pravilno držanje čaše za vino, kako se pravilno drži čaša za vino
17.02.2025 Drink

Kako se pravilno drži čaša za vino? Ovaj mini vodič daje odgovor

U svetu ugostiteljstva i poslovanja sa hranom i pićem, naročito vinom, poznavanje pravilne tehnike držanja čaše za vino nije samo stvar estetikete, već i važan detalj koji doprinosi ukupnom iskustvu. Pravilno držanje čaše za vino odražava profesionalizam i poštovanje prema piću koje i dalje slovi za nekatar bogova.

Pravilno držanje čaše za vino je osnovni korak poznavanja vina

Ako do sada niste savladali pravilno držanje i prinošenje čaše za vino, ne brinite jer nije sramota ne znati. Od sada ćete uživati u potpuno novoj dimenziji ispijanja vina, a sve što je potrebno je da se pridržavate par smernica u nastavku.

kako se pravilno drži čaša za vino

Freepik/freepik

Pravilno držanje čaše za vino nije samo pitanje bontona, estetike i profinjenosti koje vas opisuje u lepšem svetlu, već je od ključnog značaja i za samu konzumaciju i doživljaj kvaliteta vina. Razlozi zbog kojih se preporučuje pravilno držanje čaše za vino tj. držanje za stalak ili stopicu čaše su sledeći:

Očuvanje temperature vina
Telesna toplota koja dolazi iz ruku može brzo zagrejati vino, što menja njegov ukus i aromu. Držanjem čaše za nožicu izbegavate neželjeno ugrevanje vina.

Čista i elegantna prezentacija
Masne mrlje i otisci prstiju na čaši umanjuju vizuelni doživljaj ispijanja vina, što je posebno važno u profesionalnim i svečanim prilikama.

Profesionalni izgled
Držanje čaše za vino na pravi način može ostaviti utisak poznavanja vina, što je korisno u ugostiteljstvu i prodaji vina. Ne zaboravite da je vizuelni dojam sastavni deo užitka koje se pripisuje lepoti ispijanja vina.

Pravilno držanje čaše za vino – korak po korak

Bilo da je u pitanju crveno, belo ili penušavo vino, čaša sa stalkom se drži na sledeći način:

– Uhvatite čašu pri dnu stabla koristeći palac, kažiprst i srednji prst.

– Preostali prsti mogu da se oslone na stopicu čaše, radi stabilnosti.

– Pravilno držanje čaše za vino omogućava i lagano vrtloženje vina u čaši, što pomaže pri oslobađanju aroma.

Ako koristite čaše u restoranu, hotelu ili na vinskim degustacijama, uvek pijte sa istog mesta na obodu čaše. Na taj način čaša ostaje vizuelno čistija, a vino ne dobija neželjene mirise od ponavljanog kontakta sa kožom.

pravilno držanje čaše za vino

Freepik/freepik

Bilo da ste ugostitelj, somelije ili trgovac vinom, pravilno držanje čaše za vino je deo profesionalnog pristupa ovom piću. Kultura ispijanja vina ogleda se i u najsitnijim detaljima, a poznavanje pravila može poboljšati kako iskustvo gostiju, tako i vaš imidž u HoReCa industriji.

AUTOR: Nataša Stevanović

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Freepik/freepik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije