i odležavanje
Beppino Occelli mlekara je nastala 1976. godine sa ciljem da uspostavi plodonosnu vezu čoveka i prirode, između sireva Beppino Occeli, regije Langh...
pročitaj jošU svetu ugostiteljstva i poslovanja sa hranom i pićem, naročito vinom, poznavanje pravilne tehnike držanja čaše za vino nije samo stvar estetikete, već i važan detalj koji doprinosi ukupnom iskustvu. Pravilno držanje čaše za vino odražava profesionalizam i poštovanje prema piću koje i dalje slovi za nekatar bogova.
Ako do sada niste savladali pravilno držanje i prinošenje čaše za vino, ne brinite jer nije sramota ne znati. Od sada ćete uživati u potpuno novoj dimenziji ispijanja vina, a sve što je potrebno je da se pridržavate par smernica u nastavku.
Pravilno držanje čaše za vino nije samo pitanje bontona, estetike i profinjenosti koje vas opisuje u lepšem svetlu, već je od ključnog značaja i za samu konzumaciju i doživljaj kvaliteta vina. Razlozi zbog kojih se preporučuje pravilno držanje čaše za vino tj. držanje za stalak ili stopicu čaše su sledeći:
Očuvanje temperature vina
Telesna toplota koja dolazi iz ruku može brzo zagrejati vino, što menja njegov ukus i aromu. Držanjem čaše za nožicu izbegavate neželjeno ugrevanje vina.
Čista i elegantna prezentacija
Masne mrlje i otisci prstiju na čaši umanjuju vizuelni doživljaj ispijanja vina, što je posebno važno u profesionalnim i svečanim prilikama.
Profesionalni izgled
Držanje čaše za vino na pravi način može ostaviti utisak poznavanja vina, što je korisno u ugostiteljstvu i prodaji vina. Ne zaboravite da je vizuelni dojam sastavni deo užitka koje se pripisuje lepoti ispijanja vina.
Bilo da je u pitanju crveno, belo ili penušavo vino, čaša sa stalkom se drži na sledeći način:
– Uhvatite čašu pri dnu stabla koristeći palac, kažiprst i srednji prst.
– Preostali prsti mogu da se oslone na stopicu čaše, radi stabilnosti.
– Pravilno držanje čaše za vino omogućava i lagano vrtloženje vina u čaši, što pomaže pri oslobađanju aroma.
Ako koristite čaše u restoranu, hotelu ili na vinskim degustacijama, uvek pijte sa istog mesta na obodu čaše. Na taj način čaša ostaje vizuelno čistija, a vino ne dobija neželjene mirise od ponavljanog kontakta sa kožom.
Bilo da ste ugostitelj, somelije ili trgovac vinom, pravilno držanje čaše za vino je deo profesionalnog pristupa ovom piću. Kultura ispijanja vina ogleda se i u najsitnijim detaljima, a poznavanje pravila može poboljšati kako iskustvo gostiju, tako i vaš imidž u HoReCa industriji.
Šesti po redu Whisky Fair ponovo je oduševio sve ljubitelje viskija, koktela i dobre zabave! U organizaciji Agencije MPG, prvi dan prestižnog festi...
pročitaj jošKompanija Carlsberg potpisala je novi višegodišnji ugovor sa UEFA-om, čime je postala zvanično pivo UEFA National Team Football takmičenja. Ovim pa...
pročitaj jošLegendarni trener Žoze Murinjo, poznat po nikad poljuljanom samopouzdanju i vrhunskim trenerskim dostignućima, rešen je da se okuša i u svetu enolo...
pročitaj još